Учебна 2016/2017г.

10

Участие на ученичка от СУ „Васил Левски“ в Иновационен лагер „Защо е важна Европа“ – Икономически университет Варна

 Постижения на нашите ученици в областта на чуждите езици

Тази учебна година беше много успешна за нашите ученици, които се явиха на състезанието „Spelling Bee“ и „Pearson Longman“, както и на олимпиадата по английски език.

С плакет за постоянство в организирането на националното състезание „Spelling Bee“ вече 5 години, както и за множество успехи на ученици, класирани на регионален кръг, а тази година и на национален, госпожа Павлина Стефанова беше наградена на официална церемония в гр. София. Марио Манчев от 4 клас се класира на Национален кръг и успя да грабне сърцата на публиката и на журито като най-млад участник в това състезание. Той получи и специална награда за безплатно явяване на тест на Кеймбридж (YLE) от British council Sofia.

Много добре се представиха и учениците достигнали до национален кръг на състезанието на Pearson Longman. Вече втора година нашето училище провежда това състезание по английски език от 5 до 12 клас. Тодор Ников от 6а клас, Васил Василев, 6а клас, Габриела Гънчева, 7 клас, Ева Караиванова, 8 клас бяха допуснати до последния етап.

Всички те получиха и своите сертификати от организацията на Longman в България.

Отлично беше и представянето на ученика от 8а клас Владислав Пенчев, който успешно достигна до национален кръг на олимпиадата по английски език.

 Ние се гордеем с постиженията на нашите ученици и се надяваме на още много успехи в областта на чуждите езици!


Честит 24 май – празник на знанието и духовността!

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

„Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…“
проф. Роже Бернар, известен френски славист

снимката е линк към галерия


Мис Роза 2017

Христина Караколева, ученичка от 10 клас на нашето училище, е новата Царица на Розата – Карлово 2017 година. Тя бе избрана на традиционния конкурс-спектакъл, който се проведе в зрителната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г”. В конкурса взеха участие 13 млади и красиви девойки, които представиха своя чар и обаяние пред всички присъстващи в залата. Специалният гост и председател на журито тази година бе “Мис България 1995” – Жени Калканджиева. На 20-годишна възраст тя става шеста по красота в света, а в момента е президент на известната модна агенция “Визаж”.

снимката е линк към галерия


„Алея на пролетта“

Алеята на пролетта, създадена по инициатива на Младежки център-Карлово и Ротари клуб-Карлово, вече грее в розова премяна и за пореден път нашето училище с много ентусиазъм и творчески идеиучаства в красивата промяна на главната улица.


Две учебни компании от СУ „Васил Левски“ се класираха

за Националното състезание на Джуниър Ачийвмънт в рамките

на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“

/снимката е линк към албум/

             На 25.04.2017 г. гр. Карлово бе домакин на Регионалното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт, България. Това стана възможно след подписаното в началото на годината споразумение за сътрудничество между община Карлово и фондация Джуниър Ачийвмънт. Регионални състезания се провеждат още в Перник, Враца и Варна и представляват квалификации за подбиране на участниците и „генерална репетиция“ за националното състезание във Варна на 1 и 2 юни.

            В камерната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г.” бяха подредени щандовете на 24 учебни компании от Карлово, Пловдив, Бургас, Средец, Велинград, Пазарджик, Карнобат и Смолян.

            Екипите бяха оценявани от авторитетно жури в два етапа: интервю на изложбения щанд и представяне на сцена.

           Интервюто на щанда дава възможност да се види доколко екипът използва ефективно средата на търговското изложение за представяне на своя бизнес и техники за продажба, когато предлага продукта/услугата на потенциален клиент. Презентацията на сцена има за цел да демонстрира пред публика доколко екипът може ефективно да заинтригува потенциален бизнес партньор (например инвеститор, дистрибутор и др.) по отношение на бизнеса си.

            Десетте финалисти бяха избрани по следните критерии:

 • Иновации, създаване на стойност и предприемачество

 • Разработване на продукт/услуга и съсредоточаване върху потребителите

 • Финансови резултати

 • Поставяне на цели, планиране/преглед и администриране на компанията

 • Способност да се демонстрират постиженията от обучението

            Средно училище “Васил Левски“ се представи с учебните компании „Пандора“, „Калиопа“ и „ДЕНК“. За националното състезание се класираха две от тях – „Пандора“ със своята кауза за опазване на културното наследство и дебютантите от „Калиопа“ – с ръчно изработени кукли от различни етнографски области на България.

            Пожелаваме им успех във Варна!

Това е част от посланието на Даяна Михайлова, президент

на УК «Пандора», поместено в отчетния доклад за изминалия период:

            „Тази година ще отбележим 180 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Ще говорим за своята признателност и гордост, а на площада пред паметника на Васил Левски в гр. Карлово сградата на църковното настоятелство се руши пред погледите ни!

            Ние, учениците от УК „Пандора“, компания на Джуниър Ачийвмънт, България, при СУ „Васил Левски“, знаем, че всичко, което принадлежи на миналото и е било разрушено, е загуба на ценно познание.

            Искаме това място да придобие различен облик, да спасим от разрухата паметник на културата с местно значение. С общи усилия с Българската православна църква, която е собственик на сградата, ще вдъхнем живот сградата, за да я превърнем в притегателно място за младите хора.

            Ние се чувстваме отговорни пред обществото и пред бъдните поколения! А вие? Да оставим ли един свидетел на миналото да се разруши или заедно да възстановим сградата, да отворим вратите и за хора, които имат нужда да споделят и съхранят вярата си, за деца, които рисуват, пеят, възраждат традиционни за региона занаяти!

            За УК „Пандора“ измина една вълнуваща и много интензивна година. Година с поглед към бъдещето. Година, в която гласовете ни, макар и приглушено, бяха чути. Това беше период, през която всички ние пораснахме, започнахме да ставаме още по-видими в стремежа ни да накараме хората и институциите да „отворят очи“.

             Поставихме си амбициозни цели, които да постигаме и да развиваме. Няма как обаче да не отбележим, че ни предстои много и трудна работа. Това, което си пожелаваме, е да продължаваме да отстояваме идеите си, въпреки недоверието, скептицизма и съпротивата дори.

            Днес нашите стъпки ни се виждат малки и незначителни, но за да постигнем голямата промяна в бъдещето се изисква нашето постоянството и усърдието ни всеки час и всяка минута.

            Да продължим означава, че ще успеем!“


Световния ден на детската книга

снимката е линк към галерия

Ученици от 2, 3 и 4 клас, посетиха Детския отдел на Общинска библиотека – гр.Карлово по повод Световния ден на детската книга. С интерес откриха любимите си книги, четоха откъси от тях и коментираха познати и непознати факти за известни произведения и техните автори. Сами изявиха желание да драматизират любима приказка и се представиха чудесно. Присъстваха и родители, които останаха доволни и с интерес ще гостуват отново.


Ден на Земята

снимката е линк към галерия


Награда от национален кръг на състезание по Информационни технологии

   Премина и националния кръг на състезанието „ИТ Знайко“, организирано от „Образование и технологии“ с подкрепата на Майкрософт за България и издателство „Изкуства“.

   Основна цел на състезанието е да предостави възможност на учениците от 1. до 8. клас да демонстрират знанията си за работа с информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   30-те най-добри деца от всяка една от възрастите V-VIII  клас от цяла България, избрани на областния кръг мериха сили в курортен комплекс Пампорово. Децата разполагаха с 2 часа, в които да създадат свой проект използвайки едни и същи ресурси по предварително зададени теми. След като изтече времето имат кратка почивка преди да защитят своите проекти пред жури.

   При изключително висока конкуренция Лилия Дунеловска от 5б клас успя да се представи отлично и да вземе една от най-престижните награди „Техническа сложност“ с проекта си „Пътешествие в света на математиката“.

Благодарим на Лили, и сме сигурни, че ще ни радва с още много успехи!


Спортен празник

снимката е линк към галерия


Спортен празник в начален курс

снимката е линк към галерия


Spelling Bee 2017

   СУ „Васил Левски“ участва за шеста поредна година в Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017

   Над 30 ученици ОТ 5, 6, 7-ми клас се готвиха и взеха участие в състезанието по спелуване, което се проведе през месец март в нашето училище.

   Победители в училищния кръг станаха Марио Димитров Манчев от 4г клас и Никола Петков Костадинов от 7 кл.

   Те двамата участваха и в Регионалното състезание, което се проведе на 1 април 2017г. в гр. Пловдив.

НИЕ СТАНАХМЕ ЧАСТ ОТ ЕМОЦИЯТА НА ЕДНО ОТ НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

SPELLING BEE!!!

МАРИО МАНЧЕВ

СЕ КЛАСИРА 2-РИ НА РЕГИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ КЪМ НАЦИОНАЛЕН КРЪГ В СОФИЯ !!!

МАРИО, СТИСКАМЕ ТИ ПАЛЦИ НА 6 МАЙ – ТИ СИ ВЕЧЕ ПОБЕДИТЕЛ ЗА НАС!!!!


Народните будители и АЗ

снимката е линк към галерия

На 05.04.2017г. в зала „Васил Караиванов”, Ротари клуб Карлово съвместно с община Карлово организира състезание „Народните будители и АЗ” (финал) между отборите на СУ „Васил Левски” и ПГ „Христо Смирненски”.

Жури в състав Христо Тахчиев председател на Ротари Карлово, Мария Деянова директор на Исторически музей, Богдана Калъчева преподавател в СУ „Васил Левски” и Дарина Стеева преподавател по история в ПГ „Христо Смирненски”  определи победителя в състезанието – СУ„Васил Левски”.

Двата отбора се представиха много достойно. Учениците показаха отлични познания за живота и делото на Пенчо Р. Славейков и Георги С. Раковски.

Нашите ученици за пореден път показаха, че освен умни и интелигентни, са и духовно извисени, съпричастни и достойни наследници на патрона на училището – Васил Левски. Отказаха се от двудневната екскурзия, която спечелиха за първото място и даряват сумата, за лечението на  Тодор Атанасов баща на техни съученици.


„Алея на пролетта“

„Алеята на пролетта“ е вече с нова великденска украса. В инициативата на Младежкия център-Карлово и Ротари клуб-Карлово се включи и нашето училище. За подготовка на украсата учениците получиха от Ротари клуб-Карлово цветни ленти и яйца, но на всяко дърво има и допълнителни арт-идеи, реализирани от децата. Ние украсихме две дръвчета – от учениците в начален и горен курс.

Желаем весели и светли великденски празници на всички!


Областно първенство по футбол

2 място по футбол 5-7 клас на областни ученически игри 2016/2017 Пловдив.


Състезание по информационни технологии

Националното състезание по информационни технологии IT Знайко се провежда ежегодно от 2009 година.

   Целта на състезанието е да даде възможност на учениците от първи до осми клас да демонстрират знания за работа със съвременни информационни технологии, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.

   Състезанието се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“.

   След отлично представяне на първи кръг за втория, областен кръг се класираха и взеха участие:

 • Борис Димов – 3 клас
 • Виктория Барбова – 5а клас
 • Калоян Димов – 5а клас
 • Дани Илиева – 5б клас
 • Лилия Дунеловска – 5б клас

Поздравления на участниците и още много успехи!


Спазваме ли правилата – безопасна е играта!

снимката е линк към галерия


„Думи,  които нараняват“
техника за превенция на агресията и тормоза в училище

снимката е линк към снимки от урока

В часовете по свят и личност с XIIб клас и психология и логика с IXа клас беше проведена техника за превенция на агресията и тормоза в училище с наименование „Думи,  които нараняват“. Бяха раздадени залепващи се листове, на които учениците записаха обидни думи,  коментари,  прякори,  които са чували за други съученици или връстници,  без да уточняват имената на хората,  за които са чули обидите.  После всеки залепи своите обидни думи на нарисуваното на дъската въже,  съответно в категории : „шега,  закачка“,  „унизителна шега“,  “ обида“ и „изключително обида дума“.  След това с класовете обсъждахме и акцентирахме на повтарящи се думи,  защо някои възприемат една и съща обида като по-обидна или по-малко обидна.  Има ли значение как и от кого е изказана обидата? Как трябва да постъпим, ако сме наранили някого с обидна дума? Дискусията беше оживена и учениците активно заявиха своята позиция по въпросите.


Хайде всички да се закичим с мартенички  за здраве!

В утринта на първи март, с биенето на първия училищен звънец , учениците от горен курс завързаха мартеници на учениците от 1 клас до 4 клас.
Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и настъпването на пролетта.
Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният – здраве и сила.

Честита Баба Марта!!!

Бъдете весели и  жизнерадостни  като слънцето , бързи и смели като вятъра, усмихнати и трудолюбиви като пчеличките.

Мартениците бяха изработени от Сръчковците  в „ Твоя час“.

Снимката е линк към галерия


Да посрещнем Баба Марта!

С вълнение, въображение и много обич децата в „Твоят час” приготвят своите изненади за близки и приятели!

Снимката е линк към галерия


Световен ден за борба с тормоза в училище

Всяка година последната сряда на м.Февруари е известен като „Ден за борба с тормоза в училище“ (в Канада). На този ден участниците са помолени да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007г. в тяхното училище група от по-големите ученици са се подигравали и тормозили ученик от девети клас, че дошъл на училище с розово поло. На следващият ден тези двама ученици са решили да се организират да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче.
Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища.

Своята съпричастност показаха учениците и учителите в училището ни. Учениците изработиха и поставиха стикери на своите съученици и учителите.

снимката е линк към галерия


Международен Ден на безопасен Интернет 2017

снимката е линк към галерия

На  7 февруари, светът отбелязва 14-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 г. беше отбелязан в 110 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.
Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет.
Тази година в България международният Ден за безопасен интернет преминава под мотото „От теб з@виси“.

СУ „Васил Левски“- гр.Карлово за поредна година се включи в отбелязването на този ден.


„БЪДЕЩИТЕ ПОКОРИТЕЛИ НА ТОЧНИТЕ НАУКИ“

С компютър всеки иска да играе,
н
о и математика трябва да знае!

снимката е линк към галерия

Флашко и Моливко дойдоха  при учениците от І и ІІ клас в групите Информационни технологии“ и „Занимателна математика“ по проект „Твоя час“. Учениците им показаха какви чудни картини се рисуват с геометрични фигури, как се чертае отсечка и лъч. Учениците от IX клас представиха  кратко видео на тема „ Карлово пред нашия поглед“. Всички заедно се забавляваха в решаването на задачи – закачки.

Участници: Учениците от групата за  интереси „Занимателна математика“ и „Информационни  технологии“

Водещи : Снежана Пеева и Радосвета Македонска

Фотограф : Савина Вълкова


Учебна компания „ПАНДОРА“ от СУ „Васил Левски“ присъства на официалната среща между Община Карлово и фондация

„Джуниър Ачийвмънт“

        Заместник-кметът Антон Минев и изпълнителният директор на фондацията – Милена Стойчева подписаха споразумение за партньорство. Г-жа Стойчева и д-р Светослав Маноилов – старши експерт „Бизнес развитие” разясниха целите и насоките, в които ще се осъществява сътрудничеството.

         Една от първите съвместни инициативи ще бъде Регионалния панаир на учебните компании, който ще се проведе в Карлово през април. Домакини на регионални панаири досега са били само областни градове – Благоевград, Пловдив, Велико Търново и Хасково.

         Макар Карлово да е малък град, ние, учениците от „Пандора“, сме убедени, че заслужава и може да бъде център на един младежки бизнес форум. За това от Регионалния панаир в Хасково /през април 2016 г./ до сега работихме в тази насока.

        Регионалните панаири на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт са част от квалификацията за Националното състезание „Най-добра учебна компания“ 2016 г. Целта на панаирите е да се даде възможност на учебните компании в конкурентна среда да демонстрират своите умения по продажби и маркетинг, както и да защитят идеята си пред жури.

         Провеждането на събитие в Карлово, посветено на предприемчивостта и бизнес уменията у младите хора, ще бъде стъпка напред в тяхното образование.

         Ползите от осъществяването на инициативата „Регионален панаир“ са свързани с развитието и признанието на Карлово като културен център в региона.

Провеждането на такъв младежки форум в Община Карлово ще допринесе за:

 • по-динамичен културен и образователен живот в града;

 • ще стимулира туризма /младите хора ще използват заведенията за настаняване и хранене; ще посетят туристически обекти/;

 • ще подобри имиджа на нашия град;

 • ще разнообрази социалния живот в Карлово.


Дядо Коледа при децата от I до IV клас в групите „Информационни технологии“  по проект „Твоя час“

it_2016

Снимката е линк към галерия

фотограф: Елена Каламова

Дядо Коледа дойде и при децата от I до IV клас в групите „Информационни технологии“  по проект „Твоя час“, но по пътя се подхлъзна и падна. Подаръците се търкулиха и се изгубиха в белия сняг. Децата му помогнаха да ги намери. След като получиха подаръците и си казаха желанията на Дядо Коледа, те се почерпиха и веселиха.

Дядо Коледа, ще те чакаме и догодина!


Седмица на семейството

mejdunaroden-den-na-semeijstvoto-303470

снимката е линк към галерия

       Дните от 21.11. до 24.11.2016г. в СУ „Васил Левски” бяха посветени на семейството.

       На 21.ноември по традиция учениците от II клас с г-жа Угренова посетиха храм „Света Богородица”.

       На 22. ноември в сградата на начален курс беше подредена тематична изложба от детски рисунки.

       На 23. ноември в Обреден дом – Карлово се проведе традиционното тържество, посветено на семейството. Много игри и смях огласиха залата. Дейно участие взеха майки от училищната „Работилница за родители” и родители на деца от V Б клас.

       На 24. ноември в IV Б и IV В гостуваха г-жа Чолакова и г-жа Колева от Отдел „Закрила на детето” – Карлово. Заедно с учениците те дискутираха и обсъждаха отношенията в семейството и семейните ценности.


Час на кодирането

code-2016

снимката е линк към галерия

Учениците от I до XII клас на СУ“Васил Левски“-гр.Карлово, заедно с учителите по информатика – г-жа Василева, г-жа Иванова, г-жа Мишевска, г-жа Арабаджиева и г-жа Дечева, се включиха в световната инициатива ,,Часът на кодирането“ (Hour of Code). Целта на масовата кампания е десетки милиони ученици от цял свят  да се включат в Часът на кодирането в седмицата 5-11 декември 2016г., като част от Седмицата на компютърните науки и образованието. Това е глобално събитие, достигнало до десетки милиони ученици от 180+ страни. В България са обявени 169 мероприятия.
По време на провеждане на събитието  на малките програмисти се предоставят задачи, през които да преминат, използвайте блокове с код.  При първите си стъпки в програмирането учениците от нашето училище бяха в света на Minecraft заедно с героите Steve и Alex.  Получиха и  сертификати за участието си в инициативата. Впечатли ги признанието на  Йенс Бергенстен (Джеб) – един от създателите на тяхната любима игра – Майнкрафт, че е започнал да се занимава с писане на код още на 11-12 годишна възраст, когато просто искал да прави игри с приятелите си.


„Учител-будител в дигиталната епоха 2016”

uchitel-buditel

снимката е линк към галерия

По повод на един от най-хубавите празници – Деня на будителите, Националният център за безопасен интернет проведе поредната кампания „Учител-будител в дигиталната епоха 2016“, в която учителите по информатика и информационни технологии в нашето училище се включиха за поредна година. Тази инициатива се провежда за шеста поредна година и цели насърчаването на диалога между ученици и учители по темите за безопасното и отговорно поведение в интернет.

Темата за дигиталната и медийна грамотност при децата е изключително важна за формирането на основни умения и успешни стратегии за справяне в ерата на дигиталните технологии във всяка една област на живота: учене, намиране на информация, активно гражданство, намиране на работа, забавление и общуване.


АНТИ-СПИН КАМПАНИЯ

cats

/снимката е линк към албум/

   По повод 1 декември – Световен Анти-СПИН ден, Център за обществена подкрепа – Община Карлово и Български младежки червен кръст организираха състезание на презентации по темата за превенцията, борбата с болестта и толерантността към заразените с HIV/СПИН, между училищата в община Карлово.

   Нашето училище бе представено от Христина Караколева, която зае първото място и Нора и Мишел, които получиха трета награда.

Благодарим на момичетата от Xб клас и ръководителя им г-жа Анелия Николова че ни даряват с такива специални моменти и

им желаем още много успехи!


 „Как действа една общност“ – Ден на професиите

page

/снимката е линк към албум/

   На 17.11.2016год. учениците от III В и III Г клас на СУ,,Васил Левски“ взеха участие в Открит урок на тема „Как действа една общност“ – Ден на професиите, свързан с инициативите на Джуниър Ачийвмънт в Световната седмица по предприемачество.

   Интересът на децата към темата за професиите бе голям. Предварително имаха поставени задачи да напишат съчинения на тема ,,Моята професия „, а в часовете по изобразително изкуство нарисуваха с огромно старание своите бъдещи професии, така както те си ги представят!

   С огромно желание и ентусиазъм разпознаваха професии по дадени опорни думи като игра задачка-закачка! Презентирани бяха част от групите професии – с проява на смелост, професии в услуга на хората, професии за производство на стоки и професии с талант. Двата класа работиха в 3 отбора, докато техните съученици четоха съчиненията си.

   Родителите – г-н Георги Генков – пожарникар и г-н Койчо Мутавчийски – кмет на с. Ведраре интересно представиха своите професии. В края на урока учениците – в ролята на рекламни агенти изработиха реклами на козметична серия продукти с розата като основна съставка в тях. Тук се включиха и други родители и помагаха на децата.

   Особено емоционален момент беше получаването на сертификатите на Джуниър Ачийвмънт от директора на нашето училище г-жа Манчева.


Световната седмица по предприемачество в СУ „Васил Левски“

page

/снимката е линк към албум/

 За четвърта година СУ „Васил Левски“ се включи в Световната седмица по предприемачество, чийто домакин за България е Джуниър Ачийвмънт. На 15.11.2016 г. една от компютърните зали в училището се превърна в кошер с работливи пчелички – трите екипа от ученици от VIII, IX и XI клас, които участваха в Иновационния лагер. Тази инициатива е образователен формат на Джуниър Ачийвмънт, който поставя учениците извън рамките на традиционния урок, като им дава възможност да докажат на себе си и на всички нас, че са изобретателни, креативни, можещи млади хора.
От 10:00 до 13:30 часа екипите решаваха казус, свързан с изчезването на пчелите. В тяхната работа те бяха подкрепени от Елена Сандулова, Worldwide FX, Ивайло Грънчаров, Ръководител отдел Образование и развитие в Ню Бояна Филм-АД, доц. д-р Невена Шулева от Лесотехнически университет – София със свои студенти, представител на отдел Екология в Община Карлово,  Васка Белперчинова, Десислава Баракова – майстор – занаятчия.
В 14:00 часа започна представянето пред жури в състав: Ивайло Грънчаров – председател, Нели Герджикова, Директор на Банка ДСК, клон Карлово и Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет, Карлово.
Трите екипа имаха интересни идеи за спасяването на пчелите. Натрупаният опит в работата по програмите на Джуниър Ачийвмънт даде възможност на учениците от екип „Пандора“ да генерират най-добрата идея и да я представят по-най-убедителен начин. Наградите осигури и връчи директорката на училището – очила за виртуална реалност на победителите и селфи стикове за екипите, класирани на 2 и 3 място.
Паралелно с Иновационния лагер в СУ „Васил Левски“ се проведоха още две инициативи.
Учениците от IX клас имаха вълнуваща среша с Елена Сандулова, Worldwide FX и Ивайло Грънчаров, Ръководител отдел Образование и развитие в Ню Бояна Филм-АД, които представиха Киноцентър Бояна, а учениците от XI и XII клас  се срещнаха с гостите от  Лесотехническия университет.

Включването на СУ „Васил Левски“ в Световната седмица по предприемачество продължава с участието на учениците от УК „Пандора“ и УК „Черната перла“ в Мениджър за един ден и Открит урок – Ден на професиите с ученици от начален курс на 17.11.2016г.


4-6 НОЕМВРИ 2016, НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

„АЗ МОГА – ТУК И СЕГА“

page

   За втора поредна година се проведе Национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения „Аз мога – тук и сега“ за всички ученици от 7 до 12 клас, изучаващи английски и немски език като първи или втори чужд език в училище.

   Надпреварата се проведе в сърцето на Родопите, на 186 км от столицата София и 97 км от гр. Пловдив – СПА комплекс ”Исмена”, гр. Девин. Трите етапа на състезанието включваха:

– писмена експозиция по дадена тема;

– тестова част – въпроси от затворен тип, с един или множество верни отговори;

– устна част – събеседване с езикови експерти, установяващи нивото на владеене на английски/немски език. До последния етап (устно събеседване) на надпреварата бяха допуснати само участниците преминали успешно първите два етапа от състезанието.

Нашата възпитаничка Рени Илиева от 10А клас се пребори с връстниците си, демонстрирайки завидни знания по английски език и зае почетното второ място в националния конкурс.

Благодарим на Рени за поредното отлично представяне!


Получени удостоверения за НВО 

%d0%bd%d0%b2%d0%be_2016

Учениците от 11 клас получиха удостоверение, издадени от МОН, за национално онлайн оценяване на дигитални компетентности, което се проведе на 16 юни 2016г. Те показаха отлични резултати и са на трето място в област Пловдив. С най-добър резултат е Мирослав Стоянов, технологичен профил, с достигнат резултат от 92%.


Състезание по баскетбол

%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb

Отборът по баскетбол, юноши 8 – 10 клас на СУ“Васил Левски“ – гр.Карлово, се класира на първо място в общинските състезания.

Успех и на областния кръг!


Седмица на здравословното хранене

222

   От 24. до 30. октомври 2016г. с класовете от начален етап на СУ „Васил Левски” се проведе Седмица на здравословното хранене.

   По традиция ученици от IV клас изготвиха проекти и беседваха по темата с малките ученици от I и II клас.

още снимки от инициативата – тук


За приятелството и агресията

111

   На 27.10.2016г. в СУ „Васил Левски”– начален етап – по покана на педагогическия съветник М. Угренова гостува г-н Петър Славчев от Движение „Младежи на кръстопът”. Пред ученици от III и IV клас той презентира актуални теми – за приятелството и агресията в училище.

   Гостуването му се посрещна с интерес и учениците нетърпеливо задаваха своите въпроси. Проведоха се оживени дискусии.

още снимки от гостуването – тук


Успех на отборите по футбол

page

На общинското първенство по футбол, нашите отбори

завоюваха призовите места:

 • I-во място за отбора 5-7 клас
 • I-во място за отбора 8-10 клас
 • II-ро място за отбора 11-12 клас

Поздравления и още много успехи!


Ден на будителите

1%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b82016

снимката е линк към галерия

По повод Първи ноември учениците от I клас на СУ „Васил Левски” посетиха Национален музей „Васил Левски” – Карлово, където гледаха презентация за обучението в българското училище в миналото. Имаха възможност да пишат с пачи пера, както е било някога. Инициативата е част от програмата „Аз уча в музея” – предвиждат се общо 5 посещения, свързани с празници и важни дати от българската история.

Второкласниците беседваха по тематична презентация. В заниманията по интереси в следобедните часове те участваха в познавателни игри.

Третокласниците от групите за целодневно обучение показаха задълбочени познания за народните будители. Участваха в училищно състезание, на което присъстваха директорът на училището – г-жа Манчева, учители и родители.

Учениците от IV клас рецитираха стихове, изготвиха табла за народните будители и поднесоха цветя пред паметните плочи на д-р Иван Богоров и Райно Попович.


Детско полицейско управление

page

   На 4.10.2016г. се проведе първото занятие на учениците от IIIд клас, участници в Детско полицейско управление. Ежеседмично децата участват в часовете, организирани съвместно с РПУ гр. Карлово.

  Третокласниците очакват с нетърпение всяко следващо занятие, защото се срещат и запознават със същността на българския полицай и неговата професия.

  През изминалата седмица малките полицаи охраняваха ,,Демонстрация на уменията на полицейски кучета“.

повече снимки от занятието – тук


Националната седмица на четенето

НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО бе отбелязана и в нашето училище. Учениците от началните класове се включиха в интересни инициативи:

ДА ЧЕТЕМ ЗАЕДНО

 Мирослав Колев – директор на общинска библиотека – Карлово, съвместно с художника-илюстратор Атанас Сеизов гостуваха на първокласниците с приказката „Дядо и ряпа”

IБ посетиха IIIВ – третокласниците четоха книжки от класната библиотека; подариха им част от тях, за да си направят и те своя библиотека в класа

Второкласниците обсъждаха презентация по приказката „Работна Мецана”и разказваха за Пипи Дългото чорапче

IIД започнаха изработване на книжка с рубриката „Знаете ли, че…”

Гостуваха родители в няколко от класовете с четене на любими детски приказки

IIБ на гости на VIБ емоционално рецитираха стихове и пяха „Де е България” и „Една българска роза”; посетиха училищната библиотека

Четвъртокласници представиха пред по-малките си приятели драматизация на „Дядо и ряпа”

IIIА гостуваха на I В и четоха откъси от любими приказки

IIIД драматизираха „Дядовата ръкавичка”

IIIВ четоха любими приказки на децата от подготвителната група

Групата по ЗИП – Английски език – II клас работиха по презентацията „Little cat and little mouse” („Малката котка и малката мишка”)

IIIД и IIIБ – A story “The enormous turnip” („Дядо и ряпа”)

%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be

снимката е линк към галерия


„Интернет не е игра, подавай ръка онлайн”

            На 29 септември 2016 г. СУ „Васил Левски”, гр. Карлово стана част от международната инициатива „Бъди умен, бъди мил“ на Теленор. В рамките на инициативата над 260 служители на Теленор България заедно с експерти от    Националния център за безопасен интернет (НЦБИ) се срещнаха с над 10 хиляди български деца от над 60 училища в цялата страна. Те проведоха образователни игри с учениците, насочени към разпознаването и осъзнаването на вредите от онлайн тормоза и насочиха младите хора към възможни решения в такива ситуации.

Доброволците на Теленор България, които бяха обучени от експертите на Центъра за безопасен Интернет, разговаряха с малките и по-големи ученици за онлайн тормоза по начин, подходящ за тяхната възраст. За целта имаше планирани две различни дейности на открито:

 • за учениците от 1 до 4 клас – игра „Знам и мога в интернет“. Целта на играта бе децата да се запознаят с различни рискови ситуации, свързани с тормоза в интернет и да усвоят успешни стратегии за справяне с тях;
 • за учениците от 5 до 8 клас – игра „Профайлър”. Целта на играта бе да направи учениците по-чувствителни към онлайн тормоза. Чрез онлайн тест с таблет младите хора имаха възможност да оценят поведението си в примерни ситуации на тормоз, както и да развият уменията си за справяне с тях.

Проучвания сочат, че онлайн тормозът е проблем в почти всички училища в България и Европа. Темата е много важна, което изисква децата да мислят по нея и да могат да я обсъдят с връстниците си и с по-възрастните хора около себе си. Идеята на Центъра и Теленор бе да започнем този диалог, като освен да обясним на учениците какво представлява онлайн тормозът и как могат да го разпознаят, да поговорим с тях и за хората и организациите, към които те могат да се обръщат при проблем в Интернет.

%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%b0

снимката е линк към галерия


Успешна учебна година!

15%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%822016