Учебна 2015/2016г.

Мария Цънцарова се срещна с учители и ученици от

СОУ „В. Левски“ – Карлово

page3

   На 13.06.2016 г. в рамките на инициативата „Журналисти в училище“ в СОУ „Васил Левски”, гр. Карлово се проведе среща с журналистката от сутрешния блок на BTV Мария Цънцарова. Инициативата предвижда ученици от 16 училища в 13 български града да се срещнат лице в лице с известни български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ – нейни носители, членове на журито и членове на Обществения съвет към Фонд „Валя Крушкина“. Начинанието се реализира за трета поредна година и цели да провокира интереса на учениците към журналистическата професия, да стимулира сформирането на гражданска позиция у тях и да популяризира гражданската журналистика, която защитава правата и интересите на хората. Партньори на инициативата са: БНТ, BTV, Nova TV, БНР, Mediapool.bg и OFFNEws.bg.

   Гостенката беше посрещната първо от представителите на учебна компания „Пандора”, които връчиха подарък от името на учениците и учителите от СОУ „Васил Левски”, гр. Карлово – красив ръчно изработен сувенир, част от продуктите, който компанията предлага. Изненадата се оказа изключително приятна и породи интерес към дейността на учебната компания и планове за скорошен репортаж за младите хора, които се опитват да запалят интереса към традиционни занаяти като тъкачеството и плъстенето.

   Втората изненада, която учениците бяха подготвили за журналистката, беше откъс от нейно есе на тема „Моята кариера в България“, написано през 2005 година, когато Мария Цънцарова е завършила средното си образование в СОУ „Васил Левски”, гр. Карлово и е започнала следването си в СУ „Климент Охридски”, специалност „Журналистика и масови комуникации”. Прочитането на текста беше последвано от жив и увлекателен разказ за професията на журналиста, а след това и дискусия за трудностите и радостите, които съпътстват журналистите в професионалния им път, опасните и тривиалните репортажи, обективността и субективността на медиите и много други.

Времето предвидено за срещата мина неусетно, а обещанието за нови подобни инициативи дойде като логично следствие от приятния и ползотворен разговор.


Първо място в национален конкурс „Виртуална пролет 2016“

Габриел 10а

Габриел Доков от  10а клас  на СОУ „Васил Левски“ участва в ШЕСТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА РИСУНКА,КОЛАЖ И ФОТОГРАФИЯ “Виртуална пролет 2016”  и спечели I-во място в категория Фотография,  15-19 годишни и получи награда селфи-стик.

Класирането е обявено на следният адрес:

http://gpaeburgas.org/wp-content/uploads/2016/04/Arts-Final-2016.pdf

Можете да видите неговата снимка на следният адрес:

http://arts.gpaeburgas.org/displayimage.php?album=58&pid=2356#top_display_media

Неда Бичева и Христина Атанасова от 9в клас, също така Даяна Михайлова и Златина Стойчева от 10 а клас също взеха участие в конкурса със свои фотографии и колажи, но не успяха да се преборят с конкуренцията.


Трето място в състезанието

по превод и творческо мислене „Слова с пера“

cats

   Сдружение “Макензи” за пета поредна година проведе състезанието по превод и творческо мислене “Слова с пера” с подкрепата на Българоамериканско общество. Младите преводачи премериха сили в Деня на Европа – 9 май, а темата на преводите беше свързана със значимостта на обединена Европа и защо е важно да сме част от нея.

   На 10 юни сдружение “Макензи” обяви резултатите от състезанието като сред наградените постави и наш възпитаник – Рени Илиева, ученичка от IXА клас. Тя зае трето място във възрастова група 14-16 години.

   Поздравяваме Рени за поредния успех и за проявената креативност и демонстрираните знания по английски език, които са я наредили сред отличените участници!

Резултатите от състезанието можете да видите ТУК.


Учебна компания „Пандора“ с две награди от

бизнес форум „Изгряващи звезди“

page

   На 3 юни, под патронажа на президента Росен Плевнелиев, се проведе най-големият младежки форум, организиран от JA Bulgaria – „Изгряващи звезди“.

   Мащабният бизнес форум „Изгряващи звезди“ събра в София Тех Парк 32 ученически компании и 25 студентски стартъпа – над 500 млади хора от цялата страна. Това са най-добрите младежки компании, спечелили регионалните панаири за учебни компании, които JA Bulgaria организира в края на месец април в Благоевград, Велико Търново и Хасково.

   Дейността на ученическите и студентски компании, оценяваше жури от топ мениджъри от бизнеса, предприемачи и представители на държавните институции, които определиха носителите на престижните призове за „Най-добра учебна компания на България за 2016-та” и „Най-добра студентска компания (стартъп) на България за 2016-та”. Наградата на студентите бе връчена лично от президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, а на ученическия екип – от представител на Управителния съвет на JA Bulgaria. Водещи на церемонията по награждаването бяха Евелина Павлова от радио ФМ+ и Борис Колев, JA алумни и успешен млад предприемач.

   С умението да превърнат древните текстилни занаяти в авангарден стил, учениците от учебна компания „Пандора“ за втора година достойно представиха СОУ „Васил Левски“ на националното състезание. Екипът на компанията заслужи две награди: Най-добър проект за устойчиво развитие на селските райони в категория „Агропредприемач“ и III–то място в конкурса „Брандико“ на Министерството на икономиката.


31 май – Световен ден срещу тютюнопушене

Световен ден срещу тютюнопушене

По повод 31 май – Световен ден срещу тютюнопушене, на пл. „20-ти юли” в Карлово се проведе инициатива  „Ден без цигарен дим”. Събитието бе организирано от РЗИ – Пловдив, МКБППМН – Карлово и СОУ ”Васил Левски” – гр. Карлово. Г- жа Вили Начева психолог в  РЗИ – Пловдив  проведе изследване на въглеродния монооксид в издишвания от пушачите въздух на 31 доброволци. Сред тях имаше активни пушачи, пасивни пушачи и отказали се от тютюнопушенето на различни възрасти.
По време на инициативата се проведе конкурс за детска рисунка, колаж и карикатура на тема” Живот без цигарен дим”.

 • І награда получиха Ина Христозова и Мария Билюкова от Vг кл. на СОУ ”Васил Левски” – гр. Карлово.
 • ІІ награда получи Мария Кацарова от 10б кл. на СОУ ”Васил Левски”.
 • ІІІ награда се присъди на Антония Шуманова и Ива Чапръзова от Vг клас на  СОУ ”Васил Левски” – гр. Карлово.

Поощрителни награди получиха Марио Манчев IIIг клас и Сияна Енчева IIIа клас.
Таня и Мария влязоха в ролята на репортери в днешния ден и направиха няколко репортажа за вредата от тютюнопушенето, като отразиха мнението на гражданите.


Ваканция здравей!

page

       Последният майски ден събра в училищния двор учениците от началните класове и много гости. За да посрещнат радостно лятната ваканция, третокласници рецитираха стихове, а вокална група „Славейче” изпълни чудни песни.

       За успешно завършване на учебната година учениците бяха поздравени от г-жа Мариана Манчева – директор на СОУ „Васил Левски”. На всеки отличен четвъртокласник тържествено бе връчена грамота.

       Настроение създадоха музикални изпълнения, композиции на мажоретните състави и танцът на фолклорната група.

снимки от денятук


Върви народе възродени!

24май2016


Детско полицейско управление

page

16-ти май бе особено вълнуващ ден за учениците от 2д клас, защото беше открито Първото Детско полицейско управление в нашето училище. Г-жа Манчева – директор на СОУ „Васил Левски“ и г-н Бахлов- началник на РПУ на МВР гр.Карлово подписаха Споразумение и Декларация за партньорство между двете институции.

снимки от денятук


„100 на 100 добро“

cats55

   СОУ „Васил Левски“ получи своите 200 дръвчета от Играта с награди „100 на 100 добро“, която се организира и управлява от Фондация „77“, регистрирана като естествено продължение на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“.

   Тази инициатива има за цел засаждане на 1 100 000 нови дървета за България, с участието на колкото се може повече млади хора, училища и детски градини, като до този момент има засадени над 95 000 нови дървета за България.

   С подкрепата на Община Карлово и Горско стопанство – гр. Карлово, ученици и учители се включиха в засаждането на дръвчетата (черен бор и обикновен дъб). Една част от дръвчетата бяха засадени в Апостоловата гора и на други места в града и общината.


Преди Великден

cats33

   На 27.04.2016г. от 13.00 ч. в къща „Бухалов хан” се проведе открит урок по религия с ученици от 2. клас на СОУ „Васил Левски”. Присъстваха директорът на училището – г-жа Мариана Манчева, пом.-директор, учители и родители.

   Под ръководството на г-жа Милена Угренова децата показаха познания за Лазаровден, Цветница и Великден.

   Мина Йончева – аниматор в къща „Белия двор” показа техника за рисуване на великденски яйца и украса на свещи.


Среща с екипа на „Българска история“

cats11

   С огромно вълнение и благодарност се обръщаме към екипа на „Българска история“, който представи открит урок по родолюбие пред учениците на СОУ „Васил Левски“.

   Благодарни сме, че успяхме да научим повече за личности, прославили името на България в целия свят.

С нетърпение очакваме следващи срещи с младите

будители от „Българска история“.


ІІ-ро място в национален турнир по футбол

IMG_2430

Учениците от СОУ,,Васил Левски“ – гр. Карлово завоюваха II-ро място на Национален турнир по футбол за купа ,,Васил Левски“ – гр. Ловеч, след оспорван двубой с домакините от Литекс /1:1 в редовното време и 2:3 след дузпи/, а Радостин Георгиев беше избран за най-добър вратар на турнира.

снимки от турнира – тук


Ловеч 14-15.04.2016г.

page1

Учениците на СОУ „Васил Левски“ представиха на сцената на Ловчанското читалище „Наука 1870“ възпоменателния спектакъл „Процесът 1873“, посветен на 143-годишнината от обесването на Васил Левски. Младите актьори се справиха блестящо и заслужиха аплодисментите на публиката. Поздравления!


Благотворителна кампания „Капачки в действие“

капачки в действие

Кратко описание: Зелена благотворителна кампания за събиране на всякакви пластмасови капачки. С получената сума от предаването им за рециклиране закупуваме електрически уреди за центрове за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа в страната.

Описание: КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ е истинска зелена благотворителна кампания. Зад нея стои идеята за опазване на околната среда чрез възпитания от ранна възраст в разделно събиране на отпадъците и важността от това, но и иновативен начин за благотворителност от привидно ненужни неща – пластмасови капачки.

Мисия: Доброто е заразно! А мисията на кампанията е да помогне за подобряване на условията за отглеждане и живот на деца, лишени от родителска грижа. Освен това чрез разделното събиране на отпадъци се опазва околната среда и природата на България. Промяната на разбирането за опазване на околната среда и подкрепа на децата, лишени от родителска грижа се съчетава в мисията на КАПАЧКИ В ДЕЙСТВИЕ!

През септември 2015 г. “Ваил Левски“ – гр.Карлово също се включи в кампанията „Капачки в действие“. Тази седмица предадохме част от събраните капачки, продължаваме да подкрепяме кампанията и да събираме капачки.

Сайта на кампанията:
http://ideainaction.net/kapachki-v-deystvie/


Отбелязване Деня на Земята

erth_help

   Всяка година на 22 април отбелязваме Световния ден на Земята.

   Ние, учениците от 10б и 11б клас, се включихме в инициативата като засадихме дръвчета в двора на нашето училище, с което дадохме своя принос за по-чиста и здравословна околна среда и създадохме по-приятна атмосфера за учители и ученици.

Благодарим на издателство Express Publishing за предоставената фиданка от Изумруденото дърво – Пауловния!

снимки от днешния ден – тук

   При отбелязването на Световния ден на Земята, с голямо желание се  включиха и учениците от началните класове. Обсъждаха презентации, изготвиха тематични постери и табла.

снимки тук


Седмица на детската книга и изкуствата за деца

     В Седмицата на детската книга и изкуствата за деца – на 20. април 2016 год. се проведе вълнуваща среща с писателката Ангелина Жекова. Тя гостува нашето училище и се срещна с ученици от II„В” и III„Г”клас. Срещата беше много емоционална. Писателката чете свои стихове и гатанки, а децата я изненадаха с четене и рецитиране на нейни стихове. Изявиха се и със свои авторски творби учениците Доника Юрукова от II„В”клас и Есил Акдере от III„Г”клас. Развълнувана, писателката изяви желание отново да ни гостува и да се запознае и с други ученици от нашето училище.
Учениците от II „Б”, II „Г”  и II „Д” клас участваха в училищно състезание за най-добър четец. Присъстваха и родители. Първите шест деца, които се представиха най-добре, бяха наградени. Първо място зае Ивона Големджийска от  II „Д” клас.

седмица на детската книга

снимката е линк към галерията


I-во място на национално ниво за училищния хор

12974356_10206416635442559_9015051733609635810_n

   Училищният хор се завърна с Първа награда от XII Национален фестивал за патриотична песен ”Родолюбие“, провел се на 16 и 17 април в град Панагюрище.

   Макар и в камерен състав, хористите представиха две песни пред публика и жури, едната от които „Химна на Гимназията“.

   Изпълненията бяха изключително силни и въздействащи и развълнуваха всички в залата!

   За първи път хорът се явява на фестивална, конкурсна сцена, но това не му попречи да се завърне с първа награда

Поздравления за всички момичета и ръководителя им г-жа А. Илиева!


Спортен празник

Спортен празник 2016


Празник на буквите

Ден на буквите 2016

Истински празник за първокласниците от СОУ „Васил Левски” се превърна 29 март 2016 год. Зала „Васил Караиванов” грейна от щастливите усмивки и пъстри коронки. Децата с радост пяха, рецитираха и танцуваха. Приятна изненада за тях беше театралната постановка „Тримата братя и златната ябълка”. Приказното вълшебство силно ги развълнува. Учениците бяха поздравени от Директора на училището – г-жа Мариана Манчева. Всеки клас получи красива празнична торта, а всяко дете – книжка и дългоочакваната Читанка.


Oбластно състезание по волейбол

волейбол

     На 27.03.2016г. отборът по волейбол девойки 8 – 10 клас на СОУ „Васил Левски” – град Карлово участва в областното състезание по волейбол за тази възраст във СОУ „Патриарх Евтимий” – град Пловдив, където завоюва  трето място след отборите на общините Асеновград и Пловдив.


„Млади приятели на армията”

Млади приятели на армията

    На 24.03.2016 г. представители на секция „Млади приятели на армията” към СОУ „Васил Левски” – град Карлово участваха в представянето на книгата „ Каймакчалан” на Красимир Узунов във Военния клуб в град Карлово.
А на 25.03.2016г. участваха в организираните от 61–ва Стрямска механизирана бригада стрелби на полигона в Анево, където учениците стреляха с автомат „Калашников”, с картечница и снайпер, разглобяваха пистолет „Макаров” и се запознаха с движение по топографска карта.


Състезание по информационни технологии „ИТ Знайко 2016“

page

   Националното състезание по информационни технологии IT Знайко се провежда ежегодно от 2009 година.

   Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.

Участниците в първи кръг от нашето училище са:

 • Лилия Дунеловска – 4б клас
 • Никола Чолаков – 4б клас
 • Християн Попов – 4в клас
 • Памела Петкова – 5а клас
 • Мартин Нейчев – 5в клас
 • Димитринка Матева – 5г клас
 • Николай Иванов – 5г клас
 • Рея Патева – 6г клас

Поздравления на участниците и още много успехи!


Изложба в училищната библиотека

cats

   В навечерието на 3-ти март – Националния празник на Република България, учениците от V-ти клас подредиха изложба в училищната библиотека със своите исторически книжки и табла за владетелите на средновековна България.


Spelling Bee 2016

page1

СОУ „Васил Левски“ участва в Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2016

   На 22.02.2016 г. в СОУ „Васил Левски“ – град Карлово, начален етап, се проведе предварителен кръг от състезанието по спелуване, а на 02.03.2016 година ще се проведе училищният кръг от Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee в сградата на горен курс, в кабинет 2, етаж 1.

   На предварителния кръг от състезанието малките пчелички от 4ти клас се състезаваха и излъчиха двама участници, които ще продължат да се състезават с по-големите пчелички от 5-7клас. На първо място застана Виктория Барбова с думата cope, a Лилия Дунеловска зае второ място.

повече за състезанието и снимки – тук


Национално състезание „Ключът на музиката“

music

   На 19.01.2016 год. в училището се проведе общински кръг на състезанието „ Ключът на музиката”. От явилите се 20 четвъртокласници 12 бяха класирани за областния кръг. Той се проведена 19.02.2016 год. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Карлово. Въпросите този път затрудниха участниците. За националния кръг се класира Дани Илиева от IV Б клас.

   В състезанието взеха участие 46 ученици от шести и седми клас, като за областния кръг се класираха шестима ученици от 6 и един от 7 клас. Всички те показаха завидни знания за света на музиката в музикалната игра.

Желаем на добър час и успех на Дани Илиева на националния кръг на състезанието!


Световен ден за борба с тормоза в училище

Своята съпричастност показаха учениците и учителите в училището ни. Учителите закачиха розови лентички, а децата изработиха и поставиха стикери на дрехите си. Малките ученици се включиха в тематични игри.

0338395001424859354_0


Международен Ден на безопасен Интернет 2016

Безопасен_интернет_2016

  На 9 февруари 2016 г. за 13-та поредна година светът ще отбележи международния Ден за безопасен Интернет. Идеята, всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия и стартира през 2004 г.
Денят за безопасен Интернет през 2015 г. беше отбелязан от 110 държави от всички континенти. В държавите членки на Европейския съюз, съпътстващите събития и кампании, се организират и координират от националните центрове за безопасен Интернет – членове на европейската мрежа от центрове Insafe.
Темата за Деня за безопасен Интернет през 2016 г. е „Дай своя принос за по-добър Интернет“ (Play your part for a better internet).

СОУ „Васил Левски“- гр.Карлово за поредна година се включи в отбелязването на този ден.


Нови спортни успехи на нашите ученици

cats

/снимката е линк към албум/

На турнир по тенис на маса, посветен на патронния празник на ПГЖПТ „Христо Смирненски“, нашите ученици отново заеха призовите места:

Пламен Георгиев – І-во място

Стоян Маджиров – ІІ-ро място

Отборно – І-во място

Поздравления и още много успехи, с които да ни радвате!


Коледно настроение

2015

Коледно настроение – начален курс

    Дядо Коледа дойде и при най-послушните деца от началните класове.

   Техните по-големи приятели от клуб „Млад аниматор“ помогнаха на белобрадия старец да намери по-лесно пътя до тях.

   С чудни песнички, стихчета и гатанки всички с радост посрещнаха дългоочаквания гост. Имаше и много танци. Под елхата ги чакаха интересни подаръци.

вижте емоциите им в снимки – тук


Най-голямото чакане свърши!

cats

/снимката е линк към албум/

   На 14-ти декември коледната елха в училище светна. С кратка програма и приветствие на Директора официално бе даден старта на най-чаканото време в годината – Коледа.

   Защото не само децата, но и ние възрастните си мечтаем за най-хубавия подарък, за здраве, щастие и безброй усмивки през Новата година. Разбира се и много по-високи резултати в училище!


Изложба на
СОУ „Васил Левски“ – Карлово
„ГЛОБАЛНИТЕ ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ“

Савина


   Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”

съдебна_система

В СОУ„Васил Левски“- Карлово стартира образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Тя е насочена към ученици от гимназиалния курс: VІІІ- ХІІ клас.  Образователната програма ще се реализира под формата на лекционен курс и провеждане на симулативни процеси. Отделно в извън учебно време ще бъдат организирани няколко посещения на съд /прокуратура и участие на учениците в симулативен процес по действителен казус. Лектор на програмата е  прокурор Братоев, който предизвика интереса на учениците на първата среща като представи професиите съдия, прокурор, следовател.  На следващите лекции ще се разглеждат  други интересни за учениците теми като:

 1. Превенция срещу употреба на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица;
 2. Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите;
 3. Трафик на хора;
 4. Децата и компютърните/кибер престъпленията;
 5. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им ;
 6. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие.

Часът на кода като част от Седмицата на компютърните науки и образованието

cats

   Hour of Code е глобално движение, достигнало до десетки милиони ученици от 180+ страни. Всеки, навсякъде, може да организира Hour of Code. Уроците са на разположение на над 30 езика. Не е необходим предварителен опит. Възраст от 4 до 104г. СОУ „Васил Левски“ е сред 169-те училища в България, подкрепили и участвали в събитието.

   Голяма част от нашите ученици се включиха  в световната инициатива под ръководството на своите учители по информатика и информационни технологии. За своите знания и умения всички те  получиха сертификати.

   Цел на масовата кампания  е десетки милиони ученици да пробват Часът на кодирането между 7 и 13 декември 2015г. като част от Седмицата на компютърните науки и образованието.

   Часът на кодирането е организиран от Code.org, посветен е на разширяване използването и изучаването на компютърни науки в повече училища.  Безпрецедентен брой партньори са се обединили в подкрепа на Часът на кодирането — включително Microsoft, Apple, Amazon.

   Всеки може да научи основите на програмирането и да се забавлява, докато го прави. Всеки ученик трябва да има възможност да изучава компютърни науки. Те помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност. Когато започнат да ги изучават по-рано, учениците ще имат основа за успешна кариера в 21-ви век.

Пожелаваме много успехи в компютърните науки на всички ученици от нашето училище!

Снимки от часа на кода – тук


Коледен базар – начален курс

page

/снимката е линк към албум/

   И тази година предстоящите коледни празници настъпват с красота. На традиционната за училището ни изложба-базар присъстваха много гости – ученици, учители и родители. Чудесните изпълнения на вокална група „Славейче”, на малките рецитатори и наричанията на коледарчетата зазвучаха минутки преди откриването.
   Директорът – г-жа Мариана Манчева поздрави всички, които с общи усилия се готвеха дни наред за радостното събитие.
   Прекрасните изделия в изложбата зарадваха всички присъстващи.

Коледни картички, създадени в час по ИТ

коледни


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ на тема „10 причини да продължа образованието си в България“ и  „10 причини да продължа образованието си в чужбина“

Алекс

Учениците на СОУ „Васил Левски“ – гр. Карлово печелят призови места в национални литературни конкурси на български и чужди езици.

Академичното ръководство и Академичният център за кариерно консултиране и връзки с обществеността  при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов обявиха резултатите от традиционното издание на НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ на тема „10 причини да продължа образованието си в България“ и  „10 причини да продължа образованието си в чужбина“.

На първо място беше класирана нашата ученичка от 12″а“ клас Александрина Николаева Угренова за есето и на английски език „10 причини да продължа образованието си в чужбина“.

Участници в конкурса са 140 ученици от 11-ти и 12-ти клас от всички средни училища в страната, които предоставят своите есета на български, английски, немски, френски и испански езици.

Авторите на есета ще получат сертификати за участие в конкурса, а победителите от всяко тематично направление ще бъдат наградени на официална церемония в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов в началото на 2016 година.


Военно приложни спортове

cats

/снимката е линк към албум/

Завоюваното I-во място от отбора на СОУ „Васил Левски“  гр. Карлово

на състезанието по военно приложни спортове, което се проведе в края на 2014/2015 учебна година, а наградите бяха връчени през миналата седмица.


Анти – СПИН кампания

анти-СПИН

На 26.11.2015г., по повод 1 декември – Световен Анти-СПИН ден, ученици от СОУ“Васил Левски“-гр.Карлово представиха презентации по темата за превенцията и борбата с болестта, толерантноста към заразените с HIV/СПИН. Ето категориите, в които бяха класирани отборите:

Представяне на училището на общинско състезание, отбора на XIБ клас:

 • Катерина Янева
 • Стефка Колева
 • Мариела Макавеева
 • Калин Гърдев

Научно-стилистична презентация, отбора на IXБ клас:

 • Мишел Танева
 • Нора Гиргинова

Нетрадиционно представяне на презентация:

 • Яна Чилингирова от XБ клас

Оригинална идея в презентацията, втория отбор на XБ клас:

 • Рада Шивачева
 • Мария Кацарова

Образоателна презентация, третия отбор на XБ клас:

 • Николета Минковска
 • Цветелина Цачева

Хижа Мальовица

Мальовица 2015

Съгласно спортния календар на училището се проведе поход до връх Мальовица на 13 и 14 ноември с група ученици от VI, VIII, X, XI клас, учители и родители от СОУ“Васил Левски“ – Карлово.

Групата успя да се изкачи до втора тераса под връх Мальовица в Рила планина и отдъхна на чаша чай след тежкия преход в хижа Мальовица.

Останахме със слънчеви спомени, заредени за новия ден.

снимки, може да разгледате тук


Ден на християнското семейство 

cats

/снимката е линк към албум/

   В навечерието на Деня на християнското семейство учениците от СОУ „Васил Левски” – гр. Карлово поздравиха за празника своите близки.

   По традиция и тази година в забавните игри се включиха и родители.  Малките деца от вокална група „Славейче” изпълниха за  гостите чудни песнички.  По- големите им приятели от клуб „Млад аниматор” зарадваха и деца, и родители, и учители с артистичните си умения.

   Имаше много изненади,  награди,  лакомства и забавления.


Национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения

devin2015

От 6 до 8 ноември в гр. Девин се проведе Национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения за ученици от 8 до 12 клас изучаващи английски и немски език.
„Аз мога – тук и сега“ се провежда върху три основни компетентности в три етапа – слушане с разбиране („Интервю“), четене с разбиране („Тествай знанията си“) и създаване на текст („Изрази себе си в есе“). Изпитните материали отговарят на актуалните международно признати и утвърдени сертификационни практики. Методологията на провеждане е съобразена с одобрените учебни програми по чужди езици.
В състезанието взе участие ученичката от 12 а клас Александрина Угренова, която след като премина етапите четене с разбиране („Тествай знанията си“) и създаване на текст („Изрази себе си в есе“) успя до достигне до финалния етап – „Интервю“, който се проведе пред препълнена зала, пред публика и пред съдийска комисия.  В етап „Интервю“  достигат само участниците, преминали първите два етапа с най-голям брой точки, които са класирани в ТОП10 на състезанието в различните възрастови групи на категориите. Те са допуснати до устно изпитване, което се провежда под формата на събеседване/интервю.
От челната десятка, Александрина се представи изключително достойно и взе максимум точки на този последен компонент (Speaking). В общото класиране Алекс обаче остана на шеста позиция. Тя получи сертификат за участие. Най-голямото признание, което Алекс получи беше направено непосредствено след края на състезанието, когато заелата първо място Мирела Харизанова от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ гр. София, връчи своя плакет-награда на Алекс с признанието, че нейното представяне в последния кръг заслужава първа награда. Невероятен жест от нейна страна, с което искаме да благодарим на тази дванадесетокласничка и да изразим радостта си, че има доблестни и честни млади хора в нашата страна.


Нови спортни успехи

IMG_20151105_145758

І-во място

на общински ученически игри – футбол 5 – 7 клас,

които се проведоха на 5 ноември 2015г. в гр. Карлово.

Поздравления и още много успехи!


Spelling Bee 2016 

Предварителният тест за участниците в Spelling Bee 2016 приключи. Списък с имената на участниците и техните резултати можете да проверите на таблото в училище или тук.
Ако има грешки в имената, класовете, моля да съобщите на г-жа Павлина Стефанова, каб. 2, ет. 1.
За повече информация относно състезанието – списък с думи, дни за репетиции, моля следете на таблото и на сайта.


В навечерието на Деня на народните будители

page

най-малките ученици в нашето училище се срещнаха за първи път с поет. Авторът на произведения за деца Борислав Ганчев  – Борко Бърборко представи при гостуването си в училище част от своите творби.  Съдействие на децата за тази среща оказаха учители, родители,  възпитатели и библиотекарката  –  г-жа Коева. Първокласници бяха научили интересни негови „гатанки-премятанки” и занимателни стихчета. Учениците от втори клас разказаха за народни будители, чуха от автора и произведение за тях. С удоволствие четоха най-нови стихотворения,  с които Борко Бърборко ги зарадва.

   Децата от ІІ „В” клас с гордост представиха своята класна библиотека. Проведе се интересен разговор.  За похвалното им начинание той подари книжки.

Малките приятели на Борко Бърборко получиха в новите си книжки и автограф.

снимки от гостуването – тук

* * *

   На 28.10.2015г. учениците от VІІа, г, д класове проведоха открит урок, посветен на Деня на народните будители.

   На фона на презентацията „Народните будители от Карлово“, изготвена от г-жа Анита Илиева, учениците Нели Георгиева, Ангелина Кукова, Симеон Шекерев, Полина Есева, Радослав Зоков и Добрин Даулски запознаха съучениците си с жизнения и творчески път на народните будители от Карлово.

   Никола Кирилов от пети клас със своите изпълнения на пиано се погрижи за емоционалната атмосфера по време на часа.

   Вокална група от VІІа клас под ръководството на г-жа Р. Русанова изпълни две песни.

   Откритият урок приключи с изпълнението на песента „Моя страна“ от всички участници.

* * *

   На 29.10.2015г. в Бухаловия хан отново бе отбелязан по тържествен начин Деня на народните будители с участието на учениците от VІІа, г, д класове, съвместно с ученици от ОУ „Кирил и Методий“.

   Симеон Шекерев, Полина Есева, Нели Георгиева, Ангелина Кукова, Радослав Зоков и Добрин Даулски запознаха присъстващите с живота и творчеството на Райно Попович, Христо Попвасилев, Анка Кузманова, Даскал Ботьо Петков, след което зададоха и по няколко въпроса към присъстващите, свързани с живота и творчеството на народните будители от Карлово.


Нашата библиотека

На 7.10.2015год. бе открита библиотеката на ПИГ II В клас. Официално лентата преряза г-жа Марина Богойска.  Всеки ученик от групата има читателски картон, в който се записват заглавията на книжките, които чете. Събитието бе посрещнато с много емоции. Благодарение на подкрепата и съдействието на родителите, библиотечният фонд към днешна дата съдържа 62 книги. Предстои оформяне и на кът за четене.

нашата библиотека

Тук може да разгледате снимки от откриването


Ден на информационното общество

cats111

   4-ти октомври e Ден на информационното общество – професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика.

   Днес е и рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. В периода 1939-1941г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър.

   От няколко години българската научно-техническа общност провежда най-значимите си събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4-ти октомври за Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика ще бъде стимул за тяхната работа и признание за постиженията им.

   С табла, изработени от нашите ученици и беседи в часовете по ИТ ние се включихме в отбелязването на празника.


Европейски ден на спорта в училище

cats

Учениците и учителите от СОУ „Васил Левски” отбелязаха Европейският ден на спорта в училище – 25 септември 2015г. /петък/ с игри и забавления под мотото: Бъди активен! Движи се и играй всеки ден в училище!

Повече за инициативата прочетете – тук

Снимки от деня – тук


„Най-големият урок в света“

12015610_448028618741743_1890911165_o

    През септември 2015г. учители и ученици от целия свят участваха в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, за да помогнат да направим нашата планета справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата бе да запознаем младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие и да поемем ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.

   17-те глобални цели за устойчиво развитие  се стремят към 3 изключителни постижения в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, а именно: 

 • Да изкореним крайната бедност;
 • Да се справим с неравенствата и несправедливостта;
 • Да се справим с климатичните промени.

   Глобалните цели за устойчиво развитие бяха подписани от лидерите на 193 страни по света и бяха представени на 25 септември 2015 г. от Организацията на обединените нации.

   Ето и снимки от нашите часове – тук


Усмивка от таен приятел

12112538_446589045552367_648234707_o

   Xб клас организира и осъществи инициатива във връзка със Световния ден на усмивката, който отбелязваме всяка година в първия петък на месец октомври.

   Във вторник всеки от класа изтегли името на свой съученик и обеща да бъде негов „таен приятел” в продължение на 4 дни. „Тайният приятел” беше натоварен с нелеката задача да измисля изненади – да оставя скришом шоколадов бонбон под чина на случайно изтегления съученик, да му прави искрени комплименти, да го поздравява сутрин и да го пита как е, да му пожелавава приятен ден и да му се усмихва по-често от обикновено.

   В петък всеки „таен приятел” се разкри пред избрания и му подари усмивка.


Успешна и спорна учебна 2015/2016 година!15.09.2015 g