Състезания и събития

Иновационен лагер в Световната седмица на парите

В иновационния лагер на 24.03.2021 г. взеха участие ученици от 7.а, 7.г, 8.в, 10.б, 10.в, 12.а и 12.б клас.
Той се състоя по време на Световната седмица на парите #GlobalMoneyWeek
Предизвикателството, по което размишляваха учениците, се казва „Хакни лятото!“, като от тях се искаше да измислят life hack за финансово планиране, намиране на нови доходи, спестяване и съкращаване на разходи.
  • Повече за инициативата от Петя Кръчмарова – тук
  • Клип от инициативата – тук

„Аз, програмистът“ – инициативата вдъхновила хиляди ученици

В рамките на тазгодишната Europe Code Week учениците от 11в. и 12г. клас се включиха в „Аз, програмистът“ – инициатива на СофтУни, осъществена с подкрепата на Майкрософт България, която има за цел да запознае повече млади хора със света на програмирането и да ги привлече да се превърнат в ценна част от него.

Гост-лектор беше Александър Иванов, Educational Director in SoftUni. Темата на лекцията беше „Програмиране“, но засегнати бяха по-глобални въпроси за личностното и професионално развитие в условията на бързо развиващи се технологии и научни открития. Поколението на дигиталната ера, чийто представители са именно днешните гимназисти, има огромни предимства, разполагайки с цялата информация, която е достъпна на един клик разстояние. Технологиите са предимство, но и отговорност. Този път на развитие не е лек, защото възрастните нямат достатъчно опит в него, за да бъдат полезни. Проблемите, които днес трябва да се решават, само преди няколко години не са съществували. Пътят, който води към успех, е да бъдеш целенасочен и да се трудиш упорито.

Лекторът запозна учениците с три професионални области, които в момента са перспективни, предпочитани и добре развиващи се и такива ще останат в близките години – програмиране, дизайн и маркетинг.

Учениците зададоха интересни въпроси, а Александър Иванов отговори с удоволствие на всички тях.


ИТ Знайко – състезание по информационни технологии

След отлично представяне на първи кръг за втория, областен кръг се класираха учениците:

– Метин Акдере – 4. клас

– Пресиян Найденов – 5. клас

– Христиана Сеизова – 5. клас

– Денис Зинелов – 7. клас

– Сияна Найденова – 7. клас

– Стилиана Гологанова – 8. клас

Сияна и Стилиана са първи във възрастова група 8 клас, а Метин – трети, в своята възрастова група.

Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.


Компютърните игри като професия

На 17 декември, Малин Джалалиев и Антони Христов, основатели на Арк Академия, разказаха на учениците от СУ „Васил Левски“ –  Троян и СУ „Васил Левски“ – Карлово за историята на компютърните игри, българското участие в създаването на популярни игри и ролите в един гейм екип.

Участниците се включиха в забавна онлайн игра и показаха завидни знания в областта на компютърните игри. Класиралите се на първо и второ място Радослав Пенчев от 12б и Ивайло Иванов от 11в. клас спечелиха безплатно участие в курса „Как се става game developer?“.

Организаторите изразиха „огромната си благодарност и въодушевление от проведената онлайн среща“, а логото на нашето училище вече стои в секцията с партньорите на ARC Academy.

Развитието на гейм индустрията и постоянният прогрес в технологиите предполагат все по-голяма нужда от специалисти в тази област. Работата на хората в бранша изисква богато въображение, находчивост, изобретателност и технически умения. За изграждането на гейм продукт е необходим добър екип от личности с уникални качества.

Онлайн лекцията се реализира в Microsoft Teams, а участници от нашето училище бяха учениците от 9в, 11в, 12б, 12в клас, клубът по роботика в училище „Легобот“ и  учителите по информатика, информационни технологии и роботика – Ирина Найденова и Антония Василева.


Въпреки необичайната обстановка през настоящата учебна година, училището ни  традиционно участва в няколко състезания, в които учениците ни имаха възможност да демонстрират езиковите си умения, а и не само тях

От 18 до 20 септември в Благоевград се проведе AUBG Multitalent Quest. Надпреварата се провежда на английски език в два кръга и е само за единадесетокласници от средните училища в България и съседните страни. Организатор е Американският университет в Благоевград. През 2020 г. състезанието се реализира за четвърти път и отново може да се похвали с международно участие – 64 финалисти, сред които 55 от България, 1 от Албания и 8 от Македония. В двата кръга те демонстрираха:

– средно комуникативно ниво на владеене на английски език (B1-B2 или по-високо);

– стабилна общообразователна подготовка;

– талант в различни академични, социално-предприемачески, творчески и спортни дисциплини.

Нашият представител, Виктория Трифонова, спечели с отбора си надпреварата в една от състезателните категории – Social challenge hack. Ето какво сподели Вики:

„Предизвикателството в тази категория се състои в изготвянето на проект, решаващ значим социален проблем. Предприемаческите умения дойдоха на помощ – отборът ни предложи приложение за деца, борещи се с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот, с полезни съвети и мисии под формата на игра.

Времето ни за тези два дни беше ограничено и пълно с различни препятствия, но в 10-те минути за представяне успяхме да впечатлим журито с това, че сме разгледали темата във всичките ѝ аспекти и сме наблегнали не толкова на решението на този съвременен казус, колкото на предотвратяването на появата му.“

През месец ноември наши ученици се включиха в Националното състезание по творческо писане на английски език и Състезанието по превод на Европейската комисия – Juvenes Translatores. Резултатите ще бъдат обявени през месец февруари 2021 г.

Желаем успех на участниците!


Ден на християнското семейство

В навечерието на 21.11. Денят на християнското семейство, група „Добротворци“ изучаващи религия в СУ „Васил Левски“, се помолиха за здраве и спокойствие в семействата ни и изработиха проекти „Моето семейство“. Празникът е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас.

Снимката е линк към галерия


16 ноември – Световен ден на толерантността

Ученици от начален курс с подкрепата на г-жа Угренова, отбелязваме Световния ден на толерантността. През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата като ден на разбирателството между народите. На 16 ноември е приета Декларация за принципите на толерантността – уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на личната индивидуалност. Ученички от 4 клас направиха табло на толерантността, а една от тях си поговори с по малките ученици от 2.б клас за това какво е да си толерантен.

Снимката е линк към галерия