2018/2019г.

„Основи на програмирането“ в 5. клас

  • Първи национален форум за иновации в образованието

Директорът Мариана Манчева и ст. учител по информатика и информационни технологии Антония Василева представиха СУ „Васил Левски“ в провелия се на 3 декември 2018г. Първи национален форум за иновации в образованието – https://conference.ischools.bg/.

Целта на форума е да се подкрепят всички училища за създаване и прилагане на иновации, да се популяризира добрият опит, да се подпомогне въвеждането на нови образователни продукти и създаването на мрежа от иновативни училища и повишаването на авторитета на българското училище и българския учител.

  • В час по Основи на програмирането

  • Проекти на учениците 

Много важна полза от обучението на децата как да програмират, е че се изгражда тяхната увереност и творчество, предоставят им се „инструменти“ да създадат свят от неограничени възможности, където те могат да изградят свои собствени пътища и решения по свой собствен начин.

Проектите, които учениците изработиха и представиха в края на учебната година имаха за цел да покажат наученото в часовете по „Основи на програмирането“. Задачата на всеки беше да създаде герои и ситуация (задача) и да напише код, чрез който тя да бъде решена.

Всички ученици проявиха творчество и въображение и разбира се, кодираха.

  • Мероприятия

4-ти октомври – Ден на информационното общество

4-ти октомври е професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Това е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат.
В часовете по информационни технологии отбелязахме деня с представяне на проекти, разчитане на QR код и решаване на тестове в quizizz.com.


МОН отличи СУ „Васил Левски“ като едно от най-активните училища – участници в Европейската седмица на програмирането, 6-21.10.2018 г.

От 6 до 21 октомври 2018 г. училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене в рамките на инициативата наречена „Европейска седмица на програмирането“.

Министерството на образованието и науката подкрепи инициативата на Европейската комисия и отправи покана към всички училища в България да регистрират на сайта http://codeweek.eu/schools  събития, които се провеждат в тяхното училище.

Учителите по информатика, информационни технологии и математика А. Василева, И. Арабаджиева, И. Найденова, М. Дочева, М. Мишевска, П. Иванова и Т. Дечева се включиха с много и разнообразни инициативи с ученици от училището и партньори СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово.

На 29 октомври 2018 г. на специална церемония МОН отличи с грамота и плакет СУ „Васил Левски“ за класиране в следните категории:

– Училище с най-много регистрирани и реализирани събития:

2-ро място за СУ „Васил Левски“

– Училище с най-много регистрирани и реализирани партньорски инициативи с училища от България или чужбина:

1-во място за СУ „Васил Левски“

– Училище с най-голям общ брой реализирани инициативи:

2-ро място за СУ „Васил Левски“

В албума Codeweek може да разгледате снимки от инициативата.


“Часът на кода”

Един по-различен час с 5а. и 5г. клас. Кодиране с Майнкрафт, Ана и Елза от „Замръзналото кралство“ и Angry Birds. Всички ученици получиха сертификат. Опитайте, всеки може да участва!

https://code.org/

Часът на кода (Hour of code) е глобално движение на Computer Science Education Week и Code.org, достигащо до десетки милиони ученици в 180+ страни.


Международен ден за безопасен Интернет

На 5 февруари 2019 г. за 16-та поредна година светът  отбеляза международния Ден за безопасен Интернет. Идеята, всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на Интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия и стартира през 2004 г.

Денят за безопасен Интернет през 2019 г. беше отбелязан от над 150 държави от всички континенти. В държавите членки на Европейския съюз, съпътстващите събития и кампании, се организират и координират от националните центрове за безопасен Интернет – членове на европейската мрежа от центрове Insafe.

Темата за Деня за безопасен Интернет през 2019 г. е

„Заедно за по-добър Интернет“.


Състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър – България“

Грамоти за нашите ученици, участници в състезанието по информатика и компютърна грамотност „Бобър – България“. Организатори са Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика към БАН.

В състезанието имаше и представител на петокласниците – Сияна Иванова Найденова от 5г. клас.


Клипове на родолюбива тематика, вдъхновени от идеите на Апостола

Учениците от 5г. клас се включиха в десетдневката, посветена на патронния празник на училището, като изработиха клипове

за живота и делото на Васил Левски.


Националното състезание по информационни технологии „ИТ Знайко“

Денис Зинелов от 5а. клас се класира на национален кръг, след отлично представяне на първи и областен кръг на състезанието.

След отлично представяне на първи кръг за втория, областен кръг се класираха учениците:

 – Александър Пенчев – 5г. клас

 – Антония Ковачева – 5г. клас

 – Гергана Матева – 5г. клас

 – Денис Зинелов – 5а. клас

 – Надежда Даскалова – 5г. клас

 – Сияна Найденова – 5г. клас

 – Стиван Тричков – 5г. клас

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.


Група за занимания по интереси „Графичен дизайн“

Десет ученици от 5-тите класове в училището участват в групата за занимания по интереси „Графичен дизайн“. В работата си поставяме основите на обучението в графична среда, усета за форми, композиции, цветове. Учениците  се запознават и изучават специализиран софтуер.

Курсът ще завърши със създаване на проекти при работа в екип.


  • Наблюдение на иновативни практики

Културен обмен в Италия

Анна-Мария Враджева от 5б. клас и Александър Пенчев от 5г. клас бяха включени в групата ученици, които посетиха Италия за културен обмен.

Целта на обмена е запознаване  с образователната система в Италия чрез посещение в техни училища. Децата в смесени групи участваха в игри с цел развиване на уменията си по английски език, наблюдаваха как протичат учебните часове и присъстваха на различни уроци.

Тъй като,  бяха настанени в италиански семейства имаха възможност да се запознаят и с културата и традициите в Италия.


Иновационен лагер

Учениците от 5а. клас Рая-Никол Х. Господинова, Мелиса А. Делиева, Нели Т. Табакова, Хариклия Буджури и Симона М. Цачева взеха участие в иновационен лагер „Учи. Спести. Печели“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България в хотел „Еко Здравец“ в периода 19 – 20 март 2019 г. Домакин беше  СУ “Свети Софроний Врачански”, град Пловдив – иновативно училище с иновация по предмета гражданско образование.