Проекти и конкурси

Осъществени мобилности по проект „Еразъм+“

„Умения за иновации – роботика и чужди езици“ с номер 2023-1-BG01-KA122-SCH-000147124 беше одобрен за финансиране по Програма „Еразъм+“, КД1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“.

По време на периода на мобилността, от 31.07 до 07.08.2023 г, 6 учители участвахме в два различни курса в Корфу, Гърция, а именно: „Robotics and STEM in schools“ и “Filmmaking, creativity and storytelling in the classroom”.

След пристигането на 31.07.2023 г., групата се настани в Ариени Хаус, в близост до Андриоти Скул, където се провеждаше обучението. Обучението “Filmmaking, creativity and storytelling in the classroom” обхвана теми свързани със заснемане на видеа, пред-продукция, същинско заснемане и пост продукция. За целта, бяха запознати с известен режисьор от гр. Корфу, който ни запозна в детайли с професията на режисьорите и операторите, както и с тънкостите при доброто намиране на място за снимане. В групата имаше участници от Италия, Германия и Чехия. През следващия ден се запознахме с идеята на сценариите и историите, които се крият зад тях, както и с модела на Джоузеф Кембъл за “Пътуването на главния герой”, която е залегнала във всеки сценарий.

Обучението “Robotics and STEM in schools“ обхвана теми свързани със запознаване с комплект за построяване на роботи – Lego Mindstorm, програмиране в средата Lab View, работа със сензор за допири сензор за светлина, програмиране на алгоритъма PID – алгоритъм за следване на линия, изпращане на съобщения между два робота, работа с жироскоп и запознаване с инфрачервен и ултразвуков сензор.

Обученията приключиха успешно на 5.08 в събота, с кръгла маса, размяна на контакти за бъдещи проекти с училища от други държави и с връчване на сертификати.

В едноседмичните обучения имаше включена и културна визита на острова с гид на английски език.

След завръщането ни ще приложим наученото в часовете си през новата учебна година и ще организираме няколко открити урока и информационна среща, в които ученици, колеги и родители могат да се запознаят с наученото.

Работата по Програма „Еразъм+“ вече няколко пъти позволи на наши учители да надградят знанията и уменията си за работа с ученици в 21. век, помогна за създаване на международни контакти и обмен на добри практики, както и за изпълнение на целите, заложени в Стратегията и Европейския план за развитие на училището.


Съвместни дейности с Неделно училище „Васил Левски“ – Атина, Гърция по НП „Роден език и култура зад граница“ – 2022-2023 г.

„Пътуване в оживялото Възраждане“ – това е наименованието на проекта, в който СУ „Васил Левски“ – Карлово е партньор на Неделно училище „Васил Левски” – Атина към Гръцко-българското сдружение за култура – Атина, Гърция.

На 16.07.2023 г. в изпълнение на програмата по проекта двадесет и един ученици и студенти пристигнаха в града на Апостола. Координаторът на проекта госпожа Павлинка Стефанова, учител по английски език в СУ „Васил Левски“ – Карлово, и Мая Лунголова, учител по физика и математика и представител на Гръцко-българското сдружение за култура, се срещнаха за първи път на живо след дълга комуникация и продуктивно сътрудничество между двете страни. На 16 и 17 юли бяха посетени множество културни забележителности в град Сопот, град Калофер и град Пловдив. Госпожа Янка Минева, учител по история и цивилизации и география и икономика СУ „Васил Левски“ – Карлово, представи факти за обектите, сред които бяха Къщата музей „Иван Вазов“, Девическото (Радиното) училище, Сопотския девически манастир „Въведение Богородично“ и Дядовата Стоянова воденица – Сопот, родната къща на Христо Ботев и Мемориалният комплекс „Христо Ботев“ – Калофер. Кулминацията на дейностите по програмата беше участието на гостите от Гърция в заключителното събитие на инициативата „150 урока за Васил Левски”, организирана от СУ „Васил Левски“ – Карлово по повод годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Мероприятието събра в НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово стотици ученици, учители и представители на културни институции от цяла България.

Дейностите по програмата, в съответствие с мисията на Неделно училище “Васил Левски” – Атина да съхранява българската идентичност и култура сред българските деца, които живеят в Гърция, представиха пред гостите не само образователната система, но и културните ценности на нашата страна. Поставиха се основите на трайно сътрудничество между двете партньорски училища, което би насърчило повече българчета – деца на емигранти – да се завърнат в България и би им помогнало успешно да се интегрират.


Европейски проект: CarMiA №: 101049485 – CERV-2021-DAPHNE – “Грижовни мъже в действие”

#CarmiaprojectBulgaria

През месеците април, май и юни, учители и ученици от 8-ми и 11-ти класове към СУ ”В. Левски”, взеха участие в Европейски проект: CarMiA №: 101049485 – CERV-2021-DAPHNE – “Грижовни мъже в действие”. Основните цели на проекта са свързани с повишаване на знанията и уменията на учители, ученици, за работа по превенция на насилието, основано на пола. Да се развие метода ”Връстници обучават и подкрепят връстници”, обучение на ученици насочено към ненасилствена комуникация.

Осъществени бяха три обучения: на учители, които обучиха ученици от 11 клас, а те от своя страна влязоха в  ролята на обучители на ученици от 8 клас, в първа работилница. Младежите се обучиха по метода чрез преживяване, а темите през които преминаха бяха свързани със споделяне на емоции, ненасилствена комуникация, спазване на граници в междуличностните отношения, чрез ролеви игри.

През следващата 2023/2024 учебна година, предстоят останалите три работилници с ученици и създаване на материали за социална компания, която предстои да бъде разпространена в социалните медии.

 


Мисловни карти в помощ на ученето

Щракнете върху картинката, за да разберете:

  • Какво е мисловна карта?
  • Как се прави?
  • Какви мисловни карти изготвиха учениците ни?

Природни карти на България

Снимката е линк към галерия

Учениците от 7г. клас с един по-различен поглед към природната среда на България.

Децата от групата по РП – География и икономика в дните на дистанционно обучение създадоха карти на България, изобразяващи  природногеографските области, климатичните области, зоналните почвени типове и отточните области на страната.

По-различното са материалите, които използваха да присъздадат разнообразните природни компоненти и тяхното разпределение по територията на България. Тук се включиха „съкровища“ от кухненските шкафове на мама: див ориз, кимион, кафе, какао, червен пипер, киноа, сол и др.

На 22.04. – ДЕН НА ЗЕМЯТА да им се насладим!


И учениците от 1б. клас полагат усилия и сътворяват интересни неща вкъщи!


Проекти по „Човекът и природата“ 

Учениците от V клас доказаха ,че и при дистанционно обучение могат да творят и учат едновременно. Показваме модели на растителни и животински клетки направени по предмета „Човекът и природата“.

Продължавайте все така, мили деца, да показвате своите знания и умения!

Картинката е линк към галерия


Конкурс за най-оригинално видеопослание на тема „СПИН“

На 29.11.2019 г. в зала „В. Караиванов“ – гр. Карлово се проведе конкурс за най-оригинално видео послание на тема СПИН, организиран от МКБППМН – гр. Карлово.

Представители на нашето училище бяха Лилия Дунеловска и Михаела Люртова от 8. клас. Клиповете и на двете момичета впечатлиха журито и публиката и бяха високо оценени – първо място за Михаела и второ за Лили.

За първа година имаше участници от други градове в България, а организаторите обявиха, че конкурса вече ще е национален.

Благодарим на  прекрасните момичета и техните ръководители и им пожелаваме още много успехи!