Състезания и събития

27 март – Международен ден на театъра и Ден на европейските автори

Днес осмокласниците на СУ „Васил Левски“ – Карлово се срещнаха с гост, който познава еднакво добре театъра и книгите. Зоя Станкова, служител на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово, е прекарала близо 18 години на сцена, пише сценарии, водеща на събития е, играе в театрални постановки, а от миналата година е ръководител на Детски театър „Иван Стефанов“ към НЧ „Васил Левски – 1861 г.“– гр. Карлово. „Читалищата са пулс и истина“ – казва тя и съвсем в духа на тази мисъл споделя, че е създала дебютната си книга, за да запази на хартия историята на самоковското читалище. Тази първа книжна рожба е била написана в рамките на 10 дни и се е появила въпреки (или точно благодарение на) безсънните нощи. Зоя Станкова е автор на още две исторически книги и съавтор на трета. Последното във времето издание има най-голямо значение за града ни, тъй като разказва за самодейния театър в гр. Карлово – „152 години театър „Елена Снежина“.

Учениците с интерес слушаха за връзката между писането и театъра, вдъхновението, сценичната треска, как се пише книга и как се става актьор, каква е разликата между самодейния и професионалния театър. Всеки от трите класа получи като подарък от авторката книгата ѝ „152 години театър „Елена Снежина“.


Обучение по проект „Младежко гражданско участие – бъдещето на Европа“

На 25 и 26 март 43 ученици от 8., 9. и 11. клас на СУ „Васил Левски“ – Карлово се обучаваха по проект „Младежко гражданско участие – бъдещето на Европа“ с организатор СНЦ „Ефектив“ – гр. Пловдив и място на провеждане хотел „Кендрос“ – гр. Пловдив.
Редица социологически изследвания показват, че в България се наблюдава нарастваща неинформираност на младежите по отношение на институциите, европейските политики, местната власт и възможностите за участие на гражданите във вземането на решения. С цел да се повиши гражданската култура на младите хора СНЦ „Ефектив“ – гр. Пловдив провежда серия от обучения, организирани в четири учебни модула: “Младежка Европа”, “Цифрова трансформация. Медии и медийна грамотност”, “Зелена Европа”, “Гражданската активност – начин на употреба”, в които се включихме и ние.
С историята и функционирането на ЕС ни запознаха Елена Златева и Владимир Славенски, за работата на медиите и разпознаването на фалшивите новини научихме повече от Виктория Петрова от trafficnews.bg, за гражданската активност ни говори Антони Герасимов, докторант на ПУ и уеб редактор за „Дарик“, а по модул „Зелена Европа“ чухме лекция от Юлиан Моллов, също докторант на ПУ. Ренета Бамбалова и Цветомир Цветков от СНЦ „Ефектив“ бяха фасилитаторите, които осигуриха безпроблемната работа по групи и отговаряха за цялостната организация на събитието.
При работата си по групи учениците ни се запознаха с различни новини (реални примери от медиите) и търсиха сатира, подвеждащи заглавия и проблемно съдържание, предлагаха решения за избрани от тях социални проблеми и обсъдиха идеи за превръщането на Карлово в зелен и климатично неутрален град. Всяка от групите работи усърдно, справи се отлично и получи положителна обратна връзка от нашите ментори и фасилитатори.

В края на обучението новопридобитите знания и умения на учениците бяха валидирани със сертификат Youthpass.

Снимката е линк към галерия


Областен кръг на национално състезание па Компютърно моделиране

И тази година учениците от 3-ти и 4-ти клас се включиха в Националното състезание по Компютърно моделиране.

На 19.12.2022г. в общинския кръг се включиха 28 ученици от 3. клас и 11 ученици от 4. клас.

За областния кръг, който се проведе на 18.02.2023г. се класираха трима третокласници:

  • Станислав Узунов – 3.а клас
  • Христо Балъков – 3.г клас
  • Калоян Паничерски – 3.г клас

и трима четвъртокласници:

  • Виктория Димитрова – 4.в клас
  • Християн Тричков – 4.в клас
  • Рая Славова – 4.б клас

Областен кръг на национална олимпиада „Знам и мога“

На 28.01.2023 год. се проведе общински кръг на националната олимпиада „Знам и мога“, в която участваха 43 четвъртокласници от СУ „Васил Левски“, гр. Карлово.
В областния кръг, проведен в гр. Пловдив на 25.02.2023 год., достойно се представиха Виктория Димитрова, Екатерина Дамбулова и Мария Вълкова.


Достойно представяне на национална ученическа конференция по история и цивилизации

На 18 – 19 март 2023 г. Виктория Атанасова и Цвета Дишкова от IXв клас от СУ „Васил Левски“, гр. Карлово, с ръководител Янка Минева взеха участие в Националната ученическа конференция по история и цивилизации – „Личности и събития, повлияли на човешката история“,  посветена на 80–та годишнина от  спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите и „Холокост – Никога повече“, която   се организира от СУ  „Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали. На конференцията участваха 150 ученици от цялата страна. В тази конкурентна среда Виктория и Цвета завоюваха второ място в раздел „Презентации“.

Поздравяваме ги с достойното представяне и им желаем това да е само началото!


„Бобър – България 2022“ – ежегодно международно състезание по информатика и компютърна грамотност

Състезанието „Бобър-България“ е част от Международното състезание „Бобър“ за ученици в областта на информатиката и компютърната грамотност. В България състезанието се организира от Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика при БАН (ИМИ – БАН).

Грамоти за нашите учениците, включили се в тазгодишното състезание за 2022 г.:

  • Стилян Иванов Нанков – 6в
  • Тодор Иванов Станчев – 6г
  • Сиана Николаева Каканашева – 6г
  • Симеон Димитров Метаксов – 6г
  • Метин Хасан Акдере – 6г
  • Георги Алексеев Стамболов – 6г
  • Пресиян Иванов Найденов – 7б
  • Сияна Иванова Найденова – 9в
  • Иван Иванов Жеков – 9а
  • Кайра Рифатова Разградлиева – 9а
  • Любов Иванова Йорданова – 9а
  • Маргарита Герганова Паунова – 9а
  • Емилия Евгениевна Гулюшин – 9а
  • Анастасия Николаева Кулова – 9б
  • Вилдан Махмудова Якубова – 9б

Младежки обмен в Испания

Учениците от Средно училище „ Васил Левски“ участваха в младежки обмен по проект “Transversal Education Through Games“, финансиран по програма Еразъм +, от 19 до 27 ноември в град Ла Риоха, Испания.

Основните теми, които бяха обсъдени по време на обмена бяха учене чрез игри, нови образователни методологии, генериране на положително въздействие и инструменти за създаване на нови игри за учене.

Учениците готвиха национални ястия и ги представиха на междукултурната вечер пред жителите на града.

Младежите, които се включиха в обмена бяха от Турция, Естония, Македония, Италия, Испания и България.


СУ „Васил Левски“, Карлово – 10 години в СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО

Снимката е линк към галерия

Извън регламентираната седмица, но като част от Световната седмица на предприемачеството, на 23.11.2022 г. в СУ „Васил Левски“ се проведе Иновационен лагер на тема „Храната на бъдещото в нашия град“.  Инициатива има за цел да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите.

Вече петнадесет година през месец ноември се провеждат събития на местно, национално и световно ниво в 160 държави от всички континенти. Разнообразни инициативи свързват младите хора с ментори, потенциални инвеститори и разкриват пред тях и нови възможности. Домакин на инициативата за България е „Джуниър Ачийвмънт“.

В 15-тата годишнина на събитието, СУ „Васил Левски“ се включва за десета година в Световната седмица на предприемачеството.

През 2013 година група вдъхновени млади хора представиха своите мечти за модерна образователна среда в своето училище. Днес Иновационният лагер се проведе в сбъднатата мечта на тези ученици – STEM центъра на СУ „Васил Левски“.

По време на лагера 22 ученици от VIII, IX и X клас, разпределени в 4 екипа трябваше да представят и защитят своята идея пред жури в състав: Слави Джалъзов – началник отдел Канцелария в Община Карлово, Венета Атанасова – Отдел „Планиране и разработка на проекти и програми“ и Видка Станева – учител по английски език в СУ „Васил Левски“.

Първо място спечели отбор “VYNS Elysian” /Вяра Литова, Надежда Бахлова, София Николова и Йоан Пейчев/ с приложението HOMELAND, което запознава потребителите с произхода на храната, изминатия път до крайния потребител и ползите от използването на местни продукти.

Второто място бе за отбор “Forever Green” /Александра Стефанова, Петя Лалова, Надежда Даскалова, Симона Цачева, Ангел Костадинов и Мануел Мутавчийски/ с идеята за приложение, което предлага рецепти за максимално използване на хранителните продукти.

На трето място журито класира отбор “Paper warriors” / Десислава Стоянова, Стеляна Димитрова, Иванина Вълевска, Габриела Мичкова, Антония Ковачева и Делко Делков/ с тяхната „Хартиена работилничка“ за производство на хартия от био отпадъци, компостиране и апликация, която ориентира потребителите за разположението на био контейнери, компостиращи предприятия и предлага експертни съвети в тази област.

Отбор „Healthy Beetles“, класиран на 4 място, беше в състав Анжела Русева, Гергана Иванова, Ивона Големджийска, Стела Трифонова, Теодора Пенчева и Иван Жеков/.


Състезанието по спелуване на английски език

Записване за участие в състезанието по спелуване на английски език!

За 4 клас – Spelling Bee Junior – записване при госпожа С. Нончева в начален етап

за 5-7 клас – Spelling Bee – записване при госпожа П. Стефанова, МУЦ, каб.2, ет.2

СРОК: до 01.11.2022г, такса 12 лв.

Състезанието се провежда в подкрепа на обучението по английски език като чужд в българските училища. Негова основна цел е да развива допълнителни знания и умения по английски език, умения за представяне пред публика и да мотивира учениците.
Кой може да участва в състезанието?
В състезанието могат да участват ученици, които изучават английски език като чужд и са на възраст до 14 години и до седми клас на общински, държавни и частни общообразователни училища в България. —  СУ “ Васил Левски“-Гр. Карлово


ПЪРВО МЯСТО ЗА ЕКИП С УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“, Карлово

НА ИНОВАЦИОННИЯ ЛАГЕР ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА ИДЕЯ „ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ РЕШЕНИЯ ЗА ГРАДОВЕ И ОБЩНОСТИ“

Безстрашно различни в цветна библиотека бяха учениците от СУ „Васил Левски“ Карлово по време на Иновационния лагер за генериране на идея „Високотехнологични решения за градове и общности“, който се проведе на 14 и 15 октомври в София – Vivacom Тech Hall. Два дни, в които учениците бяха впечатлявани и вдъхновявани,   вдъхновяващи и впечатляващи! Първа среща с JA Bulgaria на поредната група ученици от училището ни. Йоан Пейчев, Вяра Литова и Десислава Стоянова работиха заедно с ученици от София в екип „Цветна библиотека“, а Надежда Бахлова, Стеляна Димитрова и Ростислав Дойчинов бяха  екип „Безстрашно различни“ с ученици от гр. Елин Пелин. Те показаха, че са достойни последователи на „тъкачите“ и „шоколатиерите“ и искат и могат да бъдат победители!

Първо място: Екип „Безстрашно различните“ и идеята им за приложение, което да насочва потребителите до местоположението на контейнери за разделно събиране на боклук, контейнери за дарения за дрехи и др., с цел по-чиста и приятна градска среда, както и по-осъзнато отношение на хората към грижата за града.