150 урока за Васил Левски

Един урок ни оставя Апостола. Един-единствен – себе си. Какво бихме могли да му дадем в замяна? На 19 февруари и тази година всеки ще потърси своя отговор. Заедно като българи ще сведем глави и ще си прошепнем думите му: „Ако печеля – печели цял народ, ако загубя – губя само мене си!“. И ще продължим напред. Защото „времето е в нас и ние сме във времето“.
България отбелязва 150 години от обесването на най-светлия си герой.
В памет на саможертвата му СУ „Васил Левски“ в Карлово организира голяма международна кампания под наслов „150 урока за Васил Левски“.
„Наближава февруари, зимата на замръзналите надежди, на мразовитото безвремие, когато животът на един достоен българин приключва на бесилото, но пътят му продължава във вечността!“, пишат от училището при старта на инициативата. Екипът, който дава предложението и работи за неговата реализация, включва директора Мариана Манчева и учителите Антония Василева, Ирина Найденова, Любомир Костов, Спаска Бистрашка и Янка Минева.
Специално за в. „Аз-буки“ Спаска Бистрашка споделя: „Инициативата е отворена не само за образователни, но и за музейни и културни институции, за всички, които искат да проведат урок и с него да се включат както от България, така и от чужбина. Подготвяме интерактивна уеббазирана карта, която ще визуализира местата, където са проведени уроците. На специално създадена платформа ще се вижда картата и ще има информация в снимки и кратък текст за институцията, провела урока. Подпомагат ни РУО – Пловдив, и Община Карлово. Крайният срок е 19 февруари, а на 18 юли т.г. ще организираме среща в Карлово на включилите се в инициативата“.
Има споделен формуляр за регистрация – https://forms.office.com/e/r3zshv5WaF. Допуска се и вариант на видеоматериал с продължителност до 3 минути. Вече има и много заявки от чужбина – от БНУ „Христо Ботев“ – Осуестри и Шрюсбъри, Великобритания, от БНУ „Васил Левски“ – Лийдс, филиал Хъл, от БНУ „Св. Седмочисленици“ – Тарагона-Реус, БУ „Христо Ботев“ – Торент и Алзира, и ПБНУ „Св. Иван Рилски“ – Мостолес, в Испания, БНУ „Българче“ – Неапол, и БНУ „БулгаринА“ – Пескара, в Италия, БНУ „Аз Буки Веди“ – Кьолн, Германия.“
Вече са се включили и редица училища от страната, както и екипът на „Джуниър Ачийвмънт “ – България.

Източник: Аз-буки