Учебна 2013/2014г.

Екскурзия на 5 клас

5класс


30 май 2014г. – Ден на самоуправление

Ден на самоуправление


Абитуриентски бал – 25.05.2014г.

25.05.2014


24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май 2014


Награждаване на победителите от Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език

creative11

   На 26 април 2014 г. в Благоевград се състоя церемонията по награждаване на победителите в Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език. Припомняме, че те са само 21, избрани сред 4000! Събитието започна със семинар по творческо писане, който се проведе в сграда „Америка за България” на Американския университет в Благоевград. Лектори бяха проф. Майкъл Коен, преподавател в университета, и Мариела Христова, главен редактор на университетското списание “Fly in the Head”.

   Официалната церемония беше открита от Димитър Цеков, изпълнителен директор на фондация КОРПлюС, а след това победителите в надпреварата бяха поздравени от Ричард Дамстра, аташе по културните и образователни въпроси към Посолството на САЩ, Галя Николова, представител на националното жури на състезанието, и Боряна Шалявска, директор на отдел „Прием на студенти” в АУ. Студенти от университета танцуваха за гостите, а част от учениците рецитираха и пяха.

   Всички призьори и техните учители получиха грамоти, книги и други награди, осигурени от Express Publishing, KLETT, Macmillan и Microsoft Bulgaria.

Поздравления за поредната победа на Рени Илиева, която беше отличена сред седмокласниците!

Есето на Рени можете да прочетете ТУК.

Снимки от събитието можете да видите ТУК.


Изпращане на Випуск 2014

Випуск 2014


Мис и Мистър Гимназия

Мис и Мистър


Ден на Земята

   По инициатива на Ученическия съвет Денят на Земята – 22 април, в СОУ „Васил Левски“ – Карлово бе отбелязан със засаждане на дръвче в училищния двор.

   Идеята на учениците е всяка година на тази дата да се засажда по едно дръвче – символ на живот.

Ден на земята


Ден на таланта 2014 г.

   На 9 май 2014г. се проведе за пореден път инициативата „ Ден на Таланта“. Младите таланти на СОУ“Васил Левски“ показаха своите умения с танци, рисунки, песни, скечове.

Ден на таланта 2014


Ден на Европа

Ден на Европа


 ЕС означава възможности. Допълнителна квалификация на учители по програма „Коменски“

За пореден път наш преподавател по английски език участва в квалификационен курс за повишаване на квалификацията си като учител по чужд език в страна различна от тази, в която работи.
Госпожа Павлинка Стефанова посети Великобритания през 2012 година като взе участие в квалификационен курс, а тази година отново беше одобрена и финансирана от Център за Развитие на Човешките Ресурси. От 13 април 2014 до 27 април 2014 г-жа Стефанова участва в квалификационен курс в Малта на тема „Methodology – revisited, revitalized and reenergized“.
Целта на тази дейност е да повиши качеството на училищното образование, като предостави на преподавателския състав възможности за обучение в страна, различна от тази, в която участникът работи. По този начин участниците биват насърчавани да подобряват своите познания и практически умения за преподаване и да разширяват разбирането си за училищното образование в Европа. Обучителната дейност задължително има силен европейски фокус по отношение темата и на профила на обучителите и участниците.

Малта

Маратон на четенето – 2014г.

маратон на четенето

Маратон на четенето – 2014 се проведе в камерната зала на Общинска библиотека – Карлово

Участваха третокласници и четвъртокласници от нашето училище.

На 22.април в инициативата „Да четем заедно” ученици от ІІІ„Г” клас представиха четене по роли на приказката „Чисто носи – сладко яде”, а Гита Паул от ІІІ „В”клас рецитира „Песен”от Атанас Цанков.

На 29.април ученици от ІV„А” и ІV”Б”клас участваха в Среща-разговор с писателката Галина Златарева. Предварително се запознаха с нейните произведения „Африкански приказки”, „Приказки от Памир” и „Исус-Спасителят” –  адаптирана Библия за деца. Участваха в дискусия по интересни факти, свързани с нейните произведения, получиха книжки с автограф от писателката.

Ден на Земята – 22 април

ден на Земята

Денят на Земята – 22 април – бе отбелязан и в нашето училище.
Учениците от ІV „А” и ІV „Б”клас засадиха дръвче в училищния двор. Децата се включиха с огромно желание и обещаха да се грижат добре за него.

Националния конкурс „Петнадесет лалета“ – Хисар 2014г.

Полина Димова и Мария Петрова – талантливите възпитанички на СОУ „Васил Левски“ са отново отличени в Националния конкурс „Петнадесет лалета„. И двете получиха поощрителни награди в направлението „С песните на Мими и Развигор“ и още една награда за Мария в направление „Петнадесет лалета“. За пореден път заявяват сериозни позиции на голямата сцена със своя талант и добро представяне.
Поздравления и успех и занапред, момичета!

15 лалета

Национална кампания – „Да изчистим България за един ден” 2014 г.

Учениците от СОУ „Васил Левски“ – град Карлово се включиха в инициативата: “Да изчистим България за един ден”. Една група почисти района към хижа „Хубавец“ в Стара планина, друга пътеката към хижа „Равнец“ , а трета дерето до Апостолова гора.

Да изчистим България 2014

ВЕЛИКДЕН

великден2014

И тази година по традиция, съвместно с Исторически музей – гр.Карлово, учениците от СИП – Религия на Велики Четвъртък боядисваха яйца. След това поздравиха присъстващите с кратка програма, в която участваха и децата от Вокална група „Славейче”.
снимки тук

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

благовещение

На 25.03.2014 год. учениците от СОУ „Васил Левски”  отбелязаха „Благовещение”. Организиран беше пролетен празник, посветен на Благовец, в който участваха ученици от СИП – Религия, СИП – Мажоретен състав, вокалните групи „Славейче” и „Приятели” и солови изпълнения.
Директорът на училището – г-жа Манчева поздрави учениците и им подари икона на Св.Богородица, която беше поставена в сградата на Начален курс.
снимки от празника тук

 Тържества на Буквите71643a12

В края на м. март се проведоха ТЪРЖЕСТВА НА БУКВИТЕ в първи клас. Първокласниците с огромно желание показаха, че вече могат да четат, разказват добре,радват се на любими приказни герои, знаят песнички, умеят да танцуват и много, много обичат  книжките!
Снимки от тържеството на:
I А клас тук
I Б клас тук
I В клас тук
I Г клас тук

Математически успехи – „Европейско кенгуру“

   148 млади математически надежди от общините Карлово и Сопот взеха участие в едно от най-престижните международни математически състезания – „Еврoпейско Кенгуру”. Събитието ежегодно се организира от Съюза на математиците в България – секция Карлово, като ученици от I до XII клас решават задачи в седем възрастови групи.

   И тази година нашите ученици достойно представиха себе си и училището и заеха призови места – 4 първи, 5 втори и 3 трети в 7-те възрастови групи:

2 клас

1 място Лилия Й. Дунеловска

2 място Калоян Ст. Димов

3 място Мартин Брайков

3 клас

3 място Миглена В. Мандраджиева

4 клас

3 място Яни Янев

5 клас

1 място Данаил П. Кръстев

2 място Любомир Г. Генков

6 клас

2 място Стела П. Доновска

7 клас

1 място Веселин Николов

2 място Даниел Светлев

3 място Панайота Д. Вангелова

9 клас

1 място Катерина М. Янова

Снимки от награждаването – тук

Поздравления за участниците и техните преподаватели!


Spelling Bee – регионален кръг

10156107_10201934054220830_1366420115594865743_n

   На 12 април 2014г. за четвърти път се проведе регионалния кръг на състезанието по правопис на английски език „Spelling Bee“.

   Нашите състезатели Рени Илиева от VIIг клас и Боян Бочев от VIг се представиха достойно, като Рени Илиева стигна до последния кръг и се нареди сред първите три!

Снимки от състезанието – тук


Нови музикални успехи на областно и национално ниво

1920231_10201821497846991_666813144_n

   Класирани за националния кръг на състезанието „Ключът на музиката“ бяха ученичките от 5г клас – Виктория Трифонова и Полина Димова. Първа в областта и трета в националното състезание се класира Полина Димова с резултат 80 от 90 точки. Отлично се представи и другата ни участничка – Виктория Трифонова с резултат от 72 точки.

1002653_558412680924339_347004981_n

Поздравления и още много успехи!


Успех в Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език

creative1

   С удовлетворение и гордост съобщаваме, че Рени Илиева от VIIГ клас е сред победителите в Националното състезание по творческо писане на английски език за 2014г.!

   На 22 март 2014г. есетата на всички регионални финалисти са четени и оценявани от екип от седем души – носители на езика и езикови специалисти от България. По думите на организаторите конкуренцията е била „ожесточена, а талантът впечатляващ”. Избрани са 21 победители – по трима за всеки клас.

   Междувременно всички участници получиха сертификатите си за участие.

Ето ги и тях – тук.

   Церемонията по награждаването ще се състои на 26 април 2014г. в Благоевград.


 Още една одобрена кандидатура по секторна програма “Коменски”

Англия

   От 8 до 16 март 2014г. колежката ни по английски език Богдана Калъчева взе участие в курс на тема „Творчески дейности и материали за мотивиране в средното училище (Възраст 10-19)”, който се проведе в гр. Мейдстоун, Англия. Курсът събра учители от различни части на Европейския съюз  (Швеция, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Испания, Румъния и България).

   В продължение на седмица участниците в обучението учиха, споделяха добри практики и се запознаваха със забележителностите на графство Кент, наричано „градината на Англия” заради красивата си природа. Опитните лектори на ISP (International Study Programmes) Луси Норис и Марк Скипър постепенно въвеждаха учителите в тънкостите на преподаването на английския език като чужд и последните развойни тенденции в езика. Двамата преподаватели показаха на практика как се създава творческа и дружелюбна атмосфера по време на занятия. Надяваме се, че всеки от учителите е пренесъл поне малка част от нея в класната си стая.

   В свободното си време обучаващите се трупаха безценен опит като общуваха помежду си, с приемните семейства, при които бяха настанени и с местните англичани. За краткото време прекарано в страната учителите успяха да посетят редица важни културни, природни и исторически забележителности: замъка Лийдс (един от най-красивите замъци в Европа, очаровал в продължение на почти 1000 години хора с различно обществено положение), Кентърбъри (най-известният английски религиозен център, овековечен от Джефри Чосър в неговите „Кентърбърийски разкази”), Роял Тънбридж Уелс (превърнал се в популярен спа център заради минералния си извор), Батъл (мястото, където се е провела битката при Хейстингс от 1066г.), Хейстингс (един от най-популярните английски курорти) и Рай (малко градче с красива архитектура, което в миналото е било важно пристанище заради стратегическото си местоположение).

 Нека има още много подобни ползотворни обучения и срещи с европейските ни колеги!

снимки от участието в курса – тук

IT Знайко – състезание по информационни технологии

Виктория Валентинова Трифонова, Виктория Маринова Василева и Георги Христов Ганчев ученици от Vг клас се класираха на Национален кръг на състезанието по информационни технологии IT Знайко+ за ученици от 5 до 7 клас с проектите си на тема „Мениджър на увеселителен парк“.

IT Знайко

Калоян Стойков Димов, ученик от II клас се класира на Национален кръг на състезанието по информационни технологии IT Знайко за ученици от 1 до 4 с проекта си „Разходка из морското дъно“.

Пожелаваме им успех  на Националния кръг през месец май!


С песен да възродим доброто

Отново с награди от проведения в гр.Казанлък Национален конкурс за забавна песен “ С песен да възродим доброто“ се завърнаха нашите момичета!

Казанлък

Приключи състезанието по спелуване на английски език SPELLING BEE!!
Благодарим на всички участници, които се представиха достойно. Те получиха награди и сертификати за участие, изпратени от организаторите КОР плюс.Специални поздрави за победителите – Рени Илиева (7г клас) – първо място, Боян Бочев (6г клас) – второ място и Георги Ганчев (5г клас) – трето място. Първите двама ще продължат надпреварата на регионалния кръг, който ще се проведе на 12 април в гр. Пловдив. Стискаме им палци да достигнат и до национално ниво.
снимки от състезанието тук

Приключи конкурса за стихотворение на английски език в СОУ „Васил Левски“, организирано по повод 21 март – Световен ден на поезията (World Poetry Day).
Благодарим на участниците, които представиха личните си творби на английски език.
Ще обявим победител до 17.03.2014. Очаквайте постер с творбите на участниците и снимки в сайта на училището.

Ученици от ІІ до ІV клас участваха успешно с познания по английски език в етапа
„Аз общувам с Европа” от състезанията на СБНУ.
Резултати от състезанието:
2 клас тук
3 клас тук
4 клас тук

Националното състезание по творческо писане на английски език

На 11.02.2014 г. в СОУ „Васил Левски”, гр. Карлово ученици от шести до дванадесети клас се включиха в Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език, провеждано по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Посолството на САЩ и Американския университет в България. Конкурсът по творческо писане на английски език насърчава децата да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно.
Тази година най-много са участниците от област Пловдив – 502, като 24 се класират за национално оценяване. На второ място по брой есета е град София – 346, a 11 от тях преминават напред в състезанието. Областите Благоевград, Бургас и Варна са с почти равен брой участници – по около 200.
Нашата Рени Илиева от VIIГза пореден път доказа възможностите си (припомняме, че Рени се класира на трето място във финалния етап на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език) и преминава към следващата фаза от надпреварата, която ще се състои в края на март. Тогава подбраните от регионалните журита творби ще бъдат оценявани отново от национално жури, което ще определи победителите в различните възрастови категории. Успех!

Резултатите може да видите тук
Снимки от състезанието тук

Урок по памет 

На 27 февруари 2014г. Община Карлово, Общинска организация „Васил Левски“, Исторически музей – Карлово и Военен клуб – Карлово, организираха вечер, посветена на големия родолюбец и патриот Стефан Мазаков.
Ученици от клуб „Млади приятели на армията“ към СОУ „Васил Левски“ – Мария, Славка, Мартин и Николай се представиха достойно със своята презентация и текстов материал.
За активното участие и принос те получиха грамоти, книги и плакет.

Компютърна презентация „Стефан Мазаков“ и обществената му дейност в Карлово“ – тук
Текстов документ „Стефан Мазаков“ и обществената му дейност в Карлово“ – тук

 

Мария Петрова и Полина Димова участваха в концерт на ВДО към 61 Стрямска механизирана бригада в Министерство на отбраната  гр.София по случай 3-ти март- Нацонален празник на Република България. Получиха аплодисментите на публиката, благодарности и поздравления, както и почетни грамоти лично от генерал -майор Нейко Ненов-Командир на сухопътните войски. Грамота получи и техния ръководител: Анита Илиева.
снимки тук

 

Полина Руменова Димова и Виктория Валентинова Трифонова от 5г клас се представиха отлично на областния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“, който се проведе на 20.02.2014г. Единствено те  от всички участници (четвъртокласници и петокласници от карловските училища)  продължават напред. Пожелаваме им успех и на националния кръг!

В състезанието „Аз и числата” малките ученици се справиха успешно за пореден път!

Резултати на участниците от 1 клас тук
Резултати на участниците от 2 клас тук
Резултати на участниците от 3 клас тук
Резултати на участниците от 4 клас тук


IT Знайко+

Виктория Валентинова Трифонова, ученичка от Vг клас се класира на Областен кръг на състезанието по информационни технологии IT Знайко+ за ученици от 5 до 7 клас с проекта си „Вълшебна нощ“. Само 10 от всички участващи проекти са допуснати до следващия етап, който е на 15 март 2014г. 

Пожелаваме и класиране и на Националния кръг през месец май!


IT Знайко

От малки обичаме да се състезаваме и да печелим!… като Калоян от ІІ „А” клас

ITзнайко


„Моето писмо до Дядо Коледа”

За поредна година ученици от СОУ „Васил Левски” участваха  в конкурса

на Общинска библиотека – Карлово „Моето писмо до Дядо Коледа”. Получиха грамоти и интересни книжки.

І място в най-малката възрастова група спечели Гита Утпол Паул от ІІІ „В”клас.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!

Писмото може да прочетете тук

Писмо Гита


„Аз,природата и светът“

   Ученици от Начален курс се представиха отлично в състезанието „Аз,природата и светът”– етап от Националното състезание на СБНУ.

Браво, деца!

резултати от състезанието за I клас тук

резултати от състезанието за  II клас тук

резултати от състезанието за  III клас тук

резултати от състезанието за  IV клас тук

Снимки на децата тук 


Анти-СПИН кампания 

По повод 1 декември – Световен Анти-СПИН ден , Център за обществена подкрепа – Община Карлово и Български младежки червен кръст организираха състезание на презентации по темата за превенцията и борбата с болестта, толерантноста към заразените с HIV/СПИН, между училищата в община Карлово.

Традиционно отбора на СОУ „Васил Левски“, Карлово спечели I-во място.

Анти-СПИН

снимки от състезанието тук


Състезание „Аз рисувам“

Поздравяваме участниците в състезанието „Аз рисувам” за успешното им представяне!

Пожелаваме успех и в следващите етапи!

резултати от състезанието за I и II клас тук

резултати от състезанието за III и IV клас тук


Седмица на предприемачеството

В училище се проведоха ОТКРИТИ УРОЦИ за предприемаческо образование и поведение. Те са част от серията инициативи на Джуниър Ачийвмънт България в рамките на Световната седмица по предприемачество в периода от 18. до 24. ноември 2013 год.  По темата „Нашата общност” в ІІІ „А” клас разработиха „Сладки „О” понички”, а в ІV „В” клас – „Един нов бизнес”. Учениците ентусиазирано се включиха в занятията и показаха отлични умения за екипна работа.  

Предприемачество

Снимки от открития урок на III А клас тук

Снимки от открития урок на IV В клас тук


Успех и във финалния етап на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език

На 9-10.11.2013 г.  град Пловдив беше домакин на последната фаза от Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език.  Нашите представители, Рени Илиева от VIIг клас и Александрина Угренова от XA, очаквано заеха челни места в класирането. С резултат от 181 точки Рени стана трета в своята възрастова група (само с 4 точки след класирания на първо място участник). Александрина се нареди на осмо място в следващата възрастова група с резултат от 162 точки. Благодарим и на двете момичета, че за пореден път ни поставиха сред първите, този път на национално ниво! 

резултати от състезанието, може да видите тук

rechevi


Проект „Коменски“ – учене през целия живот

Тази година нашето училище отново беше одобрено по проект „Коменски“ –  за учене през целия живот.

Нашата колежка Нели Четинова участва в едноседмичен курс за учители на тема „Мотивационни материали и дейности за класната стая“. Обучението се проведе в гр.Глостър, Англия и на него  присъстваха учители от Италия, Испания, Португалия, Чехия, Полша, Литва, Финландия. В курса бяха включени както езикови и методически лекции на университетски преподаватели, така и посещения на различни туристически обекти, свързани с историята и културата на Великобритания.

Коменски


Ден на християнското семейство

На 21.11 – Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство с родители, учители и ученици.

Имаше много песни, стихове и игри, в които се включиха всички с ентусиазъм. Участваха деца от групите по СИП – Религия, клуб „Млад аниматор“ и ВГ „Приятели“.

Празникът завърши с почерпка и много усмихнати лица!

През седмицата децата от 5-ти и 6-ти клас се изявиха с написване на съчинение на тема „Моето семейство“. Ето и някои от тях:

Виктория Стефанова, VГ клас – тук

Иван Златанов, VГ клас – тук

Полина Димова, VГ клас – тук

Христиана Чилингирова, VА клас – тук

Християмско семейство


Награждаване на участниците в международното състезание по информатика и компютърна грамотност „Бобър“

Bobyr


Ден на отворени врати в Карловската бригада

Поделение


Нови музикални изяви

Полина Димова и Мария Петрова  взеха участие в концертите на Военния духов оркестър и Смесения войнишки хор към 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, по случай  празника на Сухопътните войски – 19 ноември. Изпълниха  песните „Месечинко, чакай“ и „Евкалиптова горичка“ и показаха таланта си пред широка публика в пет общини, сред които Казанлък, Павел баня, Калофер…Пожелаваме им още успехи и сценични изяви на местно и национално равнище!

Музикално участие


Народните будители и АЗ

Финал на третото издание на проекта

На31.10.2013г. в навечерието на Деня на народните будители се проведе отчитане на третото издание на проекта „Народните будители и АЗ“ в хотел „Тримонциум“ – гр. Пловдив.

На закриването присъстваха г-жа М. Манчева – директор на училището; г-жа Р. Минчева – помощник директор по учебната дейност; г-жа П. Гънчева – класен ръководител на Xа клас, заел първо място в областния кръг на състезанието и учениците Александрина Угренова и Кристиана Бъчварова.

Учениците имаха възможност да разговарят с вицепрезидента Маргарита Попова, под чийто патронаж премина третото издание на проекта.

Като награда за участието си училището получи дарение от 25 книги за библиотеката.

Будители


Ден на Будителите

На площад “Васил Левски” бе даден старт на състезанието НА БУДИТЕЛИТЕ СКРОМНИ С ПОКЛОН БЛАГОДАРИМ организирано по повод 1-ви ноември –  Ден на народните будители.

Buditeli


В навечерието на ПЪРВИ НОЕМВРИ третокласниците от полуинтернатните групи в нашето училище проведоха открит урок. Техни гости бяха г-жа Мария Тодорова и класните им ръководители.

Учениците показаха уменията си да съставят изрази, да съчетават позната информация за видни личности и да четат правилно и изразително.

В забавните игри и интересни задачи проявиха съобразителност и бързина.

Уверено представиха познанията си за народните будители.

3klas


По случай 1.ноември – Ден на народните будители в СОУ „Васил Левски” се проведе състезание „Зная за народните будители”.

Взеха участие ученици от ІV клас, включени в целодневната организация на учебния процес. Състезанието премина в три кръга.

Учениците демонстрираха много знания за народните будители – д-р Иван Богоров,Братя Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Вазов, д-р Петър Берон, Васил Априлов и Неделя Петкова.

Жури на състезанието бяха:

Мария Тодорова – председател

Цветелина Пачова

Росица Георгиева

Александър Враджев.

Победители са учениците от ПИГ – ІV „А” и ІV „Б”.

Всички получиха награди и грамоти, подсигурени от училището.

4klas

 


Ден на отворени врати в Районен съд Карлово

otvoreni_vrati


Happy Halloween в 8Б клас

Halloween


Международен конкурс за детско-юношеско творчество „С песен и обич творим добро“

Ученички от нашето училище, под ръководството на г-жа А. Илиева участваха на музикалния конкурс в гр. Пловдив.

Оценени и наградени са прекрасните и талантливи Полина Димова, Мария Петрова и Стилияна Тодорова.

Освен грамоти и диплом те грабнаха в своята възрастова група специалните награди на спонсорите, което ги подрежда в челната десятка.

Пожелаваме им още много успехи на областно и национално ниво!

Музикален конкурс

Снимки от конкурса може да разгледате тук


 Среща-разговор с писателката Божана Апостолова

На 22.10.2013 г. в библиотеката към читалището в гр.Карлово се проведе среща-разговор с писателката Божана Апостолова. Присъстваха и малките читатели от ІІІ А и ІІІ Б класове на училището ни. Те с интерес и желание се включиха в обсъждането на първата българска поредица за деца „Малката Божана”. С много емоции задаваха интересни въпроси и отговаряха на предизвикателствата на писателката. Зарадваха се и на  и автографи от нея.

????????????????????????????


ОЦЕЛЯВАНЕ ПРИ ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ

На 26 и 27 септември 2013г. на танкодрум „Иганово“ и полигон „Анево“ съвместно с представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе двудневен курс по оцеляване при екстремни условия, който е в изпълнение на годишния план за дейността на клуб „Приятели на армията“. В него участваха секциите към училищата в Сопот и Карлово, които бяха разпределени в следните отбори: тим „Мечките“ – СОУ „Христо Проданов“, Карлово; тим „Орлите“ – СОУ „Иван Вазов“, Сопот; тим „Тигрите“ – ПГ „ген. Вл. Заимов“, Сопот; тим „Вълците“ – СОУ „Васил Левски“, Карлово и тим „Мустангите“ – ПГ „Христо Смирненски“, Карлово.

Учениците усвоиха теоретични знания и практически умения на следните центрове: устройване на палатков лагер, устройване на капани, устройване на убежища, добиване на вода и огън, първа долекарска помощ, движение по азимут и запознаване с различни видове стрелково оръжие.

Отрядът на „Вълците“  при СОУ „Васил Левски“, Карлово беше в състав: Николай Дишков, Никола Банков и Давид Попов от 10а клас, Диан Пенчев от 10в клас, Александър Рачев, Димитър Стоянов и Тани Атанасов от 9б клас. Всички участници в курса получиха удостоверение от командира на бригадата – Бригаден генерал Димитър Шивиков – и награди от Община Карлово.

Оцеляване при екстремни условия