2018/2019 уч. г

Проект „Ключ към мотивация, иновации и творчество“,
СУ „Васил Левски“ – Карлово

 Спечеленото финансиране по Програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“ направи възможно участието на 6 учители от СУ „Васил Левски“ – Карлово в обучения в град Флоренция, Италия (18-24.08.2019 г.).

В рамките на едноседмично обучение Ирена Арабаджиева и Ирина Найденова (учители по информатика и ИТ) придобиха знания и практически умения за работа с платките Ардуино, които могат да бъдат програмирани да изпълняват различни команди и да взаимодействат с околната среда. Домакините от Europass Teacher Academy бяха поверили грижата за успешното провеждане на курса на опитния обучител Лоренцо Гаспари, а за постигане на целите на обучението в екип работиха участници от България, Испания, Унгария и Швейцария.

По същото време Богдана Калъчева и Стоянка Нончева (учители по английски език), Мария Христозова-Дочева и Минка Мишевска (учители по математика) участваха в курс „Решения за учители при управлението на класната стая: нови методологии, ефективна мотивация, сътрудничество и стратегии за оценяване“, воден от американката Шийла Коруин. Опит и идеи в рамките на обучението обмениха учители от България, Полша и Испания.

Споделяме информация по една от разгледаните теми, тъй като саморефлексията в началото на учебната година е важна за всеки учител. Кой е в центъра на класната ми стая?


СУ „Васил Левски“ – Карлово отново ще реализира проект по Програма  „Еразъм+“

Проектно предложение „Ключ към мотивация, иновации и творчество“ с регистрационен номер 2019-1-BG01-KА101-061826, подадено по Програма „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“, покана за кандидатстване към 05/12.02.2019 г., беше одобрено и финансирано, което дава възможност на СУ „Васил Левски“ – Карлово да включи свои учители в два интересни едноседмични курса това лято.

Обучителната организация – Europass Teacher Academy – Флоренция – е безспорен лидер на пазара на образователни услуги на територията на Европейския съюз, тъй като предлага най-богат избор от теми и локации, а за последните 10 години може да се похвали с обучени над 15 000 учители от цял свят. През 2017 г. СУ „Васил Левски“ – Карлово успешно осъществи проект „Креативна класна стая – използване на аудиовизуални средства и социални медии“ по Програма „Еразъм+“ благодарение на същото ползотворно сътрудничество с италианската организация.

През месец август тази година двама учители по информатика и информационни технологии ще пътуват до Флоренция, за да придобият специфични умения за работа с иновативния софтуер Ардуино и теоретичните знания, необходими за представянето му пред учениците. Ардуино е отличен избор за работа с начинаещите в областта на роботиката и електрониката.

По същото време и отново в Europass Teacher Academy – Флоренция четирима учители по различни предмети от всички степени на обучение ще участват в курс “Решения за учители при управлението на класната стая: нови методологии, ефективна мотивация, сътрудничество и стратегии за оценяване“, който ще ги запознае с уменията на 21. век, стратегии за справяне с проблемно поведение в класната стая, използване на метода „Обърната класна стая“ и др.

Резултатите от проекта ще бъдат популяризирани по различни начини до края на годината – открити уроци, информационна брошура, срещи с учители и др.


Наши ученици ще обикалят Европа с #DiscoverEU 

Къде ще бъдете това лято? Защото Панайота Вангелова (Panayota Vangelova) и Доника Георгиева (Donika Georgieva, младши посланик на ЕП) от XIIа клас на СУ „Васил Левски“ – Карлово вече направиха своя избор и ще бъдат където си поискат в Европа благодарение на #DiscoverEU.

Инициативата е стартирана през 2016 г. от Европейския парламент и дава възможност на младежи в продължение на 3 седмици да опознаят до 28 европейски страни. Кандидатите трябва да са навършили 18 години и да попълнят формуляр, за да се състезават за безплатни карти „Интеррейл“. През 2019 г. 14,536 млади хора са одобрени за участие в инициативата, а сред тях са и нашите две момичета!

Ако сте пропуснали да кандидатствате, не губете надежда – още 12,000 карти очакват ентусиазираните млади европейци тази есен.


Учител от СУ „Васил Левски“ – Карлово и възпитаник на училището с награди от литературен конкурс

Национален литературен конкурс „140 години от Освобождението на България от турско робство“, организиран от Славянско дружество в България и активно подкрепен от софийските читалища  НЧ „Хр. Смирненски – 1945“ и НЧ „Р. Алексиев – 1947“, отличи учител от СУ „Васил Левски“ – Карлово и възпитаник на училището. Резултатите бяха обявени на 1 ноември, а награждаването се състоя на 7 ноември в салона на Славянското дружество.

Регламентът на конкурса позволяваше участие със стихотворение, разказ, очерк, есе или документални материали.  Жури с председател Драгомир Шопов разгледа над 150 творби от цялата страна и присъди второ място в раздел „Поезия (за участници над 18 г.)“ на Богдана Калъчева, старши учител по английски език в СУ „Васил Левски“ – Карлово, както и поощрение в раздел „Поезия (за участници 15-18 г.) на Християна Димитрова, която през миналата учебна година завърши паралелка с профил „Природоматематически“ в училището.

Това е четвъртото национално отличие за госпожа Калъчева  в литературни конкурси през 2018 г. През месец юни тя спечели първо място в Националния конкурс за писмо до непознат “Про-светни ме: Какво означава да бъдеш човек?” , организиран от Meantime и сладкарници „Неделя“, през юли ѝ беше присъдено трето място в Националния конкурс за есе на тема „Само ако започнеш да правиш добро, ще повярваш в него“, организиран от дирекция „Образование и младежки дейности“, Община Варна, а през  август неин сонет беше включен в сборник „9% лъчезарни сонети“, събрал 17 от 159-те сонета, участвали в Първи всебългарски конкурс „Награда Лъчезар Станчев за поезия в сонет“ на Община Вършец и фондация „Лъчезар Станчев за поезия“.


СУ „Васил Левски“ е сред 18-те училища в страната и единственото в област Пловдив с одобрена кандидатура по програма „Роботика за България“ с ментори преподавателите по информатика и информационни технологии Ирина Найденова и Антония Василева

Кандидатите са избрани след проведен конкурс, в който се включиха 72 учители от 36 училища в цялата страна.

Според организаторите изборът на кандидатите е бил изключително труден, тъй като всички те са показали потенциал и мотивация да бъдат част от програмата, която предоставя специализирано онлайн обучение, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, оборудване за дейността на един отбор по роботика и възможност за участие на отбора във финалния фестивал в София.

Програмата стартира през 2015 г., като до сега директно в нея са включени над 650 ученици от 36 населени места в цялата страна. „Роботика за България“ стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и предоставя възможност за учене чрез преживяване. Освен това вдъхновява интереса към технологиите чрез ежегодните състезания по роботика, които се организират на регионално и национално ниво.


Мария Юрукова и 3г. клас ще бъдат подкрепени да развият дигиталните си умения в специалното издание на програма „Знания за успех“.

Девет класни ръководители на ученици от първи до четвърти клас от пет различни училища в пет града на страната са избрани след проведен конкурс.

Учителите ще получат специализирано онлайн обучение, както и безплатен едногодишен достъп до обучителната платформа MindHub Platform, която да използват по време на занятията и от където да ползват допълнителни ресурси. Ще бъдат подкрепяни и в разработването и реализирането на занятията с учениците. Освен това програмата предоставя финансиране за закупуване на учебни материали и допълнителна литература.

Специалното издание на програма „Знания за успех“ се реализира за пръв път през 2018 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и развойния център на SAP в София. Инициативата е в отговор на предизвикателствата на съвременния дигитален свят и все по-нарастващата необходимост от ранно кариерно ориентиране и развитие и има за цел да развие дигиталните умения на учениците в начален етап на обучение да вдъхнови интереса им към науката и технологиите.


СУ „Васил Левски“ – Карлово спечели национален конкурс
за ученическа разработка и участва в еколагер

По повод Европейската година на културното наследство – 2018, Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център „Европа Директно” – София и Европейският потребителски център – България организираха конкурс за ученическа разработка на тема „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето”. Целта на конкурса беше младите хора да изразят своята позиция по темата за ценността на общото европейско културно наследство, както и за възможностите за успешна работа в училище по тази тема.
Разработката на СУ „Васил Левски“ – Карлово представи на вниманието на журито два културни обекта – кукерските игри в Карлово (известни като „Старчовден“) и фолклорния фестивал „Столетово пее и танцува“. Текстът и презентацията бяха изготвени от Мишел Танева и Мариела Тодорова от XIIб клас и Савина Вълкова и Едже Рамаданова от XIб под ръководството на Богдана Калъчева, старши учител по английски език в училището.
В края на конкурса бяха отличени 7 ученически разработки, сред които и тази на СУ „Васил Левски“. Голямата награда – участие в тридневен еколагер в Сандански от 3-ти до 5-и септември, даде възможност на учениците и техния ръководител да представят училището и конкурсната разработка пред организаторите и останалите наградени (
http://hrdc.bg/…/uploads/2018/08/2018_results_konkurs_etwin…
)
Лагерът беше открит от Димитър Маргаритов – председател на КЗП, д-р Борислав Мавров – ръководител на ИЦ „Европа Директно” – София и Милена Караангова – главен експерт в ЦРЧР. Габриела Иванова от XIб разказа за историята и успехите на СУ „Васил Левски“ Карлово през годините, а задачата да изложат вижданията на екипа за културното наследство и неговата важност се падна на Мариела Тодорова от XIIб клас, Савина Вълкова и Едже Рамаданова от XIб.
Всички участници в лагера взеха участие в театрална работилница, ръководена от актьорите Лилия Гелева и Христо Петков, в обучение по безопасност онлайн и използване на изображения в интернет и eTwinning проектите, проведено от Гергана Петрова, директор на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково и eTwinning посланик.
Организаторите бяха предвидили също обиколка на историческите и културните забележителности на град Сандански, по време на която групите научиха интересни факти и се насладиха на красивата природа на града с (по думите на местните) най-чистия въздух в България.
Участниците се включиха също по избор в ателие по изобразително изкуство със Светла Симеонова или ателие по балетно и танцово изкуство с Теодора Друмева и Кирил Иванов.
Лагерът приключи с официално представяне на резултатите от творческите задачи, а Татяна Калканова, изпълнителен директор на ЦРЧР, връчи сертификати на обучителите, участниците и техните преподаватели.


Световното изложение Coolest Projects и участието на две карловски деца – Лилия и Мартина

Coolest Projects е световно изложение, което вдъхновява младото поколение дигитални творци. Това събитие е комбинация между изложба и конкурс, и дава възможност на младите хора между 7 и 17 години да покажат своите идеи, иновации, творчество, технологични и предприемачески умения.

Да бъдат част от Coolest Projects International 2018, е сбъдната мечта на шестокласничките Лилия Дунеловска от СУ „Васил Левски“ и Мартина Дочева от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

В Дъблин, Ирландия, на 26 май 2018 г., по време на Coolest Projects International 2018, Лилия и Мартина представиха английската версия на своя проект за обикновените дроби “Break The Fractions”. Наравно с участници от държави с доста по-високо технологични и финансово подкрепени проекти, двете момичета впечатлиха журито с уменията си да използват различни софтуерни продукти и умело да ги съчетава за нуждите на идеята си, с авторския дизайн на проекта си и с презентационните си умения, въпреки, че английският език не им е роден.

Представители на различни фирми в областта на дигиталното образование също поздравиха Лилия и Мартина за добре разработения проект. Не им липсваха и фенове от участниците, които се завръщаха по няколко пъти да играят на игрите от проекта “Break The Fractions“.

Освен поле за изява, Coolest Projects е и място, в което децата създават контакти помежду си. Лилия и Мартина намериха приятели в лицето на едно момиче от Япония, на отбора на Румъния и на представителката на Словения. Там се срещнаха и със своите връстници от Coder Dojo София.

Сред фирмите, подкрепящи събитието са Microsoft, IBM, Facebook.

За възможността да представят своя проект, училището си, Карлово и България, Лилия и Мартина благодарят на г-жа Манчева, директор на СУ „Васил Левски“, която им вдъхна вяра, не им разреши да се откажат и им оказа пълно съдействие по цялостната организация на пътуването и престоя им в Дъблин, на г-н Андон Андонов, общински съветник в гр. Карлово, за личното съдействие да пътуват до Ирландия, както и на хората, подпомогнали финансово престоя им.


Похвална инициатива на петокласниците ни

Във връзка с отбелязването на 22 април (Ден на Земята), работата на училището ни по проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“ и желанието ни да облагородим средата, в която учим, работим, празнуваме и се забавляваме, днес ученици, учители, родители и персонал, направихме възможно засаждането на 27 корена рози в двора на СУ „Васил Левски“ – Карлово.

Инициативата беше подета от 5Б клас и класния им ръководител – госпожа Минка Мишевка, а в проучването на цени и условия за доставка на розите активно се включиха и родителите на учениците от класа. Засаждането се осъществи в ранния следобед, непосредствено след приключване на учебните занятия и се превърна във вълнуващо приключение за петокласниците. Децата бързо разбраха как правилно да поставят крехките корени в почвата, за да израснат от тях силни, здрави и красиви цветя и постепенно взеха нещата в свои ръце. 27 рози, по една за всяко дете от класа и една за класния им ръководител, намериха мястото си в двора на училището, а петокласниците обещаха още в понеделник да започнат ежедневните им грижи за насажденията, така че в най-скоро време да се радват на красивите цветове от труда си.


Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени

21 март 2018 год. е определен от партньорите по проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“ за Ден на действие, в който всички училища-участници от България, Гърция, Кипър и Румъния организират едновременно мащабно мероприятие, което информира за ролята на горите за ограничаване на климатичните промени. Целта е да се надскочат границите на училището и да се достигне до по-широкия кръг на местната общност, града, областта.

Денят на действие в СУ „Васил Левски“ – Карлово започна в сградата на училището с разпространение на брошура, свързана с промените в климата и малките стъпки, които всички ние можем да предприемем, поемайки отговорност за действията си и опазването на обкръжаващата ни среда. Малцина си дават сметка, че климатът се променя основно заради начина, по който произвеждаме и използваме електричество и енергия за отопление на домовете си, захранваме заводите или пътуваме с коли и самолети. Като променяме навиците си и използваме енергията по-отговорно, можем да намалим емисиите на СО2 и другите парникови газове, които причиняват изменението на климата.

През целия ден във фоайето на училището ни течеше базар на използвани книги, по време на който продължи разпространението на QR кода, отвеждащ към брошурата, изготвена съвместно с партньорите ни от Бургас (НБУ ”Михаил Лъкатник”  и СУ ”Св.Св.Кирил и Методий”). В днешния ден в работата по проекта за първи път бяха включени и най-малките ни ученици – първокласниците. Благодарение на Елена Генчева и Александра Русева от 11А клас, децата от 1Г клас се запознаха с Национален парк „Централен Балкан“. Урокът започна с въпроси за забранените дейности в националните паркове, а основната част от презентацията на момичетата включваше информация за биоразнообразието в „Централен Балкан“ – букови гори, явор, жълт и червен кантарион, еделвайс, царски орел, уралска улулица, сърна, мечка, сънливец, дъждовник и балканска пъстърва. Представянето завърши с решаване на кръстословица, с която първокласниците се справиха отлично.

В следобедните часове представянето на дейностите по проекта ни и разпространението на брошурата ни за изменението на климата продължиха в УЦ „Интелект“ – Карлово, УЦ „Лингвиста“ – Карлово, GO Fresh – Карлово, Общинска администрация – Карлово и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ – Карлово. Навсякъде бяхме посрещнати дружелюбно и изслушани с интерес, за което благодарим!


Конкурс „Моето писмо до Дядо Коледа“

   На 21 декември 2017г. на Коледен празник в камерната зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.” – Карлово бяха прочетени най-добрите детски писма, участвали в конкурса „Моето писмо до Дядо Коледа”, организиран за дванадесета поредна година от Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” – Карлово.
Тази година в конкурса участваха 85 деца на възраст от 7 до 12 години. Жури в състав: Цветана Георгиева – журналист, кореспондент на в-к „Марица”, Росица Костова и Златка Видолова преподаватели по български език и литература, отличиха най-добрите.
В първа възрастова група:
– На първо място е класирано писмото на Мина Христова Инджова – ІIІв клас СУ „Васил Левски” – Карлово;
– На второ място – писмото на Николия Василева – ІIІв клас ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”;
– На трето място – писмото на Светлозара Керемедчиева – ІIа клас СУ „Васил Левски” – Карлово;
– Поощрителни награди получиха: Мария Славчева – ІIІв клас ОУ „Райно Попович”, Ванеса Иванова – ІI а клас и Мадлен Рогачева ІIІ д клас СУ „Васил Левски” – Карлово;
Във втора възрастова група:
– На първо място е класирано писмото на Симона Паунова – – ІVд клас ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”;
– На второ място – писмото на Станко Неделев – Vг клас СУ „Васил Левски”;
– На трето място – писмото на Мартин Семков – Vг клас СУ „Васил Левски”;
– Поощрени бяха писмата на Георги Рачев – Vг клас, Александър Славов – Vг клас, Надежда Бахлова – клас и Дуйгу Караали – Vг клас СУ „Васил Левски”.

Благодарим на всички участници и техните ръководители и им пожелаваме още много успехи!


Проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“, организиран от Българско движение „Син флаг“

по програма „Учим за гората“

Участниците в проекта за България през пилотната 2017-2018 учебна година са СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово, НБУ”Михаил Лъкатник” – гр. Бургас и СУ”Св.Св.Кирил и Методий” – гр. Бургас. Координатори за нашето училище са госпожа Павлинка Стефанова и госпожа Богдана Калъчева, които в периода 24-26 ноември 2017 г. взеха участие в първата среща между партньорите по проекта, проведена в гр. Атина, Гърция. По време на тридневната среща бяха представени презентации за изменението на климата, бяха проведени семинари за финализиране на учебните материали и бяха демонстрирани добри практики, уроци и други дейности.

Проектът се организира в партньорство с организации-членки на Фондацията за екологично образование от Гърция, Кипър, Румъния и България и е спонсориран от TETRA PAK. Продължителността му е септември 2017 – септември 2018 година. Темата на проекта е свързана с въздействието на промяната на климата върху горите, особено в нашия регион, както и необходимите мерки срещу промяната на климата. Проектът е свързан и с Глобалните цели за устойчиво развитие – част от политиката на Фондацията за екологично образование, чиито представител за България е Българско движение „Син флаг“.


Проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“

СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово в партньорство с ТП „ДГС Карлово“ и с Дирекция „НП Централен Балкан“ осъществиха занимания в гората по метода на горска педагогика и като част от проект „Дейности в гората за ограничаване на климатичните промени“. В дейностите по проекта участваха ученици от 8а,б,в клас и 10 „б“ клас, които работиха както по събирането на материали за гората, по изработването на различни презентации и постери, така и в открити дейности в Резерват „Сучурум“, където поставиха къщички за птици и указателни табели.

Проектът е част от програма на Българско движение „Син флаг“   https://www.facebook.com/bulblueflag/: Learning about the forest и по-специално „Forest Action for Climate Change Mitigation“. В тази програма участват само три училища от България, а СУ „В. Левски“, с координатори госпожа Павлина Стефанова и госпожа Богдана Калъчева бяха избрани да представят своите дейности на международна конференция в Атина, Гърция на 24-25 ноември 2017г.

Награда от конкурса „1000 стипендии“

Елена Генчева, ученичка в 11 „а” клас на СУ „Васил Левски ” – град Карлово участва в конкурса „1000 стипендии“ с художествен текст на тема:

„Отворих книгата на 84 страница и …“

и получи награда поощрителна стипендия.

Нейната история е под формата на дневник на 17 годишната Лена проследяващ ежедневната ѝ борба с болестта прозопагнозия, за това как се справя в отношенията си със заобикалящите я хора.

Поздравления за Елена и още много награди!


Участие в международна конференция по дейност eTwinning

От 28 до 30 септември 2017 г. Богдана Калъчева, старши учител по английски език в СУ „Васил Левски“ – Карлово, взе участие в тематична конференция “LEARNING TO THINK IN A DIGITAL SOCIETY” в Атина, Гърция. Включването на наш представител в значимото международно събитие стана възможно след като госпожа Калъчева спечели обявения от Националното звено за координация по дейност eTwinning – България конкурс за избор на участници.

Ето какво сподели тя с нас след завръщането си: „По време на конференцията говориха познати за запалените иТуинъри лица – Ан Гилеран (педагогически мениджър на eTwinning ) и Руте Баптиста (педагогически експерт към Централното звено за координация по дейност eTwinning – Брюксел, Белгия), а паралелните сесии бяха водени от световноизвестни лектори като Майлс Бери, Хесус Морено и др. Организаторите от Националното звено за координация по дейност eTwinning – Гърция се бяха погрижили не само за отличната техническа обезпеченост и безпроблемно протичане на конференцията, но и за приятния престой на участниците през трите дни в Атина. Ако трябва да обобщя идеята на събитието в едно изречение – изчислителното мислене (computational thinking) не трябва да се свързва само с компютърните специалисти. То представлява универсално приложим начин на мислене и набор от умения за решаване на проблеми. В наши дни ролята на училището е активно да използва новите технологии и да експериментира с нови модалности при разнообразни обстоятелства, за да накара учениците да разсъждават, да си сътрудничат и да проявяват творчество в процеса на обучение. Изчислителното мислене, критичното мислене, решаването на проблеми, креативността, оригиналността и стратегическото мислене са сред най-важните умения, които учителите трябва да развият в учениците си, за да могат последните да отговорят на изискванията, които поставя пазарът на труда.“


Нови съвместни дейности с

БЪЛГАРСКО ДВИЖЕНИЕ „СИН ФЛАГ“

Две години СУ „Васил Левски“ работи по проект „Да намалим отпадъците“, финансиран от Фондация WRIGLEY чрез Международната координация на Програма „Екоучилища“.

            През пролетта на 2016 г. СУ „Васил Левски“- град Карлово посрещна гости от Великобритания – директора и зам. директора на училище Blacon High в град Честър, и представител на Обществения съвет. Гостите бяха впечатлени от училището, от доброто ниво на владеене на английски на нашите ученици, от топлото посрещане и интерес от деца и учители. След последваща визита от наша страна в Англия, подписахме споразумение за сътрудничество между двете училища.

            Първата съвместна дейност беше именно по проекта „Да намалим отпадъците“ и се осъществи по случай Global Action Days през ноември. Обявихме конкурс за изработка на изделия от отпадъчни материали в двете училища – рисунки на тема за опазване на околната среда за ученици от начален курс; предмети за коледна украса, облекла и сувенири от хартия, метал, пластмаса, найлон, дърво – ученици от 9 до 16 год. Подготвихме изложба на предметите, училищните свети оцениха най-интересните творби. Предметите бяха продадени на Коледен базар, средствата се използват за благотоворителност.

            През учебната 2016/2017 г. дейността ни по проекта имаше за задача да създаде умения и навици у учениците за разумно потребление на хартия, като част от голямата цел – опазване на природата. Продуктите, които изработихме от рециклирана хартия: информационни брошури за значението на разделното събиране на отпадъци и разумното потребление на хартия; табла и рекламни материали за урок по английски език на тема „The Earth in Danger” в 6 клас; листовки „Моите правила за опазване на природата“.

            Тази учебна година училището ни е одобрено да работи по две международни програми, ръководени от Българско Движение “Син флаг”.

            Програмата „Учим за гората“ е насочена към усвояване на знания за гората, формиране на положително отношение към нея, възпитаване на интелектуални /екологично мислене/, нравствени /екологично съзнание/ и естетически качества и правила на поведение. Тя провокира загриженост за състоянието на гората, чрез разкриване на нейното значение за хората и връзката между нея и човека, развива интерес към изучаването й, необходимост от контакт с нея. Стимулира търсещата дейност на децата за задоволяване на интелектуалните им потребности, изгражда естетически усет към природата, чрез създаване на условия за приятни и дълбоки преживявания при съприкосновение с нея.

            Българско движение „Син флаг“, съвместно с българските учебни заведения, работещи по Програмите „Екоучилища“ и „Учим за гората“, разработи заедно с партньори от Чехия, Словакия, Словения, Полша, Латвия, Румъния, Хърватска и Малта проект „Да се храним разумно! – глобално обучение, ориентирано към действие, по програма за EYD 2015 – 2020г.“ /DCI-NSAED/2014/53/ „Eat responsibly! An action-oriented global learning program for EYD 2015 and beyond“/.


Еколагер „Другият през моите очи“

Да се даде възможност на младите хора да изразят своята позиция по темата за приобщаването, толерантността и приемането на различието, както и за възможностите за успешна работа в училище по тази тема – това беше причината през месец юли Центърът за развитие на човешките ресурси и Информационният център „Европа Директно” – София да обявят конкурс за ученическа разработка на тема „Другият през моите очи”. На 21 август станаха ясни резултатите от конкурса, а сред отличените работи беше и тази на екипа Мариела Тодорова и Мишел Танева от 11Б клас с ръководител Богдана Калъчева (учител по английски език), СУ „Васил Левски“ – Карлово. Наградата за техния труд беше участие в четиридневен ученически лагер в гр. Панагюрище (10-13 септември 2017 год.), в който се включиха екипи и от останалите седем наградени училища от всички краища на страната. В Панагюрище училището ни представяха също Цветослава Ганашева от 11Б и Савина Вълкова от 10Б клас. През изминалата учебна година Цветослава, също като Мишел и Мариела, работи в групата по интереси „Творческо писане“ по проект „Твоят час“ с ръководител г-жа Калъчева, а Савина неизменно отразяваше всички важни събития от училищния живот, което я направи безценен участник в еколагера, посветен на фотографията.

Събитието беше открито с встъпителни думи от Милена Караангова от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). Организаторите на конкурса представиха работата на ЦРЧР, ИЦ „Европа Директно“ – София, както и възможностите за учениците и училищата, които дава програма „Еразъм+“. Дадена беше и информация за Европейският потребителски център – България и ситуациите, при които българските потребители могат да потърсят съдействието на служителите му. През този ден също участниците в лагера научиха повече един за друг чрез различни игри за разчупване на леда.

През втория ден всички училища представиха разработките, с които са участвали в конкурса, а след това минаха през редица обучителни теми: теория на фотографията и работа на терен (под вещото ръководство на фотографа Калин Костов и модела и фотограф Мария Димитрова), снимки в интернет пространството и eTwinning проектите и Е-safety чрез eTwinning (умело представени от eTwinning посланиците Надежда Станкова и Цветанка Тодорова).

Третият ден изненада участниците с демонстрация на мокър колодиев процес (фотографска техника от XIX век), след това бяха проявени снимките, заснети по-рано и така работата на деца и обучители получи материално изражение. Следобедната програма също беше интензивна – след историческата обиколка на град Панагюрище екипите представиха работата си пред господин Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Всеки си тръгна от еколагера със сертификат и незабравими спомени.

С разработката на екипа ни можете да се запознаете – тук.