2018/2019 учебна година

Spelling bee summer camp 2019

От 7-ми до 13 юли край Банско се проведе поредният летен езиков лагер, награда за финалистите от тазгодишното състезание по английски език Spelling Bee. За трета поредна година в него участва Марио Манчев, ученик от 6.клас на СУ „Васил Левски“. Програмата на лагера беше интересна, с разнообразни занимания, включващи игри, спорт, викторини, приложни дейности, приготвяне на сладкиши, походи, изяви на таланти. Много полезно беше и заниманието свързано с фалшивите новини и престъпленията в Интернет. Всички дейности бяха ръководени от доброволци – американци, предимно учители в Македония, както и от български ученици, бивши участници в състезанието. Децата имаха възможност да общуват и да подобрят езиковите си умения. Лагерът беше достоен завършек на една успешна година за тях и награда не само за усърдието, труда и способностите им, но и за желанието им да се изявят в това състезание. А ние се надяваме да имаме повече участници през следващата учебна година.


Legobot – отборът по роботика на СУ „В. Левски“ с две отличия от финалите на „Роботика за България“

Близо 180 ученици от 15 населени места в страната мериха сили по време на финалното състезание по роботика. Финалистите са класирани на национално ниво след отсяване в три етапа през учебната година. В началото на годината се регистрираха 97 отбора от 35 града и 4 села, на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до фестивала достигнаха 30-те най-добре подготвени, сред които е и нашия отбор Legobot!

Финала на състезанието се проведе на 15 юни в София и събра общо 220 участници: 177 ученици и 43 ментори. Отборите се състезаваха в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми, следвайки научно изследователски подход, стратегическо мислене и умения за програмиране. Тази година надпреварата се проведе в три дивизии: Премиер – в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A – в която са отбори с поне един сезон опит, и дивизия Б – в която са най-новите отбори, сред които попадаме и ние.

Отборът на СУ „В. Левски“ получи две отличия в група Б – „Отборна игра“ и „Изследователски проект“.

Ето и нашия екип:

Ментори: А. Василева и И. Найденова, учители по информатика и информационни технологии

Участници:

  • Стоян Каламов – 12г.
  • Стоян Ганчев – 12г.
  • Мартин Брайков – 13г.
  • Никола Енкин – 13г.
  • Лилия Дунеловска – 13г.
  • Евангелия Вангелова – 13г.
  • Марина Чернева – 15г.
  • Жени Пеева – 15г.
  • Дебора Петкова – 15г.

„Роботика за България“ се реализира с подкрепата на SAP Labs България и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип. Състезанието е по модел на световното състезание FIRST LEGO League.

Поздравления за труда и ентусиазма на Legobot! 


Награждаване на отличници от Випуск 2019 и изявени деца

На 22.05.2019г. в Камерната зала на Народно читалище „Васил Левски-1861“ – град Карлово, община Карлово награди отличниците на випуск 2019 и отличените ученици в национални състезания и викторини!

Отличниците от нашето училище са: Александра Русева, Елена Генчева и Панайота  Вангелова от 12 „а“ клас и Мариела Тодорова, Мишел Танева и Стела Дойчева от 12 „б“ клас. Бяха отличени и други наши ученици за изяви в национални състезания и надпревари: Елена Генчева, Александра Русева, Георги Узунов, Мария Кръстанова, Панайота Вангелова, Момчил Харбалиев, Марио Манчев, Лилия Дунеловска, Ева Николова, Ивайло Паунов, Илия Пиринчиев, Мадлен Рогачева, Елена Джакова.

Пожелаваме им нови успехи!


Първо място от Национален кръг на IT Знайко  – най-масовото състезание по информационни технологии, за Лилия Дунеловска, ученичка в 7.б клас на СУ „Васил Левски”, град  Карлово

С авторски дизайн, герои и текст, като  използва седем програми, сред които два езика за програмиране, Лилия  спечели журито и публиката с проекта си на тема „Рожден ден“. Възпитаничката на карловската гимназия, която се съревноваваше с 20 ученици в своята възрастова група,  изработи проект-игра в рамките на 120 минути, с предоставени от организаторите ресурси, без интернет.

Организатор на състезанието  IT Знайко е сдружение „Образование и технологии“, гр. Бургас, с подкрепата на Майкрософт – България.

Предоставена бе възможност на учениците от 1. до 8. клас да прилагат иновации за решаване на поставени тематични задачи в областта на компютърните технологии.

След наградата „Техническа сложност“, през 2017г., тази година Лили получи най-високия приз –  Първо място на Национално състезание.

Поздравления за смелостта и упоритостта, с която прекрасното момиче преследва мечтите си!


Областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – Пловдив 2019“

На 10.05.2019г. отборът на СУ „Васил Левски“ – град Карлово в състав – Иван – Светослав Пачов, Михаела Люртова, Никола Чолаков и Лилия Дунеловска завоюва второ място в областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – Пловдив 2019“. Гордеем се с вас мили момчета и момичета, вашите знания и умения за действия при природни бедствия, пожари и оказване на първа помощ на пострадали в беда, ни карат да сме спокойни и уверени в утрешния ден, милосърдието и вашата целеустременост ни мотивират за участие в нови състезателни надпревари и доброволчески инициативи.

 Продължавайте да преследвате мечтите си, защото всяка ваша извоювана победа е малко зрънце в океана на вашите бъдещи житейски върхове!


Регионално състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт – УК „Калиопа“ се класира за Националното състезание

На 22 април 2019 г. в ЕКСПОЗИЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ФЛОРА“ БУРГАС се проведе Регионално състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт.

Участваха 25 компании от Южна България, от които за Националното състезание на 9 и 10 юни в София се класираха само 8 екипа.

Оценяването протече в два етапа – на щанд и презентация на сцена. СУ „Васил Левски“, Карлово бе представено на състезанието от 4 учебни компании – „Калиопа“, „Пандора“, „Астрея“ и „ДЕНК“.

Сред осемте финалисти е Учебна компания „Калиопа“.


Ева Николова от 5г. клас с официална покана от федерацията по тенис да се присъедини към Националния отбор на България

В края на сезона за 2018г., се проведе заключителен Мастърс турнир „3Д Тийм Талант“, който определя състезателите, които ще се класират за националните отбори по тенис. Право на участие имат само първите 8 деца по ранг листа в България.

На този турнир Ева Николова от 5г. клас спечели III място, след което получи официална покана от федерацията по тенис, да се присъедини към националния отбор на България до 12г.

Само през изминалата 2018 г. Ева е взе участие в 25 турнира. С класиранията си в тях, успява да събере необходимите точки и има възможността да участва в този заключителен турнир. А конкуренцията е сериозна – децата в нейната възрастова група в България, които се занимават с тенис на състезателно ниво са около 130.

Ева получава подкрепата на треньора и по тенис – Дора Рангелова – един от най-добрите специалисти в страната, треньор на женския ни национален отбор и майка на втората ракета на България при мъжете -Димитър Кузманов.

В момента Ева участва в турнир от първа категория на Тенис Европа в Анталия (Турция) като част от националния отбор и записва победа след победа, което я класира напред в трети кръг.

Освен със спортните успехи, Ева може да се похвали и с отличен успех в училище.


Наши ученици класирани на Национален кръг на състезание по информационни технологии ИТ Знайко

След отлично представяне на общински и областен кръг учениците:

  • Денис Зинелов, 5а. клас
  • Инна Мари Василева, 6г. клас
  • Лилия Дунеловска, 7б. клас

се класираха на Големия финал, който ще се проведе в периода 10 – 12 май 2019 г. в Пампорово.

Шестокласниците:

  • Есил Акдере, 6г. клас
  • Марио Манчев, 6г. клас
  • Михаел Генков, 6г. клас
  • Ростислав Дойчинов, 6г. клас
  • Стоян Ганчев, 6г. клас

се класираха на Малкия финал, който ще се проведе в периода 17 – 19 май 2019 г. в Пампорово.

Поздравления за всички тях и успех на Националния кръг!


Втора и трета награда на Национална конференция

На 22.03.2019 г. в гр. Пазарджик се състоя първата по рода си конференция със състезателен характер за училища посланици на Европейския парламент, в която участваха представители на 22 училища. Събитието се проведе под патронажа на господин Тодор Попов, кмет на Община Пазарджик, и беше уважено от редица специални гости, сред които европейският комисар по цифрова икономика и общество госпожа Мария Габриел.

Конференцията включваше разнообразни дейности – от засаждане на дърво на приятелството до дискусия за медийната грамотност с еврокомисаря госпожа Мария Габриел и споделяне на добри практики от работата по Програма за училища посланици на Европейския парламент. Определянето на победителите и награждаването се състояха след представяне на допуснатите до защита разработки пред жури. До този финален етап стигнаха 4 творби на наши ученици – разказ на Снежана Пеева, XIб клас, разказ на Едже Рамаданова, XIб клас, презентация на Виктория Василева и Цвета Шаламанова, Xa клас и снимка на Габриела Иванова и Савина Вълкова, XIб клас.

За съжаление част от класираните участници не успяха да присъстват на защитата на работите си в гр. Пазарджик, но сме щастливи да споделим, че снимката на Габриела Иванова и Савина Вълкова беше класирана на почетното трето място в категория „Рисунка и колаж“, а презентацията, която Виктория Василева успешно защити, се нареди на второ място в категория „Презентации“.

Поздравления за достойното представяне на всичките ни участници!


Киберскаути – експерти

Киберскаутите-експерти от CyberSecurityTeam при СУ „Васил Левски“ гр. Карлово изпълниха първата си мисия на тема „Онлайн тормоз“. В мисията взеха участие ученици и родители.


Купи книга за теб, подари книга на училището

По инициатива на екипа за работа по Програма за училища посланици на ЕП на 27 март 2019 г. (сряда) СУ „Васил Левски“ – Карлово ще се включи в националната кампания „Купи книга за теб, подари книга на училището“, в която всеки родител или ученик може да закупи книга, а второ копие (или книга на същата стойност) да бъде дарено на училището от страна на организаторите. На посочената дата книгите на Арт Плюс ще бъдат на разположение и в двете сгради на училището.

Какво осигуряват фондация „Добри дела Волонтайм“ и екипът на Арт Плюс?

– разнообразие от детски книжки, приказки и романи за деца и възрастни;

– представители на Арт Плюс, които могат да Ви консултират при избора на книга;

– второ издание на същата стойност от всяка закупена книга, което да бъде дарено на училището.

Допълнителна информация за базара очаквайте непосредствено преди провеждането му, а междувременно разгледайте каталога на Арт Плюс, за да намерите Вашата книга (www.artplus.bg).


Урок по родолюбие

На 1.03.2019 год., по повод предстоящия Национален празник 3-ти март, с учениците от 5б. клас бе проведен урок по родолюбие с родствениците на Васил Левски – Стефан Караиванов /баща/ и неговия син Васил Караиванов, който е ученик в същия клас.

В края на урока, след като г-н Караиванов разказа интересни случки от живота на Апостола и им показа родословното му дърво, всеки ученик получи книгата ,,Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“.


Международен ден за безопасен Интернет

На 5 февруари 2019 г. за 16-та поредна година светът ще отбележи международния Ден за безопасен Интернет. Идеята, всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия и стартира през 2004 г.

Денят за безопасен Интернет през 2019 г. беше отбелязан от над 150 държави от всички континенти. В държавите членки на Европейския съюз, съпътстващите събития и кампании, се организират и координират от националните центрове за безопасен Интернет – членове на европейската мрежа от центрове Insafe.

Темата за Деня за безопасен Интернет през 2019 г. е „Заедно за по-добър Интернет“.


Националното състезание по информационни технологии IT Знайко

  След отлично представяне на първи кръг за втория, областен кръг се класираха учениците:

  • Георги Стамболов – 2. клас
  • Александър Пенчев – 5. клас
  • Гергана Матева – 5. клас
  • Денис Зинелов – 5. клас
  • Надежда Даскалова – 5. клас
  • Стиван Тричков – 5. клас
  • Есил Акдере – 6. клас
  • Инна-Мари Василева – 6. клас
  • Марио Манчев – 6. клас
  • Михаел Генков – 6. клас

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.


CyberSecurityTeam

Kиберскаутите от CyberSecurityTeam при СУ „Васил Левски“ –  град Карлово получиха специална награда на журито от центъра за безопасен интернет, за изключителната активност в изпълнение на мисиите и събрани общо 107 точки. На 05.02.2019 г.  в гр.София се състоя  церемонията по награждаването на отборите.


Шесто национално състезание по английски език
„ Longman Competition”

До всички ученици  записали  се  за  участие  в  Шестото национално състезание по английски език  на  „ Longman Competition” :

Училищният кръг ще се проведе на 26 януари (събота)  2019 г. от 9.30 ч.

 Longman Competition  General

препоръчва се за ученици 8-12 клас

Националното състезание по английски език Longman Competition – General  се организира и провежда в 4 нива – Level 1, Level 2, Level 3, Level 4. То следва формата на международно признатите изпити Pearson Test of English General.

Проверката на знанията на учениците се извършва в писмена форма, като се тестват интегрирано трите умения за: слушане с разбиране, четене с разбиране и писане.

Продължителността на състезанието е както следва:

  • Level 1 – 1 час и 35 минути
  • Level 2 – 1 час и 35 минути
  • Level 3 – 2 часа
  • Level 4 – 2 часа и 30 минути

Препоръчителни материали за подготовка: Участието в състезанието не изисква ползването на специални помагала или учебници. Достатъчна е подготовката на учениците в редовната форма на обучение в училище и по-специално ползването на разработените тестове към системите Energy for BulgariaFocus for Bulgaria, Longman Exam AcceleratorSuccess, Choices, Real Life,
Premium, Gold, Expert
 и други.

Примерни тестовете на PTE General са публикувани на следния линк:

http://other-tests.pearsonpte.com/

 Longman Competition   Young Learners

препоръчва се за ученици 57 клас

Националното състезание по английски език Longman CompetitionYoung Learners  се организира и провежда в 4 нива – Firstwords, Springboard, Quickmarch, Breakthrough. То следва формата на международно признатите изпити Pearson Test of English Young Learners. Проверката на знанията на учениците се извършва в писмена форма, като се тестват интегрирано трите умения за: слушане с разбиране, четене с разбиране и писане. Продължителността на изпита е както следва:

  • Firstwords  – 60 минути
  • Springboard – 60 минути
  • Quickmarch  – 60 минути
  • Breakthrough  – 1 час и 15 минути

Състезателният формат не е стресиращ за участниците, а точно обратното – интригуващ и забавен. Акцентира се върху познати, реални ситуации, които са част от ежедневието. Изпитните материали са разработени около интригуващите приключения на едно типично английско семейство – the Brown family.

Препоръчителни материали за подготовка

Участието в състезанието не изисква ползването на специални помагала или учебници. Достатъчна е подготовката на учениците в редовната форма на обучение в училище и по-специално ползването на разработените тестове към системите Blue Skies for Bulgaria, English Adventure, Excellent, Yazoo, Fly High за учениците от начален курс и Energy for Bulgaria, New Challenges, New Snapshot, UpBeat за учениците в прогимназиален курс. Помагалата Longman Holiday Books (Christmas, Spring and Summer) също запознават децата с повечето типове изпитни задачи.

Примерни тестовете на PTE Young Learners са публикувани на следния линк:

http://other-tests.pearsonpte.com/pte-young-learners/for-teachers/


Работилница по дизайн мислене JA Bulgaria и SAP

На 15 декември 2018г. младшите посланици и представители на УК „Калиопа“Виктория Трифонова, Ева Караиванова и Стефан Златинов участваха в работилница по дизайн мислене, организирана от JA Bulgaria и SAP. В Пловдив се срещнаха 11 учебни компании от 5 града – Пловдив, Средец, Карлово, Бургас, Пазарджик. В рамките на един ден участниците имаха възможност да подобрят значително продукта на своята учебна компания чрез инструментите на дизайн мисленето. Design Thinking e методология, която поставя нуждите на клиента в основата на създаването на продукти и услуги. На участниците беше представена теоретична част, последвана от практическа работа по отделните фази на процеса – проучване, синтезиране, генериране на идеи, прототипиране и валидиране. През всеки от тези етапи те преминаха с подкрепата на коуч и ментор по дизайн мислене от екипа на SAP България. Това им помогна да разберат с какви проблеми се сблъскват потенциалните клиенти на продукта или услугата на тяхната учебна компания и до каква степен бизнес идеята им адресира и разрешава този проблем. Целта на участието на учениците в тези работилници е да вземат решение като екип в каква посока да доразвият своя бизнес в следващите месеци, до април, когато ще се проведат регионалните състезания на учебните компании и предварителното класиране за финалното състезание – Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA България, през юни 2019г.


1 декември – Световния ден за борба със СПИН

За поредна година се проведе състезание, посветено на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. МКБППМН- гр. Карлово тази година организира конкурс за колаж и плакат на тема „СПИН“. Състезаваха се 55 колажи и плакати на ученици от училищата в общината.

Първо място за колаж спечели отборът на СУ ,,Васил Левски“, който се представляваше от ученичките от 11Б клас –  Надежда  Кръстева, Стефани Бойкова и Десислава Тотева, с ръководител г-жа Анелия Николова.

Първо място, но този път за плакат отново спечели отбор на СУ ,,Васил Левски“, представен от ученичките от 9А клас – Калина Маврудиева и Дебора Петкова, с ръководител г-жа Татяна Балашова.


140 години българската армия

Първо място за отбора на СУ „Васил Левски” – град Карлово в националната викторина „140 години от създаване на българската армия”, която се проведе на 03.12.2018г. в НВУ „Васил Левски” – град Велико Търново.

Бяхме достойно представени от Александра Русева и Елена Генчева от 12А клас, Георги Узунов от 12 В клас и Ивайло Паунов от 11 А клас.

На сайта на РУО, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия Асен Василев е публикувал новина за проведеното състезание. Може да го прочетете тук


Киберскаутите от CyberSecurityTeam

Kиберскаутите от CyberSecurityTeam при СУ „Васил Левски“ –  град Карлово изпълниха мисия 6, за която получиха пълните 30 точки и 2 точки бонус за оригиналност, и се наредиха на първо място във временното класиране.


Шесто  национално състезание по английски език

LONGMAN COMPETITION

 Състезанието цели да подготви учениците със специфики от формата на международните изпити Pearson test of English, развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат.

Състезанието е за всички ученици от СУ„Васил Левски“, които изучават английски език в училище-член на общността „Пиърсън Лонгман училища“.

Кръгове и нива:

Състезанието се провежда в 2 кръга: вътрешно училищен и национален.

И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на Pearson tests of English.

Pte young learners (подходящо за деца от начален и прогимназиален етап – нива от 0 до а1+)

Pte general (level 1 – a2); pte general (level 2 – b1); pte general (level 3 – b2); pte general (level 4 – c1) по общата европейска езикова рамка

Разпределението на учениците по нива се извършва от подготвящите ги учители в училище, съобразно знанията им.

Вътрешно училищният кръг трябва да се проведе на  26.01.2019 г.)

Проверката на резултатите и в двата кръга ще се осъществи от независими оценители.

Такса: всеки кандидат заплаща на своя учител такса в размер на 9 лв за участие. Таксата ще бъде предадена на координатора г-жа Татяна Балашова , която ще преведе таксата на Longman (“С.А.Н ПРО ООД, гр. Варна)

Резултатите се предоставят на участниците до 28.02.2018 г. Всички участници в първи кръг ще получат сертификат за участие

Учениците с най-висок резултат от всяко ниво на PTE от вътрешно училищния кръг имат право да се явят на националния кръг на състезанието, като имената им се обявяват заедно с резултатите от първи кръг.

За повече информация и записване:

г-жа Татяна Балашова (кабинет №2) или при вашите преподаватели по английски език

Срок за записване  до 04.12.2018г. (включително)


Световна седмица по предприемачеството, 2018 г.

15.11.2018 г.
СУ „Васил Левски“, Карлово

Кабинет №10 е пълен с ученици. Те са част от инициативите, с които СУ „Васил Левски“ се включва за пореден път в Световната седмица на предприемачество. Учениците от четирите учебни компании – „Калиопа“, „Астрея“, „Пандора“ и „ДЕНК“ и младшите посланици на ЕС участват в Иновационен лагер. Разпределени в 7 екипа, те няколко часа решаваха казус за младежката безработица и кариерното ориентиране, поставен от Джуниър Ачийвмънт. В процеса на работа екипите имаха подкрепата на Панайота Вангелова от 12 „а“, клас, Веска Белперчинова, Мария Деянова – директор на Исторически музей – Карлово, Слави Джалъзов – началник-отдел „Канцелария“, Община Карлово, Д-р Светослав Маноилов – старши експерт „Бизнес развитие“ в Джуниър Ачийвмънт, България, Цеца Вангелова – фирма „Сатнет“, Карлово, Антония Василева и Ирена Арабаджиева – СУ „Васил Левски“ и други гости на събитието.
От 14:00 часа в кабинет №3 започна представянето на решенията на екипите пред авторитетно жури: Мариана Манчева – директор СУ „Васил Левски“, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет, Карлово, Ивайло Грънчаров – началник-отдел „FilmForge“ Nu Boyana Film Studios, Иван Шаламанов – учител в СУ „Васил Левски“. Да избере победителите в Иновационния лагер не беше лесна задача за журито. С интересната си идея за консултантска агенция и атрактивното си представяне, екип “BIT” спечели първото място. На второ място журито класира „най-щурата“ идея на екип ЛОГОС, а на трето – амбициозните мечтателки от екип IGNIS.
Госпожа Манчева награди победителите, а учениците от всички екипи получиха сертификати за участието си в Иновационния лагер.
Много полезна се оказа срещата на учениците от УК „Калиопа“ с гостите от Сладкарница – Пекарна „Патева Мааза“ – Нина и Йордан Нечеви, които изразиха желанието си да ги подкрепят в работата и изявите им.


Младшите посланици от СУ „Васил Левски“ – Карлово, членове на УК „Калиопа“, заедно с УК „Астрея“ откриха Световната седмица по предприемачество, като представиха своите продукти пред учители и ученици.

През учебната 2018-2019 година учебните компании „Калиопа“ и „Астрея“, компании на Джуниър Ачийвмънт, България, участват в едногодишна програма за предприемачество.

Програмата е ново иновативно партньорство между JA Europe и EIT RawMaterials /създаден и финансиран от EIT (Европейски институт за иновации и технологии), орган на Европейския съюз/. Целта е да се обучат млади хора на възраст 15-18 години от България и Румъния в предприемачество и STEM умения, да се предизвика интереса им в сектора на суровините. Инициативата съчетава STEM и предприемаческо образование чрез съвкупност от дейности, включващи професионални бизнес доброволци като ментори, които мотивират учениците да опитат нови неща и да им помогнат да превърнат иновативните идеи в реални възможности в този сектор.

Учениците ще удостоверят своя предприемачески опит с международен сертификат ESP.


Младшите посланици на ЕП и членове на УК „Калиопа“ от СУ „Васил Левски“, Карлово се представиха с презентация и свой щанд на Втората научна конференция с международно участие на тема

„МЛАДИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И СЪВРЕМЕННИТЕ НАУЧНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“

и ПРЕГЛЕДА НА МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ В ОБЛАСТТА НА УСТОЙЧИВОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИОЛОГИЧНИТЕ РЕСУРСИ

Конференцията се организира в рамките на Проект BG05M2OP001-2.009-0034 „Подкрепа за развитието на научния капацитет в Лесотехнически университет“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Младшите посланици и предприемачи от „Калиопа“ с желание и увереност представиха своите продукти. Домашно сладко от рози, ръчно изработени шоколадови бонбони със сладко от рози, сапуни с аромат на рози, красиво аранжирани на щанда, предизвикаха интереса на всички присъстващи.

Какво казват за себе си учениците в сборника от конференцията – прочетете тук


Европейски потребителски център гостува в

СУ „Васил Левски“ – Карлово

По покана на младшите посланици на Европейския парламент към СУ „Васил Левски“ – Карлово днес в училището гостуваха директорът на Европейски потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов и Атанас Начков, съветник в центъра.  Темата на срещата беше безопасното онлайн пазаруване от единния пазар на ЕС.

Екипът на ЕПЦ представи правата на потребителите при пазаруване онлайн, сроковете и възможностите за връщане на закупена стока, продуктите, които не могат да бъдат връщани или заменяни, начините за плащане и капаните, които некоректните търговци обикновено залагат. Учениците живо се интересуваха от въпросите, свързани със закупуване на дигитално съдържание, мобилни телефони, козметика и дрехи.

Европейският потребителски център в България е част от мрежата на европейски потребителски центрове (ECC-Net), каквито има във всяка държава членка на ЕС и в две европейски държави извън съюза – Исландия и Норвегия. Центровете работят заедно, така че в България помощ и съвети могат да се получат и при проблеми, възникнали в чужбина, при това напълно безплатно. 


Викторина „140 години Българска армия“

На 8.11.2018г. учениците от секция „Млади приятели на армията“ в СУ „Васил Левски“ – град Карлово емоционално и достойно се представиха на вътрешно – училищния кръг на викторината „140 години Българска армия“. Отбор „Стремци“ в състав – Ивайло Паунов и Александра Христова – ученици от 11 „а“ клас, Христиана Петкова и Ивайло Иванов – от 9″в“ клас за смелостта и отговорността, с която се представиха във викторината. Отбор „Карловци“ в състав – Георги Узунов12″в“ клас, Александра Русева и Елена Генчева12″а“ клас и Илиян Марков12″б“ клас за спокойствието и рутината при представянето на своята информация! Водещите – Гергана Дойчинова – 11 „а“ и Панайот Панайотов – 11″в“ клас се представиха отлично, а Йордан Рачев – 12″а“, Стефани Тарапанова – 11″а“, Станислав Рачев – 12 „в“ и Никола Чолаков – 7″б“ спомогнаха за стегнатата и добра организация на събитието!

Журито в състав – Мариана Манчева – Директор на СУ „Васил Левски“ – град Карлово, Мария Деянова – Директор на Исторически музей Карлово, Веселин Ангелов – главен експерт във Военен клуб Карлово и на колегите – Пенка Гънчева и Георги Белчев – преподаватели по история и цивилизации в училище, които оцениха отговорите на нашите ученици!


СУ „Васил Левски“ – Карлово участва в Седмата национална конференция „Насърчаване на четенето“

Богдана Калъчева, старши учител по английски език от СУ „Васил Левски“ – Карлово, взе участие в Седмата национална конференция „Насърчаване на четенето“, която се проведе от 25 до 27 септември 2018 г. в Трявна. Събитието има за цел да срещне единомишленици, да провокира размисъл и раждането на нови идеи и инициативи.

В контекста на актуалната през настоящата 2018 година тема Европейското културно наследство, Седмата национална конференция протече под надслов „Книгата, която промени живота ми“ и събра близо 80 участници. В ролята си на Национална агенция по Програмата „Еразъм+”, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център и Евродеск България, ЦРЧР избра  участниците чрез конкурс по темата. В надпреварата се включиха училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, центрове за подкрепа на приобщаващото образование, както и учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са я засегнали по един или друг начин в работата си, обвързана с културата и образованието, или по проекти от Програма „Еразъм+”, Програма „Учене през целия живот”, дейностите eTwinning, Европас, Еврогайдънс, Евродеск.

През всеки от конферентните дни идеите си представяха участници от различни краища на страната. Вторият ден включваше също работни ателиета („Storytellingи „Интегрирано развитие на четирите езикови умения: четене, слушане, писане и говорене“), ръководени от eTwinning  посланиците Ирена Райкова и Теодора Вълова и обиколка на историческите и културните забележителности на град Трявна. Непосредствено преди закриването на конференцията се състоя изложбата „Какво четеш?“, която събра на едно място произведенията, донесени от  участниците като дарение за няколко читалища от малки населени места в страната. Карловските книги, които попаднаха в колекцията, бяха сборникът с творби на даровити ученици от СУ „Васил Левски“ – Карлово („Откровения“ и „Откровения II”) и книгата на младата и талантлива карловка Виолета Найденова – „Моята магия“.

Госпожа Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР, благодари на участниците за присъствието и активността им и сравни конференцията с мозайка, чиито цялостен облик се дължи на всеки един от съставящите я елементи. 


Бронзов медал на Балканското първенство по триатлон

     Ученикът Теодор Атанасов Танев от VIб клас спечели бронзов медал на Балканско първенство по триатлон.

Състезанието беше организирано от Федерация на македонските триатлони и Асоциация „Лос Анджелис“ за всички в двудневно събитие от 15 до 16 септември и е част от Държавната агенция за спорта и младежта, Македонското олимпийско дружество и Община Охрид.