Учебна 2023/2024 г.

ЦАРИЦА РОЗА 2023 Г. АНТОНИЯ ЛАЛОВА РАЗКАЗВА ЗА СЛАВНИЯ КАРЛОВСКИ ГЕРОЙ ГАНЬО МАДЖАРЕЦА

Снимката е линк към видеото

Царица Роза 2023 г. Антония Лалова ни гостува днес. В предаването „Карловски сказания“ с нея припомняме кой е бил Ганьо Маджареца. Антония е от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Захарий Стоянов в “Записки по българските въстания” пише “За щастие карловското знаме се намираше при нас, но без дръжка. Намерихме набързо едно неокастрено дърво, на което Георги Икономов го привърза на две-на три, понеже нямаше гвоздеи да го заковем. Икономов държеше вече байряка посред двора и ние, с голи саби в ръката, скоро се намерихме при него.”

Това знаме апостолите Волов и Бенковски виждат при гостуването си през 1876г. в Карлово, в дома на Ганьо МаджарецаГаньо Николов Маджареца се е славел като най-дисциплиниранияткуриер на вътрешната революционна организация в Тракия. В писмо до Любен Каравелов, Левски го нарича “тракийската поща”. Неговата къща е мястото, където Апостола многократно е намирал подслон. Заедно слагат началото на Карловския революционен комитет.

Маджареца е търговец на гайтани и непрекъснато е в движение. По този начин може да носи и предава писма, съобщения, вестници, оръжие и други. Левски е разчитал главно на него когато трябвало да изпраща писма до комитетите в областта. Знамето е ушито от дъщеря му, Мария. Левски лично избира модела модела и поръчва да бъде изработено за Карловския революционен комитет.

Идвайки преди Априлското въстание 1876 г. в Карлово, Георги Бенковски, Панайот Волов и Стефан Стамболов, нощуват в къщата на Ганьо Маджареца. Там те виждат и много харесват знамето на Карловския революционен комитет, затова дават заръка на дъщерята на Мария, да изработи същото за Четвърти революционен окръг. В навечерието на Великден знамето с извезани “Свобода или смърт“, е готово. На 4.04.1876 г. Ганьо Маджареца и Панайот Волов го носят в Панагюрище. По неговия еталон, Бенковски заръча на учителката Райна Попгеоргиева да ушие главното знаме на 4-ти революционен окръг.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е БИЛ ЛАЗАР ПУЛИЕВ? РАЗКАЗВАТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО

Снимката е линк към видеото

С учениците от 11 А клас от СУ „Васил Левски“ Карлово Стеляна Димитрова и Никол Богданова днес в подкаста „Карловски сказания“ днес говорим за видния карловец Лазар Пулиев.

Лазар Н. Пулиев е роден през 1858 г.в Карлово. Останал сирак на тригодишна възраст. Когато става на 7 години роднините му го изпращат при чичо му в Галац, Румъния. Лазар завършва основно румънско училище. Продължава образованието си в Българското училище в Галац, където изучава западни езици, история, география и др.

Докато учи Лазар е обграден от българските хъшове в Румъния. След началото на Руско-турската война Лазар и брат му се включват в Трета дружина на българското опълчение. Двамата взимат участие в боевете при Стара Загора, където брат му загива.

Въпреки голямата загуба Лазар продължава да се бие за Родината. След края на войната е награден с Руски сребърен и бронзов медал,каквито са получили всички опълченци.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е КАРЛОВЕЦЪТ ПАИСИЙ КАРАВЕЛОВ? ГОВОРЯТ УЧЕНИЦИТЕ ВЯРА ДЗИН И СТОЯН КАЛАМОВ

Снимката е линк към видеото

В подкаста „Карловски сказания“ учениците от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Вяра Дзин и Стоян Каламов ни разказват за Пайсий Каравелов.

Паисий Каравелов е български свещеник и общественик. Роден е на 20 Април 1891 г. в гр. Карлово и е кръстен със светското име Обрейко Антонов Каравелов. След 2-годишно обучение в Черепишкия манастир получава духовното си име Паисий. Той има трима братя и е най – големият.

Паисий взима участие в Балканската и Междусъюзническата война, както и в Първата световна война, където граната го ранява и той загубва дясното си око. Награден е с орден за храброст, медали и отличия. След войната намира пътя към религията и става свещеник в Сопотската църква «Св. Св. Петър и Павел», където служи до края на живота си.

След като се премества в гр. Сопот, Паисий бива многократно избран за общински съветник. Той председателства сдружението на военните инвалиди в Карловска околия и няколко години е бил член на Върховния съвет на военноинвалидите в София. Едно от най важните му деяния е приносът за ВМЗ Сопот ,като упорито е защитавал идеята „Военната фабрика да бъде построена именно в Сопот.”

Източник: ПБ Новинар

УЧЕНИЧКА ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО ПРИПОМНЯ КОЯ Е АННА ЛАМБРЕВА

Снимката е линк към видеото

За първата българска околосветска пътешественичка припомня ученичката от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Кристиана Лалева.

Анна е първата българска околосветска пътешественичка, родена е на 22 февруари 1895 г. в Карлово, в бедно многодетно семейство. Тя среща известни перипетии във връзка с образованието си, но те далеч не я спират да преследва мечтата си. Зарича се, че ще завърши дори спяща на улицата и четяща под фенера, и успява с кураж, всеотдайност и целеустременост. Година и половина учи медицина в София, прибира се да учителства в родния си град, за да издържа семейството си.

През 1922 г. печели чрез конкурс стипендия за Американския колеж в Цариград, където се обучава за медицинска сестра. Тя силно мечтае да стане лекар, но колежът бива закрит; завършва училище за милосърдни сестри и работи в болница край Босфора и благодарение на всеотдайната ѝ работа биват спасени няколко човешки живота, разказва ученичката. Работата ѝ я среща с болен англичанин – господин Тейкън, който се лекува във въпросната болница. Благодарение на навременната ѝ намеса при нощно дежурство Анка спасява живота му и той отново се изправя на крака.

След 5 години Тейкън издирва своята спасителка и я кани в Нова Зеландия да се грижи за болната му дъщеря. Така през март 1928 г. младата жена тръгва на път към другия край на света. Пътуването трае 3 месеца, през което време тя посещава Египет, Индия, Шри Ланка и Австралия. Това са малка част от местата, до които се е докоснала.

Обиколила е 41 страни, но душата и е пуснала коренче в България, в свидното Карлово и тя се връща с още по-силна обич към Родината, припомня Кристиана.

Източник: ПБ Новинар

УЧЕНИКЪТ МИХАЕЛ ГЕНКОВ ПРИПОМНЯ КОЙ Е КАРЛОВЕЦЪТ ЛУЛЧО БОДУРОВ

Снимката е линк към видеото

Представяме ученикът от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Михаел Генков.

Той вече гостува при нас в подкаста „Карловски сказания“. Днешното предаване е посветено на Лулчо Бодуров. Кой е видният карловец, ще ни разкаже Михаел.

Лулчо Бодуров ще представя със заглавието на собствената му книга „Човек на двадесети век“. Той е един невероятен и нестандартен човек, гражданин на света, но и голям българин. Като виден строителен инженер, творенията му могат да бъдат открити по цялото земно кълбо, разказва Михаел.

Името му се прочува, когато изобретява и патентова спирална стълба от предварително напрегнат бетон.

Лулчо Бодуров се ражда в Карлово през далечната 1910. Потомък на рода Каравелови по майчина линия. Завършва първия випуск на Карловския техникум, сега познат като ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“. На 20 години вече в казарма, той влиза в Географския институт, където поема отговорността за 24 войници, с които извършват топографска и картографска дейност. След това продължава образованието си като строителен инженер в Чехия и Германия. Трябва да се отбележи, че следването му в университета не минава леко поради военно-политическата обстановка по това време. Но това не спира младия Лулчо. Напротив, мотивира го. „Аз и на камък роза ще посадя“, казва той, а това говори за неговия изключително борбен и непримирим характер, припомня още ученикът.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е КАРЛОВЕЦЪТ ТЕОФАН РАЙНОВ? ГОВОРЯТ УЧЕНИЧКИТЕ РАЯ И ГАБРИЕЛА

Снимката е линк към видеото

В днешния подкаст „Карловски сказания“ на моите въпроси отговарят ученичките от 11 А клас на СУ „Васил Левски“ Карлово Рая Матеева и Габриела Койчева.
Кой е бил Теофан Райнов?

Най-великият разузнавател в новата история на България. Теофан Райнов няма равносилен от световни или филмови герои. Няма как да разгледаме целия му образ, но ние сме подбрали няколко по-важни момента от живота му.

Той получава предложението от един от големите българи адвокат Манол Иванов да стане двоен агент на османското разузнаване, за да може да предава български дейци на Османската империя. Приема да стане член на т. н. Черен кабинет, който е бил много сериозен, съставен в отговор на Първата легия и точно защото османското разузнаване било много силно, българското станало още по-силно и дълго време било неуловимо.

Наличието на абсолютната социална пожертвователност, която се допълва от още два важни факта – наличието на изключително остър комбинативен ум и ранната загуба на единственото му дете и на съпругата му, които го оставят вдовец и без наследство.

Теофан Райнов е карловец, син на Райно Попович – големият български реформатор на българското образование през Възраждането, чиито ученици са и Раковски и Богориди, Петър Берон и Левски, включително и Вазов, който е ходил да чете от библиотеката му. Изключително високо образован, знаел е над 8 езика, някои от които древни.

Източник: ПБ Новинар

КОЯ Е РАЙНА КАСАБОВА? ГОВОРЯТ УЧЕНИЧКИТЕ ОТ СТИЛЯНА И НИКОЛ

Снимката е линк към видеото

Предаването на ПБ Новинар „Карловски сказания“ днес е посветено на карловката Райна Касабова. За смелата българка, за нейният живот и дела разговаряме с учениците от 11 А клас Стиляна Димитрова и Никол Богданова от СУ „Васил Левски“ Карлово.

Карловката Райна Касабова е родена в града на Апостола на 1 юли 1897 г. , като зад тази забележителна личност се крият дълбоки корени. Нейният баща, Васил Касабов, е участник в Шипченската епопея, където губи едната си ръка. Кръстник на нейната майка Мария пък е самият Васил Левски, а като малка тя разнася комитетски писма. Цялото семейство е изпълнено с порив за свобода, затова съвсем естествен щрих е и историята на брата на Райна – Роман, който като ученик в 4 клас заминава да се бие за свободата на Македония в четата на Яне Сандански.

Райна е водена от копнежа си да даде своя дан за Родината си. Макар че новината за военната мобилизацията преди Балканската война я сварва едва 15-годишна, тайно от родителите си тя се записва на самарянски курс. Заедно с още стотици герои, потегля на югоизток, към Мустафа паша /днешен Свиленград/ , където трябва да бъде разположена полева болница. Там тя е запомнена като най-младата, най-сърцатата и смела, милосърдна сестра. По- късно тя става първата жена, участвала в боен полет в света.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е ВИДНИЯТ УЧИТЕЛ И ОБЩЕСТВЕНИК БРАЙКО ХАДЖИГЕНОВ? РАЗКАЗВАТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО


Снимката е линк към видеото

Днешният подкаст „Карловски сказания“ е посветен на видния учител и общественик Брайко Хаджигенов. За него разговаряме с ученичките от СУ „Васил Левски“ Карлово Рая Матеева и Габриела Койчева.

Момичетата от 11 А клас припомнят, че е роден през 1814 г. и е бъдещ просветител. Завършва ранното си образование в школата на Атанас Владос,а на двайсетте си години постъпва в училището на Райно Попович, където на старогръцки и новогръцки език се изучавали науки, каквито преподавали в Солун, Букурещ, Цариград. През 1836 е изпратен във взаимноучителната школа в Габрово, където да съответно да изследва взаимоспомагателната метода.

Впоследствие продължава учителската си дейност и в други населени места. През 1844 г. Карловското взаимно училище има сериозна нужда от учител, поради което карловци го склоняват да се върне в родния си град. Наред с работата си създава библиотека при училището.

Хаджигенов е носител на редица нововъведения, станали фактор за облагородяване на просветата. Едно от тях става факт, когато карловци научават новината за прилаганата взаимоспомагателна метода и скоро си построяват, през 1836 г., ново просторно училище.

Освен това се счита за основоположник на българската фолклористика, в чиито обхват се причисляват стари ръкописи, книги, народни песни, гатанки, пословици и поговорки, част от които да се отпечатат в списание ,,Любословие”. Наред с тях сред съкровищата му са антични монети и вещи от прастари времена. Всичко това той прави от „любородие“ както твърди в писмо до Неофит Рилски.

Благодарение на него Карловската училищна библиотека се превръща в първата обществена библиотека-средище на наскоро отпечатани книги у нас и в чужбина и списание „Любословие“.

Източник: ПБ Новинар

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО ПРИПОМНЯТ КОЙ Е ПЕШО РАДОЕВ

Снимката е линк към видеото

В предаването на ПБ Новинар „Карловски сказания разговаряме с Преслава Маркова и Моника Медньова от 11 А клас в СУ „Васил Левски“. Днес темата е за Пешо Радоев. Кой е Пешо Радоев и защо заслужава да бъде помнен и за него да се говори?

Карловецът Пешо Радоев е бил учител по гимнастика и е един от пионерите на балетното изкуство у нас след 1908 г., които подпомагат балетните прояви в първите оперни спектакли. Артист с голяма вътрешна енергия и неистов стремеж към новото изкуство, човек с много широки интереси. Според Виолета Консулова(автор на книгата „История на българския балет) неговата широта в творческата реализация издава своеобразни качества на ренесансова личност, чието признание днес се отразява в сбъдването на най-съкровените му мечти. Делото на Пешо Радоев за българската култура може да бъде да бъде измерено с дейността на Жан-Жорж Новер – френски балетмайстор, който остава в историята като най-големия реформатор и теоретик на хореографското изкуство.

Пешо Иванов Радоев е роден в Карлово през 1876г.

Източник: ПБ Новинар

КОЯ Е ЕЛЕНА СНЕЖИНА? РАЗКАЗВАТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО

Снимката е линк към видеото

В традиционния вече подкаст на предаването „Карловски сказания“ в ПБ Новинар гостуват Есил Акдере и Марио Манчев. Те са ученици от 11 А клас в СУ „Васил Левски“ Карлово. Припомняме, че преди месеци стартирахме това родолюбиво предаване с цел да си спомним и популяризираме значими карловски личности, оставили следа в българската история.

Днес темата е посветена на първата българска актриса Елена Снежина, чиито име носи и театралният състав в Карлово.

Елена Янкова Кирчева е актриса, родена на 14 март 1881 година в Карлово. От малка е запозната с театралното изкуство, тъй като вуйчо ѝ я е водил на театър всяка събота и неделя. През 1901 г. се запознава с бъдещия си съпруг Атанас Кирчев, завършил драматично изкуство в Петербургската императорска школа, след представление на трупата „Сълза и смях“. Той и дава нейния псевдоним Снежина, с който тя добива популярност. Остава в историята на българския театър като първата жена, дръзнала професионално да играе на сцена.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е ИВАН НОЧЕВ? ГОВОРЯТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВОСнимката е линк към видеото

Кой е карловецът Иван Ночев и защо трябва да го помним и да говорим за него?

Днес в предаването на ПБ Новинар „Карловски сказания“ гостуват учениците от 11 А клас на СУ „Васил Левски“ Карлово Надежда Бахлова и Вяра Литова. Момичетата разказват за пътя на Иван Ночев към успеха, за това какво е дал карловецът на света, за делата и живота му.

Припомняме, че Иван Ночев е български авиоинженер, роден на 23 септември 1916 г. в Карлово. Родната му къща се намира в близост до СУ „Васил Левски“. Ночев се увлича по техническите науки от много ранна възраст и в последствие отдава целия си живот на тях.

Източник: ПБ Новинар

КОЙ Е ДАСКАЛ БОТЬО ПЕТКОВ? ГОВОРИ УЧЕНИЧКАТА ВЕСЕЛИНА ЧОНКОВА

Снимката е линк към видео

В третият подкаст на предаването „Карловски сказания“ представяме ученичката от 11 А клас на СУ „Васил Левски“ Карлово Веселина Чонкова.

Днешният подкаст е посветен на бащата на Христо Ботев даскал Ботьо Петков.

Попитахме Веселина защо едно 17- годишно момиче смята историята за толкова важна?

„Народ без минало не е народ. За мен е важно да знаем историята си и да я ценим. Да помним не само върховете, но и паденията и да се учим от тях. Реших да пиша за Ботьо Петков, защото смятам, че той е историческа личност, допринесла много за развитието на страната ни. Обвързан е и с моя роден град. Когато чуем името му, главно се сещаме, че е бил учител в Калофер и баща на великия революционер на Христо Ботев. Но той е много повече от това. Той е бил книжовник, учител, преводач и просветител. Описван е като „най-модерния и най-образования за времето даскал” . Той е изключителна личност, будител, който ние трябва да помним и за когото трябва да знаем повече“, споделя ученичката.

Източник: ПБ Новинар

КОЯ Е АНА БОЯДЖИЕВА: ПРИПОМНЯТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО

Снимката е линк към видео

Вторият подкаст в предаването „Карловски сказания“ на ПБ Новинар е посветен на карловката Ана Бояджиева. Единасетокласничките от СУ „Васил Левски“ Кремена Колева и Кристияна Лалева разказват историята й.

Ана Бояджиева е родена в Карлово през 1850 г. и е втората от седемте дъщери на известния карловец- Иван Бояджиев. Още на 14-15 годишна възраст е принудена да заеме мястото на по-голямата си сестра- София и да се врече в Бог в първия Девически метох в Калофер – „Св. Въведение Богородично‘‘, възникнал около 1730г.

Там, със своята любознателност и желание за наука, Ана прави впечатление на монахиня Евдокия, която искала да образова своите възпитанички като за тази цел тя се вдига и отива в Белград при митрополита и отправя към него горещи молби да издейства сръбска държавна стипендия за 1-2 български момичета.

Той се съгласява, при условие че момичетата са покалугерени и са на не повече от 15. Така Ана заминава на обучение в Белград и малко преди да отпътува приема монашеството с името сестра Евгения.

Източник: ПБ Новинар

Родолюбиво предаване „Карловски сказания“. Първото е посветено на Апостола

Снимката е линк към видеото

Предаването „Карловски сказания“ стартира в ПБ Новинар. В продължение на 15 подкаста учениците от 11 А клас на СУ „Васил Левски“ Карлово ще ни разказват за миналото, паметта и гордостта да си наследник на велики българи, които са родени в Карлово.

Да гледаш всекидневно паметника на най-великия син на България Васил Левски, да стъпваш по калдаръмените улици на старинно Карлово, да слушаш и учиш историята на даскал Ботьо Петков, Ана Бояджиева, Джон Ночев, Елена Снежина, Теофан Райнов и всички други, е чест и привилегия за младите карловци.

Представяме ви учителя по история в СУ „Васил Левски“ Янка Минева, по чиито проект започваме това родолюбиво предаване. Идеята е заимствана от сказките на известния карловски интелектуалец Павел Патев.

Източник: ПБ Новинар

Конкурс „Моето писмо до Дядо Коледа“

На 20 декември 2023 г., бяха обявени резултатите и класирането на участниците в конкурса „Моето писмо до Дядо Коледа“ на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“. Тазгодишната тема беше „Моето коледно чудо“. В първа възрастова група III-IV клас от нашето училище се класираха следните ученици : 2 място – Велислав Учкунов – 3а клас 3 място – Георги Скевов – 2б клас Поощрителна награда – Стефания Пенчева – 2б клас Всички награди във възрастова група IV-V клас са за деца от нашето училище: 1 място – Криста Денкова – 5б клас 2 място – Виктория Димитрова – 5в клас 3 място – Никол Колева – 5б клас И двете поощрителни награди: – Магдалена Митева – 5г клас – Магдалена Янакиева – 5 а клас Благодарности на децата за активното участие.

Иновационен лагер

Снимката е линк към галерия

За поредна година СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“-Карлово се включва в инициативата, с домакин JA Bulgaria – Световна седмица на предприемачеството – България 2023. Световната седмица на предприемачеството е инициатива, която има за цел да насърчи предприемачеството, да подобри образованието на децата и младежите и да ги стимулира сами да търсят решения, които са свързани с подобряването на благосъстоянието на хората, на държавите, на планетата. Организира се всяка година през ноември. Координатор на инициативата още от самото ѝ начало е Джуниър Ачийвмънт, България. СУ „Васил Левски“ вече 11 години работи по програмата на Джуниър Ачийвмънт „Учебна компания“, с ръководител Спаска Бистрашка.На 17.11.2023 г. ученици от VII – XI клас взеха участие в Иновационен лагер на тема „Устойчива мода за по-добро бъдеще“.Иновационният лагер е интензивен уъркшоп за младежи на възраст от 15 до 19 години. По време на лагера учениците разискват конкретно бизнес предизвикателство и генерират идеи, които да разрешат поставения казус в рамките на 5-7 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, Интернет и съветите на ментори. Тази година ментори на екипите бяха Мария Минковска, учител в СУ „Васил Левски“, Стели Димитрова, Десислава Стоянова, Ивайла Нейчева, Делко Делков – ученици в XI клас в училището, участници в УК ДЕНК, Петър Ралев – ученик в ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив.Екипите:

  1. Eco Thread Couture разработват сайт, в който може да пазарувате от магазини за втора употреба, с които компанията е избрала за пртньори, фирми, които изработват рециклируеми дрехи и highfashion магазини, които предлагат eco-friendly стоки. Също така има опция да дарите своите дрехи, а те ще ги изпращат в магазини за втора употреба или в места за рециклиране, като при дарение получавате точки за отстъпки.
  2. Green Stitch Clothing се насочват към изработването и продажбата на униформено облекло, поправка на употребявани униформи. Според проучването им, все повече училища и институции въвеждат задължителни униформи и налагат определен дрескод. А носенето на униформи ще има положителен отпечатък върху опазването на природната среда.
  3. Creative Fashion предлагат приложение, в което хората получават иновативни идеи как да променят старите дрехи и да ги превръщат в нови и стилни продукти. Приложението има отдел доброволци, на който са показани локации за събирателни пунктове за стари дрехи. Те се използват в производството, от събирателните пунктове за биоразградими продукти се правят ощветители. Компанията предлага и сайт, в който потребителите на приложението могат успешно да продават направените от тях нови продукти и да купуват други.
  4. Triple R прилагат философията на древната японската техника Кинцуги, поправят дефектите и несъвършенствата на вече използваната дреха, акцентират върху тях, превръщайки дрехата в нещо дори по-красиво и удобно от оригинала. Предлагат своите продукти в реален магазин, онлайн и работят и по поръчка и идея на клиента.

Екипите представиха своите решения в 4-минутни презентации и бяха оценявани по точкова система и предварително зададени КРИТЕРИИ:Качество на решението

  • Иновативност – максимум 25 т.
  • Приложимост – максимум 25 т.
  • Обществена полза – максимум 20 т.

Представяне на сцена

  • Презентация, екипна работа – максимум 20 т.

Въпроси на журито

  • Отговори на въпросите – максимум 10 т.

 Журито, в състав: Лиа Каменова – моден дизайнер, Петя Кръчмарова – студент, „Калиопа“, Кока Кола …, Александър Маринов – Община Карлово, Елисавета Хаджиминева и Ганка Ангелова – Международна фондация Рене Мей / Bulgaria Volunteers Rene Mey/ изслуша презентациите на сцена на всички екипи и класира участниците.Класиране:1 място – екип Creative Fashion: Мануел Мутавчийски, Камелия Иванова и Иван Костадинов – 10в клас, Пламена Скевова – 10б клас, Александра Стефанова – 9в клас, Виолета Мановска – 9а клас, Илияна Захарлиева – 8а клас, Ивона-Мария Колева – 8б клас2 място – екип Triple R: Ангел Цвятков Костадинов, Анжела Марианова Русева, Анна-Мария Александрова Враджева и Симона Момчилова Цачева, Надежда Найденова Даскалова – 10 а клас, Петя Лалова – 9а клас3 място – Green Stitch Clothing. Екипът на най-малките и най-смелите! Впечатлиха менторите още по време на работата по казуса и журито с решението и представянето си. Това са: Ангел Кръчмаров, Виктория Видолова, Георги Стамболов, Елена Станчева, Лора Семкова, Симеон Метаксов, Елиа Алиева – 7г класНаграда на менторите – Eco Thread Coutureв състав Петър Цанков – 8б клас, Евгения Абрашева, Юлия Стоянова, Иванета Станоева, Елена Цзин и Десислава Недевска – 8а класНаградите  връчи г-жа Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“.

 


Седмица на толерантността

Снимката е линк към галерия

Седмицата от 13.11.2023 -17.11.2023г. премина под наслов “ Във всеки човек свети слънце,само му позволете то да изгрее“, посветена на международният ден на толерантността. Заедно с ученици от 9 и 12 клас,които са част от проект #carmiaprojectbulgaria „Грижовни мъже в действие“, отправихме предизвикателства за ученици,учители и карловци. Посетиха 5-ти класове и 7-ми Б клас,  чрез игри и работа в екип, си поговориха за толерантността, написаха и своите послания върху бяла тениска. Ученици от 5 и 6 клас подготвиха изложба на тема “ Единни в различието“, а ученици в начален етап,направиха оригинални табла и постери и оригами сърца.

Благодарим на Общинска Художествена Галерия Карлово и Пенка Минчева,на Отдел Образование и Секретар на МКБППМН Карлово Нели Минчева, на книжарница Хеликон, че се включиха в предизвикателството отправено и към тях! Дворът на училището ни беше огряно и от едно голямо слънце в четвъртък, направено от ученици. Предизвикателства отправихме и към малките възпитаници на ДГ „Гина Кунчева“ и ДГ „Зорница“ гр. Карлово. Учениците им помогнаха да нарисуват своите послания на тениска.

Благодарим на всички класове,които се включиха и се забавляваха заедно с нас. Не спирайте да предизвиквате такива емоции заедно и предавайте нататък от своята светлина!