Състезания и събития

1 декември – Световния ден за борба със СПИН

За поредна година се проведе състезание, посветено на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. МКБППМН- гр. Карлово тази година организира конкурс за колаж и плакат на тема „СПИН“. Състезаваха се 55 колажи и плакати на ученици от училищата в общината.

Първо място за колаж спечели отборът на СУ ,,Васил Левски“, който се представляваше от ученичките от 11Б клас –  Надежда  Кръстева, Стефани Бойкова и Десислава Тотева, с ръководител г-жа Анелия Николова.

Първо място, но този път за плакат отново спечели отбор на СУ ,,Васил Левски“, представен от ученичките от 9А клас – Калина Маврудиева и Дебора Петкова, с ръководител г-жа Татяна Балашова.


140 години българската армия

Първо място за отбора на СУ „Васил Левски” – град Карлово в националната викторина „140 години от създаване на българската армия”, която се проведе на 03.12.2018г. в НВУ „Васил Левски” – град Велико Търново.

Бяхме достойно представени от Александра Русева и Елена Генчева от 12А клас, Георги Узунов от 12 В клас и Ивайло Паунов от 11 А клас.


Киберскаутите от CyberSecurityTeam

Kиберскаутите от CyberSecurityTeam при СУ „Васил Левски“ –  град Карлово изпълниха мисия 6, за която получиха пълните 30 точки и 2 точки бонус за оригиналност, и се наредиха на първо място във временното класиране.


Шесто  национално състезание по английски език

LONGMAN COMPETITION

 Състезанието цели да подготви учениците със специфики от формата на международните изпити Pearson test of English, развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат.

Състезанието е за всички ученици от СУ„Васил Левски“, които изучават английски език в училище-член на общността „Пиърсън Лонгман училища“.

Кръгове и нива:

Състезанието се провежда в 2 кръга: вътрешно училищен и национален.

И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на Pearson tests of English.

Pte young learners (подходящо за деца от начален и прогимназиален етап – нива от 0 до а1+)

Pte general (level 1 – a2); pte general (level 2 – b1); pte general (level 3 – b2); pte general (level 4 – c1) по общата европейска езикова рамка

Разпределението на учениците по нива се извършва от подготвящите ги учители в училище, съобразно знанията им.

Вътрешно училищният кръг трябва да се проведе на  26.01.2019 г.)

Проверката на резултатите и в двата кръга ще се осъществи от независими оценители.

Такса: всеки кандидат заплаща на своя учител такса в размер на 9 лв за участие. Таксата ще бъде предадена на координатора г-жа Татяна Балашова , която ще преведе таксата на Longman (“С.А.Н ПРО ООД, гр. Варна)

Резултатите се предоставят на участниците до 28.02.2018 г. Всички участници в първи кръг ще получат сертификат за участие

Учениците с най-висок резултат от всяко ниво на PTE от вътрешно училищния кръг имат право да се явят на националния кръг на състезанието, като имената им се обявяват заедно с резултатите от първи кръг.

За повече информация и записване:

г-жа Татяна Балашова (кабинет №2) или при вашите преподаватели по английски език

Срок за записване  до 04.12.2018г. (включително)


Световна седмица по предприемачеството, 2018 г.

15.11.2018 г.
СУ „Васил Левски“, Карлово

Кабинет №10 е пълен с ученици. Те са част от инициативите, с които СУ „Васил Левски“ се включва за пореден път в Световната седмица на предприемачество. Учениците от четирите учебни компании – „Калиопа“, „Астрея“, „Пандора“ и „ДЕНК“ и младшите посланици на ЕС участват в Иновационен лагер. Разпределени в 7 екипа, те няколко часа решаваха казус за младежката безработица и кариерното ориентиране, поставен от Джуниър Ачийвмънт. В процеса на работа екипите имаха подкрепата на Панайота Вангелова от 12 „а“, клас, Веска Белперчинова, Мария Деянова – директор на Исторически музей – Карлово, Слави Джалъзов – началник-отдел „Канцелария“, Община Карлово, Д-р Светослав Маноилов – старши експерт „Бизнес развитие“ в Джуниър Ачийвмънт, България, Цеца Вангелова – фирма „Сатнет“, Карлово, Антония Василева и Ирена Арабаджиева – СУ „Васил Левски“ и други гости на събитието.
От 14:00 часа в кабинет №3 започна представянето на решенията на екипите пред авторитетно жури: Мариана Манчева – директор СУ „Васил Левски“, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет, Карлово, Ивайло Грънчаров – началник-отдел „FilmForge“ Nu Boyana Film Studios, Иван Шаламанов – учител в СУ „Васил Левски“. Да избере победителите в Иновационния лагер не беше лесна задача за журито. С интересната си идея за консултантска агенция и атрактивното си представяне, екип “BIT” спечели първото място. На второ място журито класира „най-щурата“ идея на екип ЛОГОС, а на трето – амбициозните мечтателки от екип IGNIS.
Госпожа Манчева награди победителите, а учениците от всички екипи получиха сертификати за участието си в Иновационния лагер.
Много полезна се оказа срещата на учениците от УК „Калиопа“ с гостите от Сладкарница – Пекарна „Патева Мааза“ – Нина и Йордан Нечеви, които изразиха желанието си да ги подкрепят в работата и изявите им.


Младшите посланици от СУ „Васил Левски“ – Карлово, членове на УК „Калиопа“, заедно с УК „Астрея“ откриха Световната седмица по предприемачество, като представиха своите продукти пред учители и ученици.

През учебната 2018-2019 година учебните компании „Калиопа“ и „Астрея“, компании на Джуниър Ачийвмънт, България, участват в едногодишна програма за предприемачество.

Програмата е ново иновативно партньорство между JA Europe и EIT RawMaterials /създаден и финансиран от EIT (Европейски институт за иновации и технологии), орган на Европейския съюз/. Целта е да се обучат млади хора на възраст 15-18 години от България и Румъния в предприемачество и STEM умения, да се предизвика интереса им в сектора на суровините. Инициативата съчетава STEM и предприемаческо образование чрез съвкупност от дейности, включващи професионални бизнес доброволци като ментори, които мотивират учениците да опитат нови неща и да им помогнат да превърнат иновативните идеи в реални възможности в този сектор.

Учениците ще удостоверят своя предприемачески опит с международен сертификат ESP.


Младшите посланици на ЕП и членове на УК „Калиопа“ от СУ „Васил Левски“, Карлово се представиха с презентация и свой щанд на Втората научна конференция с международно участие на тема

„МЛАДИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И СЪВРЕМЕННИТЕ НАУЧНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“

и ПРЕГЛЕДА НА МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ В ОБЛАСТТА НА УСТОЙЧИВОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИОЛОГИЧНИТЕ РЕСУРСИ

Конференцията се организира в рамките на Проект BG05M2OP001-2.009-0034 „Подкрепа за развитието на научния капацитет в Лесотехнически университет“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Младшите посланици и предприемачи от „Калиопа“ с желание и увереност представиха своите продукти. Домашно сладко от рози, ръчно изработени шоколадови бонбони със сладко от рози, сапуни с аромат на рози, красиво аранжирани на щанда, предизвикаха интереса на всички присъстващи.

Какво казват за себе си учениците в сборника от конференцията – прочетете тук


Европейски потребителски център гостува в

СУ „Васил Левски“ – Карлово

По покана на младшите посланици на Европейския парламент към СУ „Васил Левски“ – Карлово днес в училището гостуваха директорът на Европейски потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов и Атанас Начков, съветник в центъра.  Темата на срещата беше безопасното онлайн пазаруване от единния пазар на ЕС.

Екипът на ЕПЦ представи правата на потребителите при пазаруване онлайн, сроковете и възможностите за връщане на закупена стока, продуктите, които не могат да бъдат връщани или заменяни, начините за плащане и капаните, които некоректните търговци обикновено залагат. Учениците живо се интересуваха от въпросите, свързани със закупуване на дигитално съдържание, мобилни телефони, козметика и дрехи.

Европейският потребителски център в България е част от мрежата на европейски потребителски центрове (ECC-Net), каквито има във всяка държава членка на ЕС и в две европейски държави извън съюза – Исландия и Норвегия. Центровете работят заедно, така че в България помощ и съвети могат да се получат и при проблеми, възникнали в чужбина, при това напълно безплатно. 


Викторина „140 години Българска армия“

На 8.11.2018г. учениците от секция „Млади приятели на армията“ в СУ „Васил Левски“ – град Карлово емоционално и достойно се представиха на вътрешно – училищния кръг на викторината „140 години Българска армия“. Отбор „Стремци“ в състав – Ивайло Паунов и Александра Христова – ученици от 11 „а“ клас, Христиана Петкова и Ивайло Иванов – от 9″в“ клас за смелостта и отговорността, с която се представиха във викторината. Отбор „Карловци“ в състав – Георги Узунов12″в“ клас, Александра Русева и Елена Генчева12″а“ клас и Илиян Марков12″б“ клас за спокойствието и рутината при представянето на своята информация! Водещите – Гергана Дойчинова – 11 „а“ и Панайот Панайотов – 11″в“ клас се представиха отлично, а Йордан Рачев – 12″а“, Стефани Тарапанова – 11″а“, Станислав Рачев – 12 „в“ и Никола Чолаков – 7″б“ спомогнаха за стегнатата и добра организация на събитието!

Журито в състав – Мариана Манчева – Директор на СУ „Васил Левски“ – град Карлово, Мария Деянова – Директор на Исторически музей Карлово, Веселин Ангелов – главен експерт във Военен клуб Карлово и на колегите – Пенка Гънчева и Георги Белчев – преподаватели по история и цивилизации в училище, които оцениха отговорите на нашите ученици!


СУ „Васил Левски“ – Карлово участва в Седмата национална конференция „Насърчаване на четенето“

Богдана Калъчева, старши учител по английски език от СУ „Васил Левски“ – Карлово, взе участие в Седмата национална конференция „Насърчаване на четенето“, която се проведе от 25 до 27 септември 2018 г. в Трявна. Събитието има за цел да срещне единомишленици, да провокира размисъл и раждането на нови идеи и инициативи.

В контекста на актуалната през настоящата 2018 година тема Европейското културно наследство, Седмата национална конференция протече под надслов „Книгата, която промени живота ми“ и събра близо 80 участници. В ролята си на Национална агенция по Програмата „Еразъм+”, на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център и Евродеск България, ЦРЧР избра  участниците чрез конкурс по темата. В надпреварата се включиха училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, центрове за подкрепа на приобщаващото образование, както и учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са я засегнали по един или друг начин в работата си, обвързана с културата и образованието, или по проекти от Програма „Еразъм+”, Програма „Учене през целия живот”, дейностите eTwinning, Европас, Еврогайдънс, Евродеск.

През всеки от конферентните дни идеите си представяха участници от различни краища на страната. Вторият ден включваше също работни ателиета („Storytellingи „Интегрирано развитие на четирите езикови умения: четене, слушане, писане и говорене“), ръководени от eTwinning  посланиците Ирена Райкова и Теодора Вълова и обиколка на историческите и културните забележителности на град Трявна. Непосредствено преди закриването на конференцията се състоя изложбата „Какво четеш?“, която събра на едно място произведенията, донесени от  участниците като дарение за няколко читалища от малки населени места в страната. Карловските книги, които попаднаха в колекцията, бяха сборникът с творби на даровити ученици от СУ „Васил Левски“ – Карлово („Откровения“ и „Откровения II”) и книгата на младата и талантлива карловка Виолета Найденова – „Моята магия“.

Госпожа Милена Караангова, главен експерт в ЦРЧР, благодари на участниците за присъствието и активността им и сравни конференцията с мозайка, чиито цялостен облик се дължи на всеки един от съставящите я елементи. 


Бронзов медал на Балканското първенство по триатлон

     Ученикът Теодор Атанасов Танев от VIб клас спечели бронзов медал на Балканско първенство по триатлон.

Състезанието беше организирано от Федерация на македонските триатлони и Асоциация „Лос Анджелис“ за всички в двудневно събитие от 15 до 16 септември и е част от Държавната агенция за спорта и младежта, Македонското олимпийско дружество и Община Охрид.