2020/2021 учебна година

Капачки в действие

Вече няколко поредни години училището ни събира капачки с кауза – „Капачки за бъдеще“ (2018) и „Уча.се събира капачки за бъдеще“ (2019). През 2019 г. успяхме да съберем и предадем 50 кг капачки, а през 2021 г. подобрихме представянето си с 10 кг и достигнахме 60 кг!

На 16.04.2022 г. Ивелин Гърдев и Цветомира Гибинска от 12в клас предадоха събраните от нашето училище 14 кг кенчета и 65 кг капачки пред МОЛ 1 в град Пловдив като част от акцията за закупуване на нова детска линейка на Фондация „Капачки за бъдеще“!

Не спираме дотук, не изхвърляйте капачките си, за да продължим да помагаме заедно!


Великденско състезание

На 20.04.2022г. учениците от 3-ти клас се включиха във Великденско състезание,организирано от Нели Минчева , секретар на Местната комисия по противообществени прояви.Състезанието се проведе в три кръга, между ученици от различни училища, в които нашите малки участници от СУ“Васил Левски“ се справиха отлично. Класираха се на II-ро място . Част от публиката бяха учители, техни съученици и приятели. Всички получиха награди, дори и публиката.

Снимката е линк към галерия


Национален ученически парламент

На 15 и 16 април се проведе Национална среща на ученическите съвети, където се срещнаха представители от различни училища. Нашето училище бе представено от Вирджиния-Изабел Маркова и Мариета Даскалова, председател и заместник-председател на училищния съвет. На срещата младежите обмениха опит и идеи и поставиха основните на Национален ученически парламент.

Снимката е линк към галерия


Иновационен лагер в Световната седмица на парите

В иновационния лагер на 24.03.2021 г. взеха участие ученици от 7.а, 7.г, 8.в, 10.б, 10.в, 12.а и 12.б клас.
Той се състоя по време на Световната седмица на парите #GlobalMoneyWeek
Предизвикателството, по което размишляваха учениците, се казва „Хакни лятото!“, като от тях се искаше да измислят life hack за финансово планиране, намиране на нови доходи, спестяване и съкращаване на разходи.
  • Повече за инициативата от Петя Кръчмарова – тук
  • Клип от инициативата – тук

„Аз, програмистът“ – инициативата вдъхновила хиляди ученици

В рамките на тазгодишната Europe Code Week учениците от 11в. и 12г. клас се включиха в „Аз, програмистът“ – инициатива на СофтУни, осъществена с подкрепата на Майкрософт България, която има за цел да запознае повече млади хора със света на програмирането и да ги привлече да се превърнат в ценна част от него.

Гост-лектор беше Александър Иванов, Educational Director in SoftUni. Темата на лекцията беше „Програмиране“, но засегнати бяха по-глобални въпроси за личностното и професионално развитие в условията на бързо развиващи се технологии и научни открития. Поколението на дигиталната ера, чийто представители са именно днешните гимназисти, има огромни предимства, разполагайки с цялата информация, която е достъпна на един клик разстояние. Технологиите са предимство, но и отговорност. Този път на развитие не е лек, защото възрастните нямат достатъчно опит в него, за да бъдат полезни. Проблемите, които днес трябва да се решават, само преди няколко години не са съществували. Пътят, който води към успех, е да бъдеш целенасочен и да се трудиш упорито.

Лекторът запозна учениците с три професионални области, които в момента са перспективни, предпочитани и добре развиващи се и такива ще останат в близките години – програмиране, дизайн и маркетинг.

Учениците зададоха интересни въпроси, а Александър Иванов отговори с удоволствие на всички тях.


ИТ Знайко – състезание по информационни технологии

След отлично представяне на първи кръг за втория, областен кръг се класираха учениците:

– Метин Акдере – 4. клас

– Пресиян Найденов – 5. клас

– Христиана Сеизова – 5. клас

– Денис Зинелов – 7. клас

– Сияна Найденова – 7. клас

– Стилиана Гологанова – 8. клас

Сияна и Стилиана са първи във възрастова група 8 клас, а Метин – трети, в своята възрастова група.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.


Компютърните игри като професия

На 17 декември, Малин Джалалиев и Антони Христов, основатели на Арк Академия, разказаха на учениците от СУ „Васил Левски“ –  Троян и СУ „Васил Левски“ – Карлово за историята на компютърните игри, българското участие в създаването на популярни игри и ролите в един гейм екип.

Участниците се включиха в забавна онлайн игра и показаха завидни знания в областта на компютърните игри. Класиралите се на първо и второ място Радослав Пенчев от 12б и Ивайло Иванов от 11в. клас спечелиха безплатно участие в курса „Как се става game developer?“.

Организаторите изразиха „огромната си благодарност и въодушевление от проведената онлайн среща“, а логото на нашето училище вече стои в секцията с партньорите на ARC Academy.

Развитието на гейм индустрията и постоянният прогрес в технологиите предполагат все по-голяма нужда от специалисти в тази област. Работата на хората в бранша изисква богато въображение, находчивост, изобретателност и технически умения. За изграждането на гейм продукт е необходим добър екип от личности с уникални качества.

Онлайн лекцията се реализира в Microsoft Teams, а участници от нашето училище бяха учениците от 9в, 11в, 12б, 12в клас, клубът по роботика в училище „Легобот“ и  учителите по информатика, информационни технологии и роботика – Ирина Найденова и Антония Василева.


Въпреки необичайната обстановка през настоящата учебна година, училището ни  традиционно участва в няколко състезания, в които учениците ни имаха възможност да демонстрират езиковите си умения, а и не само тях

От 18 до 20 септември в Благоевград се проведе AUBG Multitalent Quest. Надпреварата се провежда на английски език в два кръга и е само за единадесетокласници от средните училища в България и съседните страни. Организатор е Американският университет в Благоевград. През 2020 г. състезанието се реализира за четвърти път и отново може да се похвали с международно участие – 64 финалисти, сред които 55 от България, 1 от Албания и 8 от Македония. В двата кръга те демонстрираха:

– средно комуникативно ниво на владеене на английски език (B1-B2 или по-високо);

– стабилна общообразователна подготовка;

– талант в различни академични, социално-предприемачески, творчески и спортни дисциплини.

Нашият представител, Виктория Трифонова, спечели с отбора си надпреварата в една от състезателните категории – Social challenge hack. Ето какво сподели Вики:

„Предизвикателството в тази категория се състои в изготвянето на проект, решаващ значим социален проблем. Предприемаческите умения дойдоха на помощ – отборът ни предложи приложение за деца, борещи се с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот, с полезни съвети и мисии под формата на игра.

Времето ни за тези два дни беше ограничено и пълно с различни препятствия, но в 10-те минути за представяне успяхме да впечатлим журито с това, че сме разгледали темата във всичките ѝ аспекти и сме наблегнали не толкова на решението на този съвременен казус, колкото на предотвратяването на появата му.“

През месец ноември наши ученици се включиха в Националното състезание по творческо писане на английски език и Състезанието по превод на Европейската комисия – Juvenes Translatores. Резултатите ще бъдат обявени през месец февруари 2021 г.

Желаем успех на участниците!


Ден на християнското семейство

В навечерието на 21.11. Денят на християнското семейство, група „Добротворци“ изучаващи религия в СУ „Васил Левски“, се помолиха за здраве и спокойствие в семействата ни и изработиха проекти „Моето семейство“. Празникът е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.

Снимката е линк към галерия


16 ноември – Световен ден на толерантността

Ученици от начален курс с подкрепата на г-жа Угренова, отбелязваме Световния ден на толерантността. През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата като ден на разбирателството между народите. На 16 ноември е приета Декларация за принципите на толерантността – уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на личната индивидуалност. Ученички от 4 клас направиха табло на толерантността, а една от тях си поговори с по малките ученици от 2.б клас за това какво е да си толерантен.

Снимката е линк към галерия