2017/2018 учебна година

Второ място на национален конкурс „Куба – далечна и близка“

Виктория Василева от IXа клас за пета поредна година участва в националния конкурс „Куба – далечна и близка“ и отново спечели едно от призовите места.

В тазгодишното издание са взели участие ученици, живеещи в България или извън територията на страната ни от 38 селища, 50 населени места. Стотици са получени проекти на български и испански език.

Организатори на мероприятието бяха, Министерството на образованието, младежта и науката, Асоциацията за приятелство „България-Куба“, Синдикатът на българските учители, Централният съвет на Българския антифашистки съюз, Националният дворец на децата, Съюзът на българските пистели, Съюзът на българските журналисти и Посолството на Република Куба в България.

На церемонията по награждаването те бяха приготвили много интересни изненади. Наградите бяха връчени от посланика на Република Куба – Педро Пабло Сан Хорхе.

Поздравления за Вики и ръководителят и г-жа С. Бистрашка!


Бинарен урок „Бягащият скелет”

На 13.06.2018г. в СУ „Васил Левски” – град Карлово се проведе бинарен урок по човек и природа и физическо възпитание и спорт с учениците от 6 „а” клас – „Бягащият скелет”. Темата на урока е  – грижи за опорно – двигателната система и усъвършенстване на бягането на средни разстояния и тласкане на плътна топка, които са предвидени за изучаване в новите учебни програми за шести клас по двата предмета.

Основните задачи в урока, които си поставиха преподавателките Даниела Генчева – главен учител и Ваня Георгиева – учител са:

  • познаване на заболяванията на опорно – двигателната система и предлагане на превантивна дейност за предпазване от тях;
  • участие в бягане на средни разстояния и тласкане на плътна топка в съревнователни условия.

Очакваните резултати са – умението на децата да работят в екип и оценяват необходимостта от здравословен начин на живот и да развием физическите им качества бързина, сила, пъргавина, ловкост и издръжливост.

Имаме ПОКАНА бягаща една,

бързо ти и навреме идвай за часа!

Час по човек и природа, ала не съвсем,

с опорно – двигателната система ще ви запознаем,

и бягащ  СКЕЛЕТ в час по физическо ще ви създадем. 

Също и ОЖУЛЕНИ КОЛЕНА и ЛАКТИ там,

тичащи на воля в двора ни голям.

Ще ви чакаме знайте в 9:40 сутринта! 

За да стане ученето ни приятно като веселба!

В урока бяха включени подвижните игри „Ходеща верига” с препятствия и „Какво правиш” за повишаване на вниманието и за разгряване на децата. Класът беше разделен на два отбора „Скелет” и „Череп”, които се състезаваха в следните игри – „Кости в човешкия скелет”, в която проверихме знанията на учениците за разпознаване на формата, големината  и местоположението на костите. Чрез щафетната игра „Бягане през блатото“, упражнихме бързината и пъргавината на децата и познанията им за болестите на опорно – двигателната система и тяхната профилактика. Чрез третата игра „Тласкане на плътна топка в цел“ развихме качествата сила, ловкост, бързина и екипност, а с играта „Совалка“ работихме за развиване на качеството издръжливост. Завършихме надпреварата с щафетната игра „Предай въпроса и отговори“, където  обобщихме знанията за оказване на първа помощ при нараняване на опорно – двигателната система. Имаше игри и забавления, спортен дух, усмивки и воля за победа. И заедно с учениците решихме от днес нататък девизът ни да бъде: Движението е здраве –  да бъдем активни!


Среща-разговор с автора на „Камино: Пътят на завръщането“

Днес в училището ни гостува Тихомир Иванов, автор на книгата „Камино: Пътят на завръщането“.  Младият писател е роден е през 1985 година в Чирпан. Има бакалавърска степен по телевизионна журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен „продуцент в екранните изкуства“ от НАТФИЗ. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмениджър и главен организатор в различни телевизионни предавания, но към момента желанието му да поеме по нов професионален път го е отвело до изучаването на психология в ПУ „Паисий Хилендарски“.

По време на непринудената среща-разговор освен за Камино и за дебютната книга на автора, говорихме за мотивацията за успех, за ученето и смисъла от него и за изборите, които правим по пътя си. Неусетно стигнахме до заключението, че не е задължително да извървим 800-километровия поклоннически маршрут, за да открием истините за себе си, да спрем да се оправдаваме с обстоятелствата и да поемем отговорност за живота си.

Буен Камино!

(Повече информация за автора и за книгата можете да намерите тук: https://www.facebook.com/granicinarealnost/)


Група „Английски език“ 4 клас

Учениците поздравиха своите гости, представиха свои проекти, показаха умения в спелуването на думи.
Те доказаха, че могат да учат и се забавляват едновременно.

Изпращане Випуск 2018

На добър път, мили момичета и момчета!


Изложба „Народните носии в Розовата долина“


Конкурс „Ако бях учител…”

Йоанна Копринкова от VIIIБ   клас спечели първо място в конкурса „Ако бях учител…”, организиран от МКБППМН , град Карлово.

Творбите на Дебора Петкова от VIIIА   клас и на Тани Надолийски от VIIIБ клас също бяха отличени.

Тук може да прочетете творбата на Йоанна Копринкова.


Постижения на киберскаутите

Групата киберскаути „CyberSecurityTeam“ от СУ „Васил Левски“- град Карлово с участници: Делко Делков, Вангел Вангелов, Мирослав Вакрилов, Аделина Ямалийска, Ростислав Дойчинов и Петър Балемезов, с ръководители Пенка Иванова и Ирена Арабаджиева, постигна максималния брой точки за четирите мисии в Националното състезание към обучителна програма „Киберскаут“, организирано от Националният център за безопасен Интернет.
Класирането може да видите тук 


Осми национален конкурс за компютърна рисунка, колаж, комикс и фотография “Виртуална пролет 2018”

Имаме двама класирани ученика в ОСМИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА, КОЛАЖ, КОМИКС И ФОТОГРАФИЯ “Виртуална пролет 2018”, който тази година беше на TEMA “Целият свят е сцена и всички ние сме актьори …”

1-во място в категория Колаж 15-19 годишни – Айшен Бозали от 12б клас

2-ро място в категория Рисунка 6-11 годишни – Петър Михайлов от 4б клас

Ръководител: Ирена Арабаджиева

Творбите може да видите тук


Пето Национално състезание по английски език

Учениците от Средно училище „Васил Левски“, които участваха и се представиха отлично на Петото Национално Състезание по английски език, организирано от издателство „Лонгман“, получиха своите сертификати.

С отличия от националния кръг се завърнаха: Рея Патева и Цветелина Чинкова от 8а клас; Лилия Дунеловска от 6б клас; Таня Кулова, Марио Манчев и Ростислав Дойчинов от 5г клас.


„Уча.се с Интелект“ и две призови места за наши ученици

     В периода от 27. до 29. април нашите единадесетокласнички Рени Илиева, Панайота Вангелова и Катерина Димитрова станаха част от незабравимо преживяване, изпълнено с много емоции в компанията на вдъхновяващите ментори от „Езикови училища Интелект“, усмихнатия екип на Уча.се и някои от най-мотивиращите личности в България. „Уча.се с Интелект“ ги потопи в успешната комбинация от състезание по чужди езици и тридневен лагер в подножието на Вихрен.

     „Уча.се с Интелект“ протече в 3 кръга в 3 категории: 7.-8. клас, 9.-10. клас и 11.-12. клас (общо 200 ученици от цялата страна). Първите два кръга провериха умението на участниците да пишат на езика, който са избрли – английски или немски. Състезателите с най-висок резултат продължиха в третия кръг – устен изпит с преподавателите от Интелект. Освен изпитните сесии обаче, организаторите бяха подготвили страхотна програма от игри, включително treasure hunt (лов на съкровища), и презентации с някои от най-вдъхновяващите ментори в страната – Георги Малчев /Xplora/, Лазар Радков /Live to lift/, Юли Tонкин /НЕсеминарът/, Албена Тонкин /Здравей/, Илиян Любомиров /Думи на 4 гуми/ и Петя Дикова /CoolT/. Всички те дадоха на участниците куп идеи как да се развиват и да следват мечтите си.

     Всички ученици получиха сертификат за участие, а нашите единадесетокласнички Рени Илиева и Панайота Вангелова демонстрираха завидни познания по английски език и заслужено си тръгнаха със специалните награди, предвидени за извоюваните от тях първо и второ място в крайното класиране!

Гордеем се с отличното представяне и на трите ни участнички в състезанието и им пожелаваме още много успехи!


Конкурс „Математиката в света около мен“ 

     Мартина Дочева и Лилия Дунеловска са  сред 20-те финалисти в конкурса „Математиката в света около мен“, организиран от Института по математика и информатика към БАН, по случай STEM DISCOVERY WEEK 2018.

     Там те представиха своя проект „Да раздробим дробите или животът на плодчетата – математици в Дроболандия.“ Срещи с видни учени, математически хумор, торта с „Гащите на Питагор“, екипни забавни състезания бяха част от програмата.

     Всички участници и ръководители получиха грамоти и подаръци от спонсорите на събитието – Съюза на математиците в България, издателствата Сиела, Анубис и сп. Математика, както и библиотеката на ИМИ.

Организаторите поздравиха екипите и преподавателите, без които нямаше да се осъществи това прекрасно събитие!


XI-та Национална олимпиада по история и цивилизация

На 21-22.04.201г. в гр. Кърджали се проведе XI Национална олимпиада по история и цивилизация. Домакин на събитието беше СУ „Петко Рачов Славейков“. ДАЯНА МИХАИЛОВА МИХАЙЛОВА от XIIа клас, СУ „Васил Левски“ – Карлово се представи блестящо и получи отлична оценка от Националната комисия.


XV-ти национален турнир по футбол за купа „Васил Левски“

В гр. Ловеч на 14 и 15-ти април 2018г. се проведе футболен турнир за купа „Васил Левски“. Отборът на СУ „Васил Левски“ зае пето място в турнира.


Национално състезание за финансова грамотност

„Финансов лагер“ – 15-16 април 2018г.

   За поредна година ученици от Средно училище „Васил Левски“ се представиха достойно в Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“, организирано от JA България и Ситибанк. Участие в двудневната инициатива взеха 63 ученици от 21 училища в 13 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт.

Екипът на Панайота Вангелова, XI клас зае второ място, а Виктория Трифонова от IX клас беше в състава на екипа, който се класира на трето място.


Национален кръг на състезание по информационни технологии

„ИТ Знайко“ – класирани ученици

Националното състезание по информационни технологии IT Знайко се провежда ежегодно от 2009 година.

   Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.

   След отлично представяне на първи и втори, областен кръг към националния кръг продължават Лилия Дунеловска и Марио Манчев.

Поздравления на участниците и още много успехи!


Национален конкурс на малките философи – „Малкият принц“ – Селановци 2018 г.

Ивелин Николаев Маджаров от III клас, зае второ място в Национален конкурс на малките философи „Малкият принц” Селановци, 2018г.

Поздравления на Иво и преподавателите му и пожелаваме още много успехи!„Това е въпрос на дисциплина…Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата.”

        Планетата за мен е място с много зеленина, морета, океани…почва камъни, скали.Тя е мястото, на което живеем.

Но какво би била планетата без живите твари, растенията, хората…без тях нейното съществуване би било безцелно!

От хората най-много зависи съхранението и опазването на Земята – хората и тяхната дисциплина!

Ивелин Николаев Маджаров – III клас

Прочетете цялата творба тук

Грамоти за достойно представяне в конкурса получиха и третокласниците Михаил Кръстев и Йоанна Каламова.

Пожелаваме на малките философи още много успехи!


Спортен празник


Спортен празник – начален етап


Първо място в състезание за гимназисти „Пътешествие в биологията“

     Биологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проведе ученическо състезание „Пътешествие в биологията“ на 24.03.2018 г.

     То беше организирано в два етапа: 1 етап – решаване на тест и 2 етап – отборно решаване на практически задачи в различни области на биологията.

     Състезанието беше проведено при висок интерес от 109 участника от цялата страна, като най-много бяха учениците от градове Пловдив, Карлово, Пазарджик, Асеновград, Кърджали и Лом. В първия кръг на състезанието мериха сили 76 ученика, а във втория – 11 отбора (33 участници).

     СУ „Васил Левски“ се включи с два отбора под ръководството на г-жа Анелия Николова.

Отборът на Озода Мунавар, Рада Шивачева и Анелия Николова спечели I-во място!

Поздравления за нашите момичета и ръководителя им и още много успехи!


Областен кръг на Националната олимпиада по информационни технологии

На 9 март 2018г. в Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ – гр. Пловдив се състоя областния кръг на олимпиадата по информационни технологии.

Наши представители бяха Лилия Дунеловска и Дани Илиева от VIб клас.

Щастливи и горди сме да споделим, че проект 456. „Да раздробим дробите“ с автори Лилия Дунеловска от нашето училище и Мартина Дочева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ впечатлиха журито и получиха максималните 100 точки.

Проектът е предложен за участие в националния кръг.

Поздравления, момичета и още много успехи!


Споделяне на добра новина – урок по Отечестволюбие

На 8 март 2018г. в СУ „Васил Левски“ – град Карлово се проведе урок по Отечестволюбие – „Воинската слава на Стрямската долина”, който е организиран от секция „Млади приятели на армията” към училището и е посветен на участието на карловските войскови части в Балканската война 1912 – 1913г..

Юношите и девойките с желание и отговорност рецитираха и представиха свои презентации, и като достойни българи, следващи заветите на дедите си, създадоха един незабравим празник! Гостите обогатиха знанията си за фелдфебел Христо Василев и 28 – ми Стремски пехотен полк и тяхното участие в Победоносната Балканска война, за патриотичното възпитание и любовта към свободата на самарянката Райна Касабова и нейното участие в боен полет над Одринската крепост. Научихме за живота и делото на тези достойни карловци, записали със златни букви имената си в Пантеона на българската бойна слава.

В миналото сме били там, където другите си мислят, че са тръгнали. Българин е онзи, който познава историята и корена си. Защото сме един народ, една нация, помнеща историята и героите си, устремена с гордо вдигната глава към утрешния ден! Защото сме българи!

Гости на празника бяха г-жа Мариана Манчева – Директор на училището, Стефан Груев – секретар на общинската организация „В.Левски“ на СОСРЗ, Росица Минчева – заместник директор, преподаватели и ученици. Благодарим на всички, които уважиха нашия празник, направихте деня ни още по празничен и тържествен!


Spelling Bee

Марио Манчев от 5 клас и Михаел Генков от 5 клас се класираха на първо място и второ място в училищното Spelling Bee състезание на СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово, което се проведе на 7.03.2018 г. В надпреварата участваха 23 деца от 4, 5, 6 и 7 клас, които се състезаваха в 10 кръга. Думата wealthy, която победителят е спелувал последна, донесе победата на Марио.
Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезават в 311 училища в страната  от 24 февруари  до 9 март 2018 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи още от началото на месец ноемвриЦелта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.

Тази година състезанията се провеждат под наслов „BeeWare online“ и е насочена към основни правила за поведение в социалните мрежи и Интернет. През следващите месеци Брайън Тайърс от Посолството на САЩ в София ще представи кратки видеа, в които ще дискутира опасностите онлайн и как да се предпазим от тях. Всички видеа ще бъдат специално заснети за кампанията и ще са насочени към тиинейджърската аудитория и ще бъда качени в канала на Bulgarian National English Spelling Bee в Youtube.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,Посолството на САЩ, Британски Съвет, Изпитен и езиков център АВО и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Поздравления за Марио и Михаел, които ще участват в регионален кръг на състезанието, който ще се проведе на 24.03.2018г в град Пловдив.

Успех и на двамата!


Пореден успех в AUBG MultiTalent Quest

Американският университет в Благоевград за втора година провежда AUBG MultiTalent Quest, а училището ни отново може да се похвали с двама участници във втори кръг! Различното в това издание на надпреварата обаче прави състезанието още по-престижно – допуснатите до финалния кръг 64 участници са не само от България, но също от Косово, Македония и Сърбия. Тазгодишните ни (А)мбициозни, (У)никални, (Б)орбени, (Г)ениални единадесетокласници са Катерина Димитрова и Панайота Вангелова от XIА клас. С това обаче не се изчерпва участието ни в състезанието. Миналогодишната финалистка Даяна Михайлова (XIIА клас) през тази година се включи като ментор на Катерина и Панайота, а също така и като член на журито по покана на организаторите. Момичетата ни донесоха в Карлово и приз – Панайота Вангелова спечели второ място в категорията “Creative CV”!

Какво представлява AUBG MultiTalent Quest?
AUBG MultiTalent Quest се провежда на английски език в два кръга и е само за единадесетокласници от средните училища в България и съседните страни. Участниците следва да покажат:
– средно комуникативно ниво на владеене на английски език (B1-B2 или по-високо);
– стабилна общообразователна подготовка;
– талант в различни академични, социално-предприемачески, творчески и спортни дисциплини.
В първия кръг от състезанието участниците разказаха за себе си като попълниха онлайн формуляр и създадоха 2-минутно видео-CV, демонстриращо креативността им. Знанията си по английски език и математика доказаха чрез успешното завършване на онлайн тестове по двата предмета.
Вторият кръг се проведе в кампуса на АУБГ между 16 и 18 февруари 2018 и включваше три задължителни дисциплини: ‘CharisMATHic Analysis’ (индивидуална дисциплина за демонстриране на математическо мислене в рамките на 90 минути), ‘SOCIAL CHALLENGE Hack’ (работа в екип за решаване на социален проблем и представяне на решението пред аудитория от експерти), ‘DEBATE, don‘t hate’ (20 минути за доказване на ораторски способности и комуникативни умения на английски език). Четвъртата състезателна дисциплина беше избирателна: участниците избираха между демонстриране на артистични заложби в ‘ARTS on the Spot’ или спортен дух в ‘In the SPORTlight’.
Ето какво споделиха с нас Даяна, Катерина и Панайота:
„За мен беше голяма чест като победител в дисциплината „Социален хак“ да ме поканят на тазгодишното състезание на АУБГ като жури. Имах възможност да застана от другата страна, да натрупам опит при комуникацията си с професори и бизнес представители, както и да придобия практически умения в качеството си на оценяващ. Това преживяване разшири мирогледа ми и обогати познанията ми. Всеки трябва да стане част от атмосферата на АУБГ, за да усети магията. Тя не се предава с думи! Просто е невероятно във всеки един аспект.“ (Даяна Михайлова, XIIA клас)
„Посещението в Американския университет в Благоевград“ възнагради напълно труда, който положих в първия кръг от състезанието. Въпреки че не успях да спечеля никаква награда във финалния кръг, имах възможността да се запозная с участниците, както и с част от професорите и студентите, с които обмених опит и впечатления от университета. Дейностите, които ни бяха подготвили, бяха както много изморителни и изискващи отдаденост и концентрация, така и изключително полезни, образователни и най-важното е, че не се усещаше състезателният им характер. Главната цел беше да се забавляваме, да се заредим с много положителни емоции и най-вече събитието да остане в съзнанието ни като безценен опит.“ (Катерина Димитрова, XIA клас)
„Два основни фактора направиха преживяването в АУБГ толкова уникално. Първо, хората. Там се срещнах с амбициозни “highflyers”, подтикващи те да направиш невъзможното и да пренебрегнеш всичко второстепенно (за трите дни имах точно 4 часа за сън). Второ, самото състезание те учи да действаш под напрежение, да мислиш критично и да се сработваш с коренно различни характери. Дори и да не спечелиш нищо, не се връщаш с празни ръце – житейският опит и идеите, които обменяш с останалите участници, са незаменими.“ (Панайота Вангелова, XIA клас)


ТИ КОНТРОЛИРАШ ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА

Приятелю,

Ти, който четеш това послание, може би си забелязал, че в новините и навсякъде около нас все повече се говори за глобалното затопляне. Това е така, защото проблемите с изменението на климата са едни от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени всички ние. Ако не предприемем действия срещу изменението на климата, светът, в който днес живеем, след няколко десетилетия ще е немислимо по-различен. Навсякъде ще бъде по-топло, някои острови и крайбрежни зони ще изчезнат под морето, защото полярният лед непрекъснато се топи. Ще има повече бури, наводнения, топлинни вълни и суши. Недостигът на храна и вода ще се разраства в световен мащаб, като някои чувствителни към климата животни и растения ще измрат. НИЕ МОЖЕМ да предотвратим всичко това! За целта трябва всеки от нас да поеме своята роля в действията си за опазване на обкръжаващата ни природа. Прочети повече в брошурата ни –  (на български, на английски), код – (на български, на английски)


ПРОЕКТ „ДЕЙНОСТИ В ГОРАТА ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ“

Работата ни с учениците по проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени” продължава и чудесно се комбинира с темите в часовете по английски език. Учениците от 10Б клас, които по учебен план изучават интензивно биология и здравно образование,  с готовност работят по подтемата „Горите и биоразнообразието“, дори когато им се налага да боравят с информация на чужд език!

В края на месец декември децата с интерес се запознаха с част от растителните и животинските видове, характерни за Великобритания. За целта бяха използвани две тестета с карти, всяка от които представяше накратко различен растителен или животински вид. Учениците работиха по групи върху задачата информацията да бъде преведена от английски на български език, а автономното учене беше насърчено чрез възможността да се използват мобилни телефони за изясняване на непознати термини и търсенето на българските им еквиваленти.

През втората половина от часа всяка група представи работата си пред останалите и беше поставена задача за последващо проучване – десетокласниците се ангажираха да проверят дали типичните за Великобритания растителни и животински видове са характерни и за нашата страна и нашия географски регион в частност.

През месец януари съпоставката вече беше направена и налице бяха интригуващите крайни продукти, който могат да се видят на снимките към материала. Учениците бяха стигнали далеч в проучването си – освен строго научната информация бяха включили в презентациите си редица интересни факти и суеверия, свързани с някои от животните.


Състезания „Многознайко“

Продължава участието на учениците от началните класове на СУ „Васил Левски” в Ученическите състезания „Многознайко”.

Нека да им пожелаем успех до финала!

Третокласниците – победители във втори кръг на „Аз зная английски“- „Многознайко“

Най-активни бяха децата от I “Г” клас , които стигнаха до финала

Състезание ,,Многознайко” ,,Родна реч“ и ,,Mлад математик” 1-ви кръг – тук

Състезание ,,Многознайко” ,,Млад творец” и ,,Родна реч“ 2-ри кръг – тук

Състезания Дата на подаване на заявки за състезанието Дата на провеждане на състезанието Обявяване на резултати от състезанието
„Родна реч“    I кръг 12.10. – 27.10.2017 г. 30.10.2017 г. 20.11.2017 г.
„Млад математик”    I кръг 06.11. – 21.11.2017 г 23.11.2017 г. 10.12.2017 г.
„Аз зная английски” 26.11. – 18.12.2017 г. 19.12.2017 г. 22.01.2018 г.
„Млад математик”      II кръг 08.01. – 23.01.2018 г. 25.01.2018 г. 12.02.2018 г.
„Млад творец”     I кръг 07.02–до 19.02.2018г. 22.02.2018г. 28.02.2018г.
„Млад художник” 09.02. – 27.02.2018 г. 28.02.2018 г. 09.03.2018 г.
”Родна реч“       II кръг 23.02. – 14.03.2018 г. 15.03.2018 г. 30.03.2018 г.
„Аз зная английски”    II кръг 01.03-до 20.03 21.03.2018г 16.04.2018г
„Млад творец”      II кръг 21.03-до 19.04.18г 20.04.2018г 23.04.2018г
„Млад родолюбец” 10.04.-27.04.2018 г. 27.04.2018 г. 15.05.2018 г.
„Финално състезание”

Математика, Български език, Околен свят

25.04 – 10.05

2018г.

11.05.2018г До 20.05.2018г

ПОКАНА

ЗА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА

ПО ПРОЕКТ

„Креативна класна стая – използване на аудио-визуални средства и социални медии“, финансиран по Програма „Еразъм+“, КД 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“

Уважаеми колеги,

На 26 февруари 2018 г, понеделник, от 14.30 до 16 ч., учители по английски език и информационни технологии от СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово организират информационна среща, на която ще споделят знанията и практическите умения за използване на интересни ресурси, аудио-визуални средства и социални медии в класната стая, придобити при участието им в квалификационен курс в Италия.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!

Срещата ще се проведе в малката зала на първи етаж (бившето кафене), НЧ „Васил Левски 1861 г.“ – Карлово.


 СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – гр. Карлово,  участва в Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2018

На 28.02.2018 г. в кабинет 2, етаж 1, в СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово от 13.30 ч. ще се проведе училищният кръг от Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 24 февруари до 2 март 2018 г в 311 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 6600 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 24 март 2018 г. в 8 града в страната. Най-добрите 33 ученици ще участват в националния финал на 28 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е  Любомир Янев от ЧОУ „Меридиан 22“ – София.
Тази година състезанията се провеждат под наслов „BeeWare online“ и е насочена към основни правила за безопасно поведение в социалните мрежи и Интернет. През следващите месеци Брайън Тайърс от Посолството на САЩ в София ще представи кратки видеа, в които ще дискутира опасностите онлайн и как да се предпазим от тях. Всички видеа ще бъдат специално заснети за нашата кампания и ще са насочени към тиинейджърската аудитория.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!


Есенен кръг на международен математически турнир

Осем ученици от СУ „Васил Левски“, Карлово завоюваха медали в международното математическо състезание „Математика без граници“. В есенния кръг на четвъртото издание на турнира участваха 16 059 ученици от 21 страни. Предстои зимния кръг, който ще се проведе на 7 и 8 февруари 2018 г.

Да пожелаем успех на младите ни математици!

Сребърен медал:
Юлия Димитрова Стоянова – ІІ В клас
Тихомир Димитров Димов – ІІ В клас
Иванета Георгиева Станоева – ІІ В клас

Бронзов медал:
Мартин Георгиев Георгиев – ІІ В клас
Петър Иванов Цанков – ІІ Г клас
Ани Каменова Станкова – ІІ Г клас
Ванеса Христова Иванова – ІІ Г клас
Есил Хасан Акдере – V Г клас


Състезание по информационни технологии

„ИТ Знайко“ – първи кръг

Състезанието „ИТ Знайко“ е най-масовото състезание по информационни технологии и предоставя възможност на учениците от 1. до 8. клас да демонстрират знанията си за работа с информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

За поредна година учениците и учители по информатика и информационни технологии от нашето училище се включиха в старта на състезанието за тази учебна година и продължаваме напред към втори кръг!

Ето и класираните ученици: (списъка е по азбучен ред, а не по резултати)

3 клас

  • Михаил Кръстев

4 клас

  • Георги Маринов
  • Николай Методиев
  • Петър Михайлов
  • Преслав Дамянов

5 клас

  • Богея Димитрова
  • Делко Делков
  • Виктория Солакова
  • Виктория Кърджалийска
  • Марио Манчев
  • Мелиса Фетваджъ

6 клас

  • Анна Жожгова
  • Лилия Дунеловска
  • Петър Николов

8 клас

  • Христиана Петкова

Успех на всички ученици и учители в следващите етапи на състезанието!


Международно състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър“ – България 2017

На 05.11.2017г. се проведе XIV-тото издание на състезанието Бобър – България по информатика и компютърна грамотност за възрастови групи 6-7 клас и 8-9 клас. Учениците от нашето училище, взели участие в състезанието, се представиха достойно.

Ето и постигнатите резултати:

  • Любомир Г. Генков, 9в клас – 73%
  • Виктор Д. Георгиев, 9в клас – 65%
  • Рея И. Патева, 8а клас – 60%
  • Полина С. Есева, 9б клас – 58%
  • Никола В. Комитов, 7а клас – 55%
  • Мария Е. Енева, 9б клас – 33%

Връчване на наградата „Клас на месеца“

   Конкурсът на МКБППМН – Карлово „Клас на месеца” продължава и през новата учебна 2017/2018 г. Целта е превенция отпадането на ученици от образователната система.
На 29.11.2017 г., Секретаря на МКБППМН – Нели Минчева връчи грамота и плакет на Vг клас и на VІІІб клас от СУ „Васил Левски” – гр. Карлово. Учениците достойно заслужиха своята награда „Клас на месец октомври” и в двете възрастови групи.
Желаем им здраве, нови творчески успехи и мотивация да се борят за голямата награда „Клас на годината” – еднодневна екскурзия в страната.


IV Национална Конференция

„Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“

Националната конференция се проведе на 23 и 24 ноември 2017 г. в Общински дворец на културата, гр. Перник и събра образователни експерти, директори и учители от цялата страна.

Представители на СУ „Васил Левски“ бяха ст. учителите по информатика и информационни технологии А. Василева и И. Арабаджиева. Организатор на мащабният форум е Министерството на образованието и науката, Съюзът на българските учители, ОУ „Св. Иван Рилски“ и РААБЕ.

На откриването присъства министърът на образованието Красимир Вълчев, който заяви: „Дигиталните компетентности са тези, които ще бъдат необходими за всяка една професия. Учениците трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели, а за да бъдат такива обаче те трябва да започнат обучение още в първи клас. Учителят, който е направил неговите възпитаници да спечелят призови места в състезанията, знае колко усилия преди това е положил. Ние като министерство трябва да подпомогнем образователната система. Трябва да дигитализираме организацията на учебния процес, използването на електронни дневници, на информационни системи, системи за връзка с родителите.“

В рамките на два дни участниците обсъдиха най-актуалните политики на МОН, коментираха и важни предложения, които да се приложат за усъвършенстване на образователната система.

 

Материали от конференцията:

  • Мениджмънт на класа в дигиталната класна стая – тук

Лектор: инж. Ангел Ангелов – Учител по Информационни технологии, СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен

  • Дигитално управление в образованието – тук

Лектор: доц. д-р Ивайло Старибратов – Директор на МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив

  • Модернизиране на ученето чрез прилагане на иновативни методи и практики в образователния процес – тук

Лектор: Цветелина Каменова, Галина Желева

  • Онлайн инструменти и приложения използвани в съвременното иновативно училище – тук

Лектор: инж. Тонка Георгиева – Учител по информационни технологии в ПМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен

  • Учителският блог – помощник в смесеното обучение – тук

Лектор: Петя Георгиева, ОУ „Христо Ясенов“

  • Виртуални лаборатории – тук

Лектор: инж. Таня Сребрева – Учител по Информационни технологии в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, гр. Бургас

  • Технологична оптимизация за управление на училищата – тук

Лектор: Симеон Предов – Основател на Shkolo.bg

  • Иновативното училище – добри практики при въвеждането на технологии в класната стая – тук

Юнион Интерактив