КОЯ Е АНА БОЯДЖИЕВА: ПРИПОМНЯТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО

Снимката е линк към видео

Вторият подкаст в предаването „Карловски сказания“ на ПБ Новинар е посветен на карловката Ана Бояджиева. Единасетокласничките от СУ „Васил Левски“ Кремена Колева и Кристияна Лалева разказват историята й.

Ана Бояджиева е родена в Карлово през 1850 г. и е втората от седемте дъщери на известния карловец- Иван Бояджиев. Още на 14-15 годишна възраст е принудена да заеме мястото на по-голямата си сестра- София и да се врече в Бог в първия Девически метох в Калофер – „Св. Въведение Богородично‘‘, възникнал около 1730г.

Там, със своята любознателност и желание за наука, Ана прави впечатление на монахиня Евдокия, която искала да образова своите възпитанички като за тази цел тя се вдига и отива в Белград при митрополита и отправя към него горещи молби да издейства сръбска държавна стипендия за 1-2 български момичета.

Той се съгласява, при условие че момичетата са покалугерени и са на не повече от 15. Така Ана заминава на обучение в Белград и малко преди да отпътува приема монашеството с името сестра Евгения.