Учебна 2017/2018г.

Среща с журналиста Росен Цветков от БТВ


Напред, науката е слънце!

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отново свеждаме глави пред святото дело на братята Кирил и Методий. Отдаваме почит и на всички просветители – от миналото, но и от настоящето – онези, които продължават да са бранители на българската култура и духовност.


Награда „Надежда за утре“

Ръководството на СРС и РСО към КТ „Подкрепа“ – гр. Карлово организираха тържество под надслов „С благодарност към учителя“, което се проведе на 11.05.2018 г. от 15.00 в Бухаловия хан – гр. Карлово. За поредна година синдикатът отличи учители, благодари на партньорите си и връчи наградата „Надежда за утре“ на зрелостник от Община Карлово, който е показал през годините на обучението си както отличен успех, така и изявена гражданска позиция. Носителят на наградата за 2018 г. стана Озода Назар Мунавар, ученичка от XIIБ клас на СУ „Васил Левски“ – гр.Карлово, която само преди 2 седмици получи друго голямо признание – първа награда за стихотворение в Национален конкурс по превенция на наркоманиите на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград.

Честито, желаем на Озода още много успехи!


 Киберскаути

Киберскаутите от екип „Cyber Security Team“ при СУ „Васил Левски“ град Карлово – Аделина Ямалийска, Вангел Вангелов, Мирослав Вакрилов и Петър Балемезов, запознаха съучениците си от 5а и 5в клас с опасностите в интернет и как да реагират в такива ситуации.


На посещение в гр.Гданск, Полша 

На посещение в гр.Гданск, Полша по проект на „ Erasmus +“ на тема „ Sport against discrimination“ , където ученици на СУ „ Васил Левски“ –гр.Карлово взеха участие с представителите на Испания, Турция, Македония и Полша  се представиха за пореден път достойно на високо равнище. Бяха проведени редица мероприятия с активното участие на нашите деца, където беше представено гостоприемството на нашата страна и българските продукти произвеждани като традиция през годините. Учениците показаха, че освен да бъдат отговорни и изпълнитени, могат да се забавляват и да осъществяват контакти с представителите на другите държави.


Работа с он-лайн инструментите – Prezi, Quizizz и EDpuzzle с група по интереси ,,Английски език“ IV клас


 Пролетен концерт „Благовещение“


Баба Марта вързала


СУ „Васил Левски“ в нова инициатива за Световната седмица на парите

    

     Учениците от учебните компании „Калиопа“ и „ДЕНК“ и Xб от СУ „Васил Левски“ се включиха в съвместната инициатива на Община Карлово, Джуниър Ачийвмънт, Исторически музей, СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“ на 20.03.2018 г. Инициативата е част от Световната седмица на парите. Световната седмица на парите има за цел повишаване на финансовата грамотност и култура на младите хора. Темата тази година бе „Въпросите за парите са важни“.

     Домакин на събитието беше Градският исторически музей, Карлово. Г-жа Деянова, директор на музея, представи презентация за историята на парите. Специално за събитието беше показана монетната сбирка на музея и колекцията от монети и банкноти на г-н Чонов. Служителите на Историческия музей предизвикаха интереса на учениците с образователна игра за разпознаване на монети и банкноти, извличане на информация от тях, оценяване на стойността им.

     Гости на събитието бяха  директорът на „Уникредит Банк”, филиал Карлово Иван Лапатарев, представител на „Райфайзен Банк”, клон Карлово и представители на община Карлово.


Обучение по програма „Киберскаут“

Отрядът на киберскаутите при СУ „Васил Левски“ направи група „Помощ в интенет-Cyber Scouts“ във Facebook.  Към нея могат да се присъединят ученици от училището и да получават помощ по въпроси, свързани със сигурността в Интернет. Групата си направи лого и изработи табло за опасностите в Интернет.


Образователна инициатива „Световна седмица на парите“

СУ „Васил Левски“ и тази година се включва с различни инициативи в Световната седмица на парите. Днес учениците от IXа,б,в клас в часовете по информатика повишиха финансовата си грамотност участвайки в игрите „Пъзел с банкноти“, „Пътешественик във времето“ и „Викторина за еврото“.

От 12 до 16 март 2018г. инициативата ще присъства в цялата страна в открити уроци, презентации и срещи по темата „Въпросите за парите са важни“.


Коледен концерт
 РОЖДЕСТВЕНСКО ВЪЛШЕБСТВО


 Благотворителна инициатива

По инициатива на ученическия съвет учениците от СУ“Васил Левски“-гр.Карлово, организираха за поредна година благотворителен базар. Каузата на инициативата е осигуряване на коледни подаръци за децата от ЦНСТ, които да внесат топлина в сърцата им.

Ученици и учители се включиха активно. Приготвиха различни лакомства, изработиха пожелания и картички с декорации от природни материали. И се редуваха да продават в името на общата кауза.

Част от средствата от базара бяха дарени за лечение на нуждаещо се дете от училището.


Национална седмица на четенето

По повод седмицата на четенето учениците от група „Добротворци“ гостуваха на децата в ЦДГ „Васил Левски“ и ги запознаха с мъдростта на българските приказки.

На 14 декември 2017г. учениците от 4„а”, 4„в”, 8„в” и 11„а” класове и Директорът на СУ „Васил Левски” – град Карлово се включиха в Националната седмица на четенето, която е в изпълнение на Националната стратегия на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността на децата. Учениците от 8 „в” клас прочетоха легендата за нещастната любов на Орфей от книгата „Олимпийските богове и герои”. След това Александра Русева и Елена Генчева от 11 „а” клас ни запознаха с магията на Олимпийския дух и символите на Олимпизма пренесени от Античността – девиз, знаме, олимпийски химн и огън, представиха най – известните спортисти на Карлово и Розовата долина. Олимпийският огън представлява чистотата, стремежа към съвършенство и символизира приемствеността с първите Олимпийски игри в Древна Гърция. След това Директорът на училището г-жа Мариана Манчева заедно с учениците от 4„а” и 4„в” класове заедно прочетоха мита за Прометей от книгата „Старогръцки легенди и митове” на Николай Кун. Децата научиха, че титанът Прометей обичал хората и ги научил на разни изкуства и занаяти, дал им знания и откраднал божествения огън от планината Олимп. Така животът им станал по-щастлив. За тази своя постъпка, той бил прикован на непристъпна скала в дива местност, на края на земята. Учениците запомниха Прометей, като първооткривател на всички културни блага, които направили възможно развитието на човешката цивилизация. Той научил хората да строят жилища, да обработват земята, да плават на кораби, научил ги на четмо и писмо и да гледат звездите.
Реализираната инициатива цели да поставим в центъра на вниманието четящият човек, да разширим кръгът от хора, обичащи книгите от малки до големи, чрез намиране път към онези, които все още не са изкушени от магията на четенето, които не са осъзнали неговата значимост за интелектуалното и духовното изграждане на личността.


 Ден на кодирането

Учениците от I до XII клас на СУ“Васил Левски“-гр.Карлово, заедно с учителите по информатика – г-жа Василева, г-жа Иванова, г-жа Мишевска, г-жа Арабаджиева, г-жа Найденова и г-жа Дечева, се включиха в световната инициатива ,,Часът на кодирането“ (Hour of Code). Целта на масовата кампания е десетки милиони ученици от цял свят  да се включат в Часът на кодирането в седмицата 4-10 декември 2017г., като част от Седмицата на компютърните науки и образованието. Над 180 страни по целия свят участват в глобалната инициатива Hour of Code, част от Седмицата на компютърните науки и образованието. Движението достига десетки милиони ученици по света и представлява един час въведение в компютърните науки, предназначен да демитологизира програмирането и да покаже, че всеки може да научи основите.

Защо компютърни науки? Всеки ученик трябва да има възможност да изучава компютърни науки. Те помагат за възпитаване на умения в решаване на проблеми, логика и креативност. Когато започнат да ги изучават по- рано, учениците ще имат основа за успешна кариера в 21-ви век.

Над 100 милиона ученици са участвали в Hour of Code, а обученията са се провели на 40 езика. Статистиката показва, че повече момичета са опитали компютърните науки, отколкото в последните 70 години.

Hour of Code е организиран от Code.org с нестопанска цел, посветен на разширяване използването и изучаването на компютърни науки в повече училища, както и увеличаване броя на жените, занимаващи се с програмиране. Безпрецедентен брой партньори са се обединили в подкрепа на Часът на кодирането — включително Microsoft, Apple, Amazon, момчета и момичета от Клуб Америка и College Board.

По време на провеждане на събитието  на малките програмисти се предоставят задачи, през които да преминат, използвайте блокове с код.  При първите си стъпки в програмирането учениците от нашето училище бяха в света на Minecraft заедно с героите Steve и Alex.  Получиха и  сертификати за участието си в инициативата. Впечатли ги признанието на  Йенс Бергенстен (Джеб) – един от създателите на тяхната любима игра – Майнкрафт, че е започнал да се занимава с писане на код още на 11-12 годишна възраст, когато просто искал да прави игри с приятелите си.


Връчване наградата на номинираните в конкурса „клас на месеца” за месец октомври

  Конкурсът на МКБППМН – Карлово „Клас на месеца” продължава и през новата учебна 2017/2018 г. Целта е превенция отпадането на ученици от образователната система.
   Днес 29.11.2017 г., Секретаря на МКБППМН – Нели Минчева връчи грамота и плакет на V г  клас  и на VІІІ б кл. от СУ „Васил Левски” – гр. Карлово. Учениците достойно заслужиха своята награда „Клас на месец октомври” и в двете възрастови групи.
    Желаем им здраве, нови творчески успехи и мотивация да се борят за голямата награда „Клас на годината” – еднодневна екскурзия в страната.
Източник: сайт на община Карловотук

Ден на християнското семейство

Учениците от групите за целодневна организация на учебния ден в IV А и IV В клас отбелязаха празника със стихове за семейството, песни и танци в духа на българската традиция. В Бухаловия хан те посрещнаха гостите – г-жа Манчева – директор на училището, заместник-директорите, учители, родители и приятели. Пожелаха здраве, спокойствие и семейна топлина на всички.


Ден на толерантността

На 16. ноември в СУ „Васил Левски” бе отбелязан Международният ден на толерантността. Учениците от IV г клас изработиха Дърво на толерантност с послания. Учениците от  IV д клас помагаха на първокласниците при подготовката на домашната работа. Педагогическият съветник г-жа Угренова дискутира с ученици от III и IV клас въпроси, свързани с обичта, търпимостта и приемането на различните.


Националния кръг за речеви и комуникативни умения на английски език

Мария Станимирова Йорданова – ученичка от 8Б клас  на СУ“Васил Левски“, град Карлово с ръководител г-жа Балашова се класира за Националния кръг на състезанието за Речеви и комуникативни умения на английски език в групата 5-8 клас, който се проведе  на 11.11.2017г. в град Сливен, където тя представи училището ни достойно  и получи сертификат.

Гордеем се с постижението на Мария и ѝ пожелаваме още много успехи в областта на чуждите езици!

 


Световната седмица на предприемачеството

За поредна година СУ „Васил Левски“ се включва с инициативи в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 13 до 19 ноември. Официален домакин за страната на Световната седмица от нейния старт през 2008 г. е Джуниър Ачийвмънт България. Целта й е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. Те вземат участие в дейности и събития, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, като генерират нови идеи и търсят нови пътища за развитие.
В Иновационния лагер на 13.11.2017 г. взеха участие 30 ученика, разпределени в 5 екипа. Пет часа учениците работиха по казуса „Как искам да изглежда градът на моите мечти?“. Забавляваха се, спориха, обсъждаха, правиха снимки. От 14:15 часа екипите презентираха пред журито своите решения. Сред тях имаше много различни и интересни идеи – парк със забележителности и обсерватория, включване на млади хора в подкрепа на различни институции в града. Жури, в състав г-жа Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“, г-н Стойо Карагенски – заместник-кмет на Община Карлово, професор Марин Русев – Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и г-н Слави Джалъзов – началник отдел „Канцелария“, Община Карлово, определи за победители Учебна компания „ДЕНК“ и идеята им за разработване на приложение, чрез което да се удовлетворят интересите на различни групи потребители в областта на туризма и да се провокира по-голям интерес към Карлово и региона. На второ място се класира екипът на УК „Калиопа“ – изграждане на многофункционално младежко пространство, което да съдейства за задържането на младите хора в града ни. УК„Пандора“, която се класира на трето място, отново представи идеята си за превръщането на обектите на културното наследство в обществени пространства, в които се произвеждат социални ресурси, генерират се иновации и допринасят за постигането на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съответствие с целите на стратегията „ЕС 2020“.
Всички идеи показват отговорното отношение на учениците към нашия град и желанието им Карлово да става двигател на икономическа дейност, център на знания, средоточие на творчество и култура, място на общностно взаимодействие и социална интеграция.
                                                                                                       Спаска Бистрашка


Днес 8 ноември 2017г. в СУ „Васил Левски”  – град Карлово беше една вълшебна сряда – ден на домашно приготвени ястия с продукти от местни производители, дейност по проекта „ Да се храним разумно”. В обявения конкурс за ученици, учители и помощен персонал в училището с продукти приготвени от местните стопанства в Карловската котловина се включиха голям брой участници, затова и събитието се проведе по различно време в сграда на Гимназията и МУЦ. Благодарим  на децата:

     Нели Тодорова Табакова – IV „а” клас, Ангел Цвятков Костадинов, Анна – Мария Александрова Враджева и Мануел Койчев Мутафчийски –  IV „в” клас, Ива Брайкова Георгиева и Стиляна Цветанова Карабрайкова – VIII „а” клас, Иван Лалов Кисьов, Христиана Иванова Петкова и Цветомира Бонова Гибинска – VIII „в” клас, на целия VII „б” клас и техния класен ръководител Мария Аргирова и  Елена Николаева Генчева XI „а” клас. Благодаря на колегите – Татяна Балашова за вкусната баница с ябълки, на Стоянка Неделева са варените кестени, на Ива Чапръзова за тиквата и уникално аранжираната кошница с плодове и на Мария   Събева – помощен персонал и наш страхотен приятел за вкусния кекс с ябълки! Някой от участниците се разровиха в тетрадките на мама и баба за вкусни рецепти с продукти от местни производители и ги презентираха  чрез картички и снимки. Много други донесоха сладка, рачел и конфитюри, които не всички успяхме да опитаме, но нищо следващия път ще се насладим и на техния вкус. Всички заедно дегустирахме в голямото междучасие сладкишите и ястията, а за участниците утре заслужено ще има награди. Глобалната цел, на която бе подчинено събитието е запазване на биологичното разнообразие в Карловския регион. Това ни мотивира и за в бъдеще да продължаваме  с организирането на такива събития и фермерски базари.


1-ви ноември – ден на будителите

Ден на Будителите в къщата на Райно Попович в комплекс „Старинно Карлово“ с IV „д“ клас и техните ръководители: Стефка Генова – Гешева и Нина Пенчева.


Ден на Народните будители

4„а” и 4„в” класове, заедно с преподаватели си – Диана Маринова, Анастасия Враджева, Елена Куртева и Станка Камбурова  днес ни представиха своето тържество за отбелязване на 1-ви ноември  – деня на народните будители и 130 години от създаване на нашето училище.
Учениците Ивайло Иванов и Христиана Петкова от 8„в” клас също участваха в инициативата на четвъртокласниците.

Снимката е линк към галерия


„Моето училище днес“

Това е мотото на конкурса за видеоклип от учениците на СУ „Васил Левски“, посветен на 130 години гимназиално образование в Карлово.

   Представените клипове показаха отношението на днешните ученици към училището.

   Те са горди от историята му. Доказаха, че са достойни наследници с наградите, които са получени СЕГА (във всички области – учение, спорт, изкуство, творчество, иновации).

   Показаха ежедневието, което е изпълнено със смях и настроение, много игри и закачки…

Животът в училище е многообразен и пъстър, цветен и интересен.

Училището е нашият дом. Тук ни е хубаво и можем да го направим още по-прекрасно.

Всичко зависи от нас!

В конкурса участваха:

  • Емили Лилова – 6г клас

  • Кристина Иванова, Тодор Иванов и Иван Пръмов – 10в клас

  • 11а клас

  • Димитър Малешков – 11в клас

  • Денислав Иванов, Георги Узунов и Стефан Митовски – 11в клас


Да бъдеш „Мениджър за един ден“

Средно училище „Васил Левски“ – Карлово за поредна година се включи в мащабната инициативата за кариерно ориентиране на Джуниър Ачийвмънт. 24 наши ученици заеха позиции в различни организации и фирми в Карлово и София – в СУ „Васил Левски“, Община Карлово, детска градина „Първи юни“ – Карлово, FilmForge Ню Бояна и Helion Research – София.

За първа година училището бе и домакин на инициативата. От кандидатите за директорския стол г-ца Манчева избра Озода Мунавар от XIIб клас. Педагогически съветник беше Ралица Илиева – XIIа клас, а Емел Карабаджак и Васил Чалъмов от IXб клас – учители по информационни технологии.

Ето какво споделят някои от участниците:

Даяна Михайлова – XIIа клас

След вълнуващия ден в Helion Research, положителните емоции и незабравимите моменти, дори не знам откъде да започна… Коментарът ми е „УАУ“. Посрещнаха ме с изключителен професионализъм, разказаха ми вълнуващата история, стояща зад основаването на офиса им в България. Имах удоволствието да се запозная с две изключителни жени – Ева Александрова (General Manager) и Сашка Павлова (HR), които ме въведоха в изключителния по рода си Mystery Shopping. Те ме запознахаме с качествата, които трябва да притежава един истински Community Manager. Вдъхновяващи за мен бяха креативността, смелостта и ентусиазма, които излъчват. Екипът, който представляват, е много колоритен и интересен. Те не са просто колеги, а приятели, лоялни един към друг.

В инициативата на Джуниър Ачийвмънт – Мениджър за един, ден кандидатствах и бях избрана за позицията Community Manager. Длъжността е изключително предизвикателна, многостранна и отговорна. Както една от моите менторки каза: „Community Manager-ът трябва да умее да обхване цялостната картина и да свърже отделните части като в пъзел.“ Даниeла Стамова и Ирена Николова ми демонстрираха как се работи на пълни обороти с пет проекта едновременно и Mystery Shoppers, които постоянно имат нужда от тяхната помощ и направление.

Посещението ми в Helion Research беше незаменим опит, полезен и пълноценно прекаран ден, който разшири кръгозора ми в бизнес сферата и ми предостави възможността да се срещна  с истински лидери, хора, достойни за пример!

Озода Мунавар – XIIб клас

Включвайки се в инициативата „Мениджър за един ден“, имах честта да заема позицията директор на СУ “Васил Левски” гр. Карлово по програмата на Junior achievement – “Мениджър за един ден”! Запознах се с функциите и отговорността на поста. Получих възможността да се докосна до малка част от натовареното, но и удовлетворяващо ежедневие на професията.

Александра Христова – IXa клас

Един ден в детската градина! Преживяването беше много приятно и удовлетворяващо! Персоналът на детска градина „1 юни“ ни посрещна топло. Ръководството и учителките ни показаха как минава един работен ден. Научихме колко отговорна, но и интересна е професията на детските учителки. Децата много ни се радваха, забавлявахме се заедно!

Петя Кръчмарова – IXб клас

Първото ми участие в Manager for a day! Беше невероятно! Очарована съм от всичко, което ми се случи. Бях мениджър на FilmForge. До мен през цялото време беше г-н Ивайло Грънчаров. Показваше, разказваше, обясняваше какво се случва в Nu Boyana Film Studios. Благодаря му от цялото си сърце за всичко! Със сигурност това не е последното ми участие в Manager for a day.