2019/2020 учебна година

„Калиопа“ – най-добрата учебна компания на JA България!

От 8 до 12 юни за първи път в изцяло онлайн среда и с рекорден брой участници се проведе 5-дневен Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“ на Джуниър Ачийвмънт България. 63 екипа – участници в програма „Учебна компания“ и 8 стартъпа от преакселераторската програма Beyond се представиха пред 40-членно жури и се състезаваха за призовете  „Най-добра учебна компания на България“, и „Най-добър студентски стартъп на България“, както и за редица специални награди.

            От СУ „Васил Левски“ в състезанието участваха три учебни компании – „Калиопа“, „Прамода“ и „Астрея“. „Най-добрата учебна компания на JA България“ за 2020 г. е екип „Калиопа“ с ръководител Спаска Бистрашка. Младите предприемачи Петя Кръчмарова, Виктория Трифонова, Ева Караиванова и Яна Цветкова ще представят България в “Company of the year competition”, международното състезание на Джуниър Ачийвмънт Европа през лятото. Продуктът, разработен от момичетата, с който единодушно спечелиха журито, са шоколадовите бонбони „Kalimazing Choco­lates“, с пълнеж от розово сладко, без захар. Освен локален продукт, бонбоните са резултат на затворен цикъл на производство, който започва с грижа за поле от маслодайни рози в района на Карлово, полагана вече 3 години от членовете на в екипа.

„Калиопа“, заедно с екип „Tornado D’s“ от Школата по мениджмънт към ОДК – Пловдив са и специалните отличени с наградата на медиите „Стъпки към успеха“. Продуктът на “Tornado D’s”, с който впечатлиха 12-членното журналистическо жури е бележникът от специална хартия за многократна употреба D-note, чието съдържание може да бъде запазвано с помощта на приложение. Двата екипа получават и специална награда – менторски сесии с екипа на Publicis Group.

            Пожелаваме успех на УК „Калиопа“ на Международното състезание “Company of the year competition” от 22 до 24 юли!


Отличие от Софтуниада

Георги Стамболов от 3б клас се завърна с медал от провелата се през уикенда Софтуниада. Олимпиадата по програмиране се организира за поредна година от Софтуерния университет. Георги представи пред жури от работещи в IT сектора специалисти своята компютърна игра „Математически магьосник“. Играта е изцяло създадена от малкия програмист на езика за програмиране Scratch и показва, че математиката може да е забавна и любима като всяка компютърна игра.Само няколко дни по-късно, във вторник, Георги получи още едно признание за програмистките си умения – класиран е на второ място със завидните 930 точки (максимални 1000) в първи кръг на националното състезание „IT Знайко“.

Пожелаваме успех и нови отличия на Георги!


В седмицата на предприемачеството иновационен лагер събра ученици от СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“

Вече е традиция  в Седмицата на предприемачеството в СУ „ Васил Левски“ и СУ „ Христо Проданов“  да се провеждат различни инициативи. Тази година двете училища обединиха усилията си в организацията и провеждането на Иновационен лагер. За пореден път Община Карлово подкрепи инициативите на учениците, а от 3 години е официален партньор на Джуниър Ачийвмънт.

Иновационият лагер е формат, разработен от Джуниър Ачийвмънт. Екипите са сформирани на случаен принцип и всеки от тях включва ученици и от двете училища. Те  разискват конкретно бизнес предизвикателство и  генерират идеи за решаване на поставен казус. Темата на иновациония лагер е ЕКОСИСТЕМИ. Казусът представя една много мащабна и успешна кампания: Капачки за бъдеще. Задачата на екипите е да предложат друга вдъхновяваща идея, заразяваща общността.

Екипите са 7. Разполагат с лаптоп, интернет, определено време, собствената си амбиция и креативност. През цялото време  ментори ги насочват и подкрепят –  проф. Д-р Румен Томов от Лесотехнически университет, г-н Станимир Георгиев от фондация „Син Флаг“, г-н Йордан Стоянов от Джуниър Ачийвмънт, г-жа Захарлиева, представители от „Българска роза“- Карлово и домакините на събитието – служителите на Община Карлово.

Журито е в състав: Председател: Стойо Карагенски – зам. Кмет на Община Карлово, членове: Янка Минева – директор на СУ „Христо Проданов“ и Мария Тодорова – зам. директор на СУ „Васил Левски“.


СЕДМО  НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ
ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
LONGMAN COMPETITION

Състезанието цели да подготви учениците със специфики от формата на международните изпити PEARSON TEST OF ENGLISH, развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат.

Състезанието е за всички ученици от СУ„Васил Левски“, които изучават английски език в училище – член на общността „Пиърсън Лонгман училища“.

КРЪГОВЕ И НИВА:

Състезанието се провежда в 2 кръга: вътрешноучилищен и национален.

И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на PEARSON TESTS OF ENGLISH.

PTE YOUNG LEARNERS (подходящо за деца от начален и прогимназиален етап – нива от 0 до а1+)

PTE GENERAL (LEVEL 1 – A2); PTE GENERAL (LEVEL 2 – B1); PTE GENERAL (LEVEL 3 – B2); PTE GENERAL (LEVEL 4 – C1) по общата европейска езикова рамка

Разпределението на учениците по нива се извършва от подготвящите ги учители в училище, съобразно знанията им.

Вътрешноучилищният кръг трябва да се проведе на  25.01.2020 г.)

Проверката на резултатите и в двата кръга ще се осъществи от независими оценители.

ТАКСА: всеки кандидат заплаща на своя учител такса в размер на 10 лв за участие. Таксата ще бъде предадена на координатора г-жа Татяна Балашова, която ще преведе таксата на LONGMAN (С.А.Н ПРО ООД, ГР. ВАРНА)

Резултатите се предоставят на участниците до 02.03.2020 г. Всички участници в първи кръг ще получат сертификат за участие.

Учениците с най-висок резултат от всяко ниво на PTE от вътрешноучилищния кръг имат право да се явят на националния кръг на състезанието, като имената им се обявяват заедно с резултатите от първи кръг.

За повече информация и записване:

Г-жа Татяна Балашова (кабинет №2) или при Вашите преподаватели по английски език.

Краен срок за записване  12.12.2019 година 


Национално математическо състезание „Хитър Петър“

На 12 октомври (събота) от 11:00 часа в СУ„Васил Левски“ – гр.Карлово (ул.„Стремски полк“ № 6) ще се проведе 25-то национално математическо състезание „Хитър Петър“ за ученици от ІІ до VІІІ клас. Организатор на състезанието е  секция Габрово на Съюза на математиците в България. В състезанието могат да участват ученици от всички училища на територията на общините Карлово и Сопот. Повече информация за състезанието и задачи, давани минали години на адрес  www.smb-gabrovo.com

Такса участие: 8 лв.

Заявка за участие на линк: http://bit.ly/2oHD8vh

За учениците от СУ„Васил Левски“ заявки се приемат и чрез класния ръководител или учителите по математика.

Краен срок за заявка: 9.Х.2019г.

Заплащането на таксата ще се извърши в деня на състезанието, след настаняване на децата в стаите. Моля, участниците да се явят в 10:30 пред сградата на училището!