2016/2017 уч. г.

 

Проект „Креативна класна стая“,
СУ „Васил Левски“ – Карлово

Спечеленото финансиране по програма „Еразъм +“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“ и сектор „Образование за възрастни“ – 2017 г. с проект на тема „Креативна класна стая – използване на аудио-визуални средства и социални медии“ направи възможно участието на 6 учители от СУ „Васил Левски“ – Карлово в обучение в град Флоренция, Италия (06.08-19.08.2017 г.).

В рамките на двуседмичното обучение Павлинка Стефанова, Богдана Калъчева (учители по английски език), Минка Мишевска, Ирена Арабаджиева (учители по информатика и ИТ), Видка Станева и Стоянка Нончева (начални учители)обогатиха знанията си и практическите си умения за използване на аудио-визуални средства и социални медии в образователния процес. Домакините от Europass Teacher Academy бяха поверили грижата за успешното провеждане на курса на опитни лектори – през първата седмица Лоренцо Гаспари ни запозна с тънкостите на създаването и адаптирането на визуални ресурси, а през втората седмица Марио Роман Портило представи най-новите тенденции при използването на ИКТ (по-конкретно социалните медии)в образованието.

В помощ на колегите ни учители обобщихме най-важното от обучението. Всички представени по-долу интрументи са напълно безплатни, а използването им изисква единствено регистрация.

  1. OSB Studio (https://obsproject.com/download)

YouTube дава на всеки възможност да излъчва в реално време, но за целта е необходим софтуер. С OSB Studio можете не само да записвате директно от уебкамерата и микрофона си, но можете също да покажете прозорец или част от екрана си. С помощта на този софтуер учителите могат да създават онлайн уроци, които да бъдат достъпни за учениците им по всяко време.

  1. VSDC (http://www.videosoftdev.com/free-video-editor/download)

VSDC е безплатна програма, която позволява обработката на видео файлове и създаването на видеа с различна степен на сложност. Програмата предлага богата функционалност, но опростен и интуитивен интерфейс, което предполага лесно използване както от учители, така и от ученици за създаване на видеа на различни теми.

  1. Edmodo (https://www.edmodo.com/)

Edmodo е социална мрежа за обучение, която много прилича на Facebook, но без опасностите и безсмисленото съдържание, които са заплаха за децата там. Edmodo предлага на ученици и учители възможност за комуникация и сътрудничество в безопасна среда. Учителите могат да споделят разнообразно съдържание – задачи, викторини и др. Учениците и родителите могат да се присъединят, само ако бъдат поканени от учител.

  1. EDpuzzle (https://edpuzzle.com/)

EDpuzzle е сайт, който позволява на учителите да изберат видео и да го пригодят към нуждите на урока си като го обработят, изрежат, запишат звук към него или добавят въпроси. Не е необходимо учителят да разполага със собствено видео – могат да се използват съществуващите видеа в YouTube, Khan Academy, Crash Course и др. Сайтът позволява да се следи колко пъти учениците са гледали създаденото от учителя съдържание и какви отговори са дали на поставените от него въпроси.

  1. TEDEd Lessons (https://ed.ted.com/lessons)

TEDEd Lessons позволява на учителите да изградят урок около видео в YouTube или TED Talk. Създаването на урок включва четири лесни стъпки: 1. Избор на урок; 2. Добавяне на въпроси, теми за дискусия и допълнителни ресурси; 3. Споделяне на урока с ученици; 4. Проследяване на напредъка на учениците.

  1. Adobe Spark (https://spark.adobe.com/)

AdobeSpark e безплатно приложение за графичен дизайн, което позволява създаването на страници с графики, уеб истории и анимирани видеа. За използването му не са необходими познания по кодиране или дизайн. Приложението е начин за атрактивно представяне на материали по различни теми.

  1. Tackk (https://tackk.com/)

Tackk дава възможност на учениците да представят работата си по проект по креативен начин като експериментират с цветове, шрифтове, изображения, видеа, аудио и др. Това, което различава Tackk от останалите начини за презентиране е социалният елемент. Tackk позволява да се свържеш с приятели и да споделиш работата си.

  1. Edublogs (https://edublogs.org/)

Все повече учители виждат себе си като блогъри, защото са открили образователния потенциал на блога като онлайн ресурс. Edublog е блог, създаден с образователни цели, но също така и една от възможностите да създадете Вашето учителско портфолио онлайн.

  1. Canva (https://www.canva.com/)

Canva е инструмент за графичен дизайн с лесен за използване интерфейс. Сайтът предлага милиони снимки, графики и шрифтове и може да бъде използван както от професионалисти, така и от любители за създаване на картички, плакати, електронни книги и др.

  1. 1 Tricider (https://www.tricider.com/)

Tricider е инструмент, който позволява събирането на мнения и идеи и генериране на решения между членовете на група, дори те да са разпръснати по целия свят. Мозъчна атака, добавяне на аргументи за и против и гласуване за най-добрите предложения – това е принципът на работа и сътрудничество в Tricider.

  1. Prezi (https://prezi.com/)

Последно, но не на последно място – любимото ни приложение Prezi! Prezi e онлайн базирано приложение за създаване, редактиране, споделяне, съхранение, изтегляне и разглеждане на презентации, коeто се явява алтернатива на традиционните програми като PowerPoint. Вместо слайдове, Prezi използва голямо платно, подобно на карта, а потребителят може да разглежда съдържанието панорамно или да приближава определени части, запознавайки се с детайлите в произволен ред, според желанието си. В традиционните презентации вече трудно може да се прояви въображение, защо да не предизвикаме учениците с нещо по-раздвижено и оригинално?

С пожелание за успешен старт на новата учебна година,

Павлинка Стефанова, Богдана Калъчева, Минка Мишевска, Ирена Арабаджиева , Видка Станева и Стоянка Нончева


II-ро място за Дани Илиева в нейната възрастова група и

специална награда на ЕЦ „Интерлетера“ от

ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ПЕСЕННА ПАЛИТРА“

Поздравления, Дани! Много успехи и още красиви песни!


Високи отличия за

г-жа Даниела Генчева – главен учител по физическо възпитание и спорт

и г-жа Антония Василева – старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Васил Левски“

 

 

На тържествена церемония в гр. Пловдив бяха връчени награди на изявени учители от областта. Щастливи и горди сме от факта, че двама наши колеги получиха високи отличия:

Даниела Генчева – главен учител в СУ „Васил Левски“ – град Карлово – стана носител на годишната награда на РУО – град Пловдив за висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и за постигнати значими резултати в процеса на обучението, възпитанието и социализацията на децата и учениците в системата на предучилищно и училищно образование на област Пловдив.

Антония Василева – старши учител по информатика и информационни технологии беше номинирана от Регионалното управление по образованието и е удостоена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с почетната грамота „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.


Стотици деца от цялата страна взеха участие в тазгодишното  XI-то издание на Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка”, който е с мото: „България и Куба – приятелство и съзидание през годините”. Те изпратиха своите рисунки, стихотворения, разкази, есета, реферати и презентации, а членовете на журито споделиха, че творбите са с висока художествена стойност, и изразяват стремежа към познания и чувството за приятелство към кубинския народ на авторите – ученици от всички класове.

   Стефан Златинов от 8д клас зае призовото трето място в раздел „Есе“. За четвърта поредна година Виктория Василева от 8а клас е сред отличените участници и получи поощрителна награда в категория „Разказ“!

Националният ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба“ в Република България, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Българския антифашистки съюз, със съдействието на Министерството на образованието и науката и на Посолството на Република Куба в Република България. Целта е децата в България да научат повече за приятелска Куба, да се възстановят връзките на доброто сътрудничество между българския и кубинския народ, да се опознаят младите хора от двете страни.

   Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за извънучилищни дейности.


„ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство“

 

 снимки от срещата – тук

Днес (21.06.2017 г.) с финална среща в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово приключи проектът на СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ – „ИЗКЛЮЧЕТЕ агресията и езика на омразата, ВКЛЮЧЕТЕ толерантността и взаимното разбирателство“, финансиран от Европейската младежка фондация на Съвета на Европа. #eyfcoe

На срещата бяха представени дейностите по пилотния проект и наградени участниците в конкурса за есе и рисунка по темата. Първите три места заеха есетата на Християна Иванова – 10А клас на ПГИ „Тодор Влайков“, Габриела Михайлова – 10Б клас на СУ „Васил Левски“ и Христина Караколева – 10Б клас на СУ „Васил Левски“. От нашите ученици поощрителни награди получиха също Снежана Пеева – 9Б клас и Николай Дудинов – 11В клас. В конкурса за есе са се включили най-много ученици от СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово. Всички участници получиха тениски по проекта , за да не забравят да „изключват“ агресията и да „включват“ толерантността.

Училищата-партньори по проекта, сред които и нашето, получиха специални табели, които да поставят на входа на училището си, за да знае всеки пристъпваш прага на училището, че това е училище без агресия и език на омразата.

Младежът-доброволец Атанас Куцев представи филма „Истинско Щастие“/“Pure Happiness“- https://vimeo.com/149637404/ и книгата си „Между Нирвана и Самсара“, които разказват за живота му като доброволец в Непал и показват един по-различен свят – без агресия и омраза.


Високо отличие за г-жа Анита Илиева, преподавател по музика в СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово

 

Ha тъpжecтвeнa цepeмoния днес в Mиниcтepcтвo нa oбpaзoвaниeтo бяxa вpъчeни нaгpaдитe oт

Haциoнaлния ĸoнĸypc пoд нaдcлoв „Oт yчитeля – c любoв!”.

С две награди в конкурса е Анита Илиева – старши учител

по музика в СУ “Васил Левски“ – гр.Карлово:

Първа награда за писмена разработка на тема: „Малките успехи носят най-големите радости!“ (Работа с училищен хор в XXI век – мисия (не)възможна?!)

Втора награда на Български хоров съюз в практическата част, след отличното представяне на хора на Гимназията.

   Toвa e дeceтoтo издaниe нa ĸoнĸypca и ce opгaнизиpa oт Meждyнapoднa фecтивaлнa пpoгpaмa “Πpиятeли нa Бългapия”, в пapтньopcтвo c Mиниcтepcтвo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa, Haциoнaлeн двopeц нa дeцaтa и Бългapcĸи xopoв cъюз. Toй ce oбявявa зa cпeциaлиcти, paбoтeщи c дeцa и yчeници c изявeни дapби в нaпpaвлeниe „Изĸycтвa“, и зa yчитeли – твopци. Учacтницитe мoгaт дa ce вĸлючaт в тpи нeзaвиcими eднa oт дpyгa ceĸции. B тoзи cи фopмaт тoй oбeдинявa тpaдициитe нa Koнĸypc зa paбoтeщи в извънĸлacни и извънyчилищни дeйнocти и Haциoнaлeн литepaтypeн ĸoнĸypc.

   Над 700 директори, педагози и техните възпитаници от системата на предучилищното и училищно образование от цялата страна се включиха в надпреварата. Те участваха в три категории – писмена, литературна и практическа част.

   62-ма директори на детски градини, училища и центрове за личностно развитие, учители и специалисти бяха наградени в Министерството на образованието и науката за успешното си представяне на официалната церемония по награждаване, която се състоя на 13 юни 2017г. От името на министъра на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, участниците и организаторите на Конкурса поздрави г-жа Деница Сачева, заместник – министър на образованието и науката, за възможността чрез него да се мотивират повече преподаватели да откриват и работят с талантливите деца на България.

Поздравления за г-жа Илиева с пожелание за много здраве,

успехи и букети от усмихнати детски лица!


СУ „Васил Левски“ спечели международен проект по програма Еразъм+

„Creative classroom – audiovisuals and social media” е проектът, който спечели финансиране по програма Еразъм+, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“ и сектор „Образование за възрастни“ – 2017 г.

Проектът включва 6 учители от СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово и цели да повиши методическата и педагогическата подготовка на учителите по предметите ЧУЖД ЕЗИК, ИНФОРМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ, както и да ускори модернизацията и усъвършенстването на училището като съвременно и съобразено с нуждите на ученика място за учене и преподаване.

Проектът включва квалификационен курс във Флоренция, Италия през месец август 2017 г.

Проектът е с продължителност 1 година и е разработен от екип в състав: Мариана Манчева – директор, Павлинка Стефанова – координатор, Даниела Маркова – главен счетоводител и Богдана Калъчева – учител по английски език и помощник-координатор.

Участници са Мина Мишевска, Ирена Арабаджиева, Стоянка Нончева и Видка Станева.

След завръщането си от Италия участниците и координаторът ще направят серия от видео уроци, открити уроци, ще организират информационна среща и ще публикуват информация в местните медии с цел разпространение на наученото и споделяне на знания и умения с ученици и колеги от Пловдивска област и община Карлово.


Специална награда във фотоконкурс

С радост съобщаваме, че нашия ученик Валентин Василев от 9б клас

спечели специална награда във фотоконкурс организиран от

фестивала “Здравей, Здраве”, Пловдив 2017г.

на темата „Даровете на Земята“.

Честито на Валентин за спечелената награда!


Две награди от Национален конкурс

„От учителя – с любов“

С две награди от X национален конкурс “ОТ УЧИТЕЛЯ – С ЛЮБОВ!” се завърна училищният хор с диригент Анита Илиева и корепетитор – Русанка Русанова. Конкурсът се организира от   Международна фестивална програма „Приятели на България” в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Български хоров съюз.

При значителна конкуренция нашите възпитаници успяха да впечатлят публика и жури, представяйки училището, града и делото на Апостола със своите изпълнения!

В секция 1:  Представяне на писмени доклади на тема „Добри практики и нови форми за занимания по интереси и изява на децата и учениците“

Международна фестивална програма „Приятели на България”

Присъжда:

Първа награда:

Анита Атанасова Илиева – старши учител по музика в СУ „Васил Левски“, гр. Карлово, област Пловдив, за доклад на тема „Малките успехи носят най-големи радости! Работа с училищен хор в XXI век – мисия (не)възможна?!“

Награди на български хоров съюз:

Втора награда:

Анита Илиева – старши учител по музика и диригент на хор при СУ „Васил Левски”гр. Карлово, област Пловдив

Поздравления и още много успехи!


Успех в AUBG MultiTalent Quest

)мбициозни, (У)никални, (Б)орбени, (Г)ениални

   Двама наши възпитаници успяха да убедят журито в Благоевград, че са

(А)мбициозни, (У)никални, (Б)орбени, (Г)ениални и се класираха за втори кръг на AUBG MultiTalent Quest. Честито на Даяна Михайлова от XIА клас и Габриел Каралов от XIБ клас! Изключително горди сме с отличното представяне, както на двамата класирани, така и на тримата некласирани кандидати от нашето училище (Видол Видолов и Радослав Найденов от XIА и Озода Мунавар от XIБ), тъй като всички те показаха много високи резултати в първия кръг на уникалното по рода си състезание!

Какво представлява AUBG MultiTalent Quest?

   AUBG MultiTalent Quest се провежда на английски език в два кръга и е само за единадесетокласници от средните училища в България, които притежават:

– средно комуникативно ниво на владеене на английски език (B1-B2 или по-високо);

– стабилна общообразователна подготовка;

– талант в различни академични, социално-предприемачески, творчески и спортни дисциплини.

В първия кръг от състезанието участниците разказаха за себе си като попълниха онлайн формуляр и създадоха 2-минутно видео-CV, демонстриращо креативността им. Знанията си по английски език доказаха чрез успешното завършване на тест по английски език онлайн. При класирането им беше взет предвид и успехът им в училище от девети и десети клас.

Вторият кръг ще се проведе в кампуса на АУБГ между 17-19 март 2017 и ще включва три задължителни дисциплини: ‘CharisMATHic Analysis’ (индивидуална дисциплина за демонстриране на математическо мислене в рамките на 90 минути), ‘SOCIAL CHALLENGE Hack’ (работа в екип за решаване на социален проблем и представяне на решението пред аудитория от експерти), ‘DEBATE, don‘t hate’ (20 минути за доказване на ораторски способности и комуникативни умения на английски език). Четвъртата състезателна дисциплина е избирателна: участниците могат да покажат артистичните си заложби в ‘ARTS on the Spot’ или спортния си дух в ‘In the SPORTlight’.

Допуснатите до втори кръг 64 състезатели могат да спечелят предметни награди в размер на 20 000 лева, между които участие в летен езиков курс в Центъра по английски език към АУБГ, лаптопи, таблети и други!

Успех, Даяна и Габриел!