СУ „Васил Левски“ – Карлово с награда „Глобално училище“ 2018

     Призовете „Глобално училище“ 2018 бяха връчени на отличените училища на официално събитие, което се състоя в рамките на традиционната Национална конференция за глобално образование в София, която тази година се проведе за шести пореден път, на 8-9 юни 2018 г.

     Идеята, с която СУ „Васил Левски“ – Карлово спечели престижното отличие за втори път (училището е носител на приза и през 2015 г.), е изработване и отпечатване на книжка с картинки за оцветяване и кратък текст към всяка от Целите за устойчиво развитие. Планира се проверка на наученото под формата на игра в края на книжката. Екипът на СУ „Васил Левски“ вярва, че запознаването с Целите трябва да започне от най-ранна възраст, затова книжката ще бъде разпространявана сред учениците от първи и втори клас в училището. Изданието ще бъде налично също като pdf файл и ще се разчита на партньори и техните канали за връзка с обществеността, за да може готовият продукт да достигне до възможно най-много хора. Част от печатните копия ще бъдат предложени за продажба, за да се осъществи още една идея на екипа, която е свързана с обявяването на 2018 г. за Европейска година на културното наследство – издаване на кратка история на училището, основано през далечната 1887 г.

     През 2018 г. оценяването на постъпилите кандидатури мина през два етапа. През първия етап подборът беше направен от членове на групата по глобално образование към Българска платформа за международно развитие (БПМР), а през втория – от почетно жури в състав доц. д-р Михаил Околийски (СЗО), Елена Златанова (УНИЦЕФ), Коста Костов (МОН), проф. д-р Силвия Николаева (СУ), Мая Гешева (директор на НФСГ). Така бяха избрани 5 училища, всяко от които ще получи парична награда в размер на 1000 лв., а средствата следва да бъдат изразходвани за реализиране на инициативата, описана във формуляра за участие в конкурса.

     Наградата „Глобално училище” е учредена през 2015 г. и за нея могат да кандидатстват всички училища в България. Целта на конкурса е да отличи училища, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и които планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитиe (ЦУР).