2017/2018 уч. година

Патронен празник – изяви

Поклон, Апостоле!

Текстът на есето написано и прочетено от Елена Генчеватук


Възпоменателен спектакъл „…И сърните пият вода от стъпките му“, по повод отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола

„Един турски офицер, тръгнал по следите му, посочени от предател, за да залови Левски.Но какво видял на калната пътека преследвачът? Във вдлъбнатината от неговата стъпка се била събрала дъждовна вода и от нея кротко пиела сърна. Трепнало сърцето на турчина и той си казал: “и сърната пие вода от стъпките му”. Върнал се в София и си подал оставката пред миралая.

Миралай Тефик бей – човек по ориенталски мъдър, желаещ не просто да унищожи физически Левски, а да го превие и така да смаже цялата рая, е изпитвал такова уважение, че е искал да помогне на този удивителен мъж. Може би на моменти е забравял, че са от два различни свята, че са непримирими врагове!… Но Левски не подава ръка, не откупва живота си! Апостолът избира смъртта пред позора. Турчинът не е могъл да направи нищо!…

Тефик бей влиза замислен в кабинета си и в пълно мълчание сваля ордените. Не отговаря на въпросите на своя подчинен. А после признава поражението си:

– Хитър и прозорлив е…Умен човек,има честни очи,които дълбоко в мене гледат….Ако не бях турчин и не бях Миралай, щях да тръгна след този човек!

– Ти си луд, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.

– Не! Започват от бесилото!Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!…

Признанието на врага е най-голямото признание за един воин. Един враг на всичко българско удря плесница в лицето на позора ни български и ни дава урок по чест и благородство!…“

Какво по-силно въздействие за  финал на възпоменателния спектакъл: „И сърните пият вода от стъпките му“, представен от младите актьори на СУ” Васил Левски” – по повод отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола. Сценаристи на спектакъла са Иван Стефанов и Таня Колева. Музикално оформление и мултимедия Цветан Данчев и Величка Данчева, сценично осветление и озвучаване Славчо Вълев, Димитър Христов и Лъчезар Ганчев. Участваха 32 талантливи млади актьори, които блестящо представиха образите на Васил Левски, Тефик бей, Гина Кунчева, Георги Раковски, поп Кръстю, Анка, Христо Иванов-Големия, Иван Кършовски, Васил Друмев… Ролята на Васил Левски изпълни ученикът Мариан Томов.


Лъвски скок

В десетдневката за патронния празник на училището учениците от началните класове с желание участваха в традиционното състезание „Лъвски скок”. Децата се представиха достойно, а победителите получиха медалите си с много аплодисменти.


„Той крачи още по земята…” – урок по родолюбие

„Той крачи още по земята…” – тържествено представиха урок по родолюбие третокласници от училището. Вълнуващи думи и трогващи мелодии звучаха и от вокалната група на малките ученици. Малки танцьори от училището отново напомниха за красотата и величието на неповторимата българска земя – земята на Апостола!


„Левски значи свобода!“ – историческа дискусия

   Времето остана безсилно единствено пред него. То (времето) може само да сътворява, извайва и възвисява.

   Най-универсалната и магнетична идея на Левски за младите си остава идеята за свободата!

   Левски значи свобода!

   Под това мото, вдъхновени от идеите на нашия велик патрон, твориха нашите ученици. Най-малките, чрез своите клипове „тръгнаха“ по стъпките на Левски. Те преминаха през родната къща, по калдъръмените улици на Карлово, по които е бродил Апостолът на свободата, за да стигнат до неговото безсмъртие. Емоционално и по детски, те ни въвлякоха в света на Дякона.

   Идеята за свободата има различни аспекти – лична, икономическа, религиозна, социална, национална. Всичко това откриват по-големите ученици и го представят в своите есета. Те търсят повече хуманност, но не в миналото, а днес. Те търсят повече справедливост, но не в миналото, а днес. Те търсят истинската свобода, само и единствено днес.

   Ето, това е Левски за нашите ученици – не само минало, не тяхно настояще, а най-вече бъдеще за нашия народ!

Литературна вечер

На 14.02.2018г. в зала „Васил Караиванов“ се проведе литературна вечер „Апостоле…“ с участието на писателя Желяз Кондев, посветена на Апостола. Учениците представиха своите творби. Ето участниците и техните творби:

Първа възрастова група (1.-4. клас)

Награди

за стихотворения:

Първа награда: Мариса Копаранска – 3.б клас – тук

Втора награда: Антонина Иванова – 3.а клас – тук

Трета награда: Калоян Славов – 3.а клас – тук

Втора възрастова група (5.-7. клас)

Награди:

за разказ:

Първа награда: Рая Матеева – 5.б клас – тук

за есе:

Първа награда: Дара Христова – 7.в клас – тук

Втора награда: Ивайло Лилов – 7.в клас – тук

Трета възрастова група (8.-12. клас)

Награди

за есе

Първа награда: Елена Генчева – 11.а клас – тук

Втора награда: Видол Видолов – 12.а клас – тук

Трети награди: Станислава Нечева – 12.б клас – тук

                           Едже Рамаданова – 10.б клас – тук

за стихотворение:

Първа награда: Ева Караиванова – 9.а клас – тук


„Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола“

На 12.02.2018г. в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ бе открита изложба на учениците от СУ “Васил Левски“ на тема: „Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола“ – част от инициативите, посветени на Патронния празник. Изложени са творби на следните ученици:

Мелиса Асенова V „А”
Хрисияна Лалова V „А”
Сияна Енчева V „А”
Димитър Мирчев V „А”
Надежда Бахлова V „Г”
Таня Кулова V „Г”
Инна Мари Василева V „Г”
Ивона Танчева V „Г”
Мартин Семков V „Г”
Михаил Генков V „Г”
Кристиана Шентова VI „Г”
Мариета Даскалова VI „А”
Дара Христова VII „В”
Сибел Рашид VII „Б”
Нели Проданова VII „Б”
Ивана Андреева VII „Б”
Ганчо Бараков VII „Б”
Мария Кацарова XIІ „A”
Йоана Петрова IX  „A”
Мария Петрова XIІ „A”
Стефан Златинов IX  „Г”
Богдана Димова IX  „Б”
Христо Ботев IX  „A”
Силвия Пенчева IX  „A”
Веселина Иванова IX  „Г”
Мария Цендова IX  „Б”
Мария Симеонова IX  „В”
Виктория Делчева V „А”
Ивайла Нейчева V „А”
Христиана Сеизова II „А”
Рая Стойчева III „А”
Георги Протопопов III „А”
Велизар Белов II „Д”
Калоян Славов III „А”
Теодор Гърдев II „Д”
Панайота Вангелова III „А”
Стефан Рачев VI „А”
Стефан Иванов XIІ „Б”
Йордан Рачев XI „A”
Панайота Вангелова XI „A”

“Откровения II” – Представяне на сборник с лични творби на ученици

На 12.02.2018г. беше представена втората част на сборника „Откровения“, който е побрал на страниците си множество талантливи литературни творби на ученици от СУ „Васил Левски“ – гр.Карлово. Освен произведенията, писани самостоятелно, има и такива, които учениците са създали в рамките на литературни кръгове в часовете си по български език и литература в училище.

Поздравления за впечатляващите резултати!


Урок по история

В Исторически музей, в импровизирано ателие за изработване на кукерски маски, ученици от 4.а и 4.в от СУ „Васил Левски“, гр.Карлово представиха открит урок по история на България. Пред избрана публика – от директора на училището – госпожа Мариана Манчева, учители и гости , учениците представиха своите презентации и рисунки.