Обучения на учители

Обучение на тема „Изкуственият интелект в помощ на учителя – изграждане на базови умения за работа“

От 1 до 3 юли 2024г. 62 педагогически специалисти от СУ „Васил Левски“ – град Карлово вземаха участие в изнесено обучение на тема „Изкуственият интелект в помощ на учителя – изграждане на базови умения за работа“ в хотел „Емералд Резорт Бийч&СПА“ – село Равда. Обучението е организирано съгласно изискванията на Наредба 15/22.07.2019 и Закона за предучилищното и училищното образование и е включено в плана за квалификационна дейност на училището, като извънинституционална квалификация. Обучаващата институция е „ОРАК-ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД – град София.

Изкуственият интелект в помощ на учителя – изграждане на базови умения за работа

От 1 до 3 юли 2024г. 63 педагогически специалисти от СУ „Васил Левски“ – град Карлово, ще вземат участие в изнесено обучение на тема „Изкуственият интелект в помощ на учителя – изграждане на базови умения за работа“ в хотел „Емералд Резорт Бийч&СПА“ – село Равда. Обучението се организира съгласно изискванията на Наредба 15/22.07.2019 и Закона за предучилищното и училищното образование и е включено в плана за квалификационна дейност на училището, като извънинституционална квалификация. Обучаващата институция е „ОРАК-ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД – град София.

Цел на обучението: Как работи изкуствения интелект? Как функционират чатботовете и големите езикови модели? Създаване на план на урок, идеи за интердисциплинарни уроци, идеи за експерименти и задачи. Създаване на текстове. Резюме на документ, резюме на видео. Създаване на изображения по описание, илюстрации на даден текст, илюстрации към учебно съдържание. Създаване на презентации по различни теми, върху конкретен текст. Създаване на мисловни карти и инфографики. Платформи за презентации и изображения.

Използване на електронни ресурси – налични технически средства и интерактивни платформи за онлайн и дистанционно обучение

На 12 април 2024г., 57 педагогически специалисти от СУ „Васил Левски“ – град Карлово, взеха участие в обучение на тема „Използване на електронни ресурси – налични технически средства и интерактивни платформи за онлайн и дистанционно обучение’’ в STEM – центъра на училището. Обучението е организирано от “КЕЙСИЕМ“ ЕООД – град София с обучител Александър Цеков и се организира съгласно изискванията на Наредба 15/22.07.2019 и Закона за предучилищното и училищното образование, като е включено в плана за квалификационна дейност на училището като продължаваща квалификация. Чрез дискусия и практическа работа в отделните платформи за онлайн обучение се запознахме с начина на подготовка, изработване на електронни уроци, ползване на ресурси от дигиталната раница и използване на различни платформи за работа от дистанция.

Обучение на тема „Използване на електронни ресурси – налични технически средства и интерактивни платформи за онлайн и дистанционно обучение

На 12 април 2024г., в СТЕМ центъра на СУ „Васил Левски“ – град Карлово ще се проведе обучение на тема „Използване на електронни ресурси – налични технически средства и интерактивни платформи за онлайн и дистанционно обучение’’. Обучителната организация е “КЕЙСИЕМ“ ЕООД – град София. Обучението се организира съгласно изискванията на Наредба 15/22.07.2019 и Закона за предучилищното и училищното образование, като е включено в плана за квалификационна дейност на училището като продължаваща квалификация.

Формиране и мотивация на екипи. Управление и координация на педагогическите екипи

          На 2 и 3 декември 2023г., 45 педагогически специалисти от СУ „Васил Левски“ – град Карлово, ще вземат участие в изнесено обучение на тема ‘’Формиране и мотивация на екипи. Управление и координация на педагогическите екипи’’ в хотел „Рикас“ – град Сливен. Обучението се организира съгласно изискванията на Наредба 15/22.07.2019 и Закона за предучилищното и училищното образование и е включено в плана за квалификационна дейност на училището, като продължаваща квалификация. Обучаващата институция е Център за Професионално Обучение към “Матев -строй“ ЕООД – град Казанлък.

Цел на обучение: Работата в екип, която е важна за учениците и за педагогическите специалисти, защото подпомага ефективното усвояване на знания в училище, допринася за мотивацията по време на учебния процес и формира компетентности, които са устойчиви и извън училище и в учебния процес. В предлаганата програма се разкриват същността и структурата за изграждане на екипи.

Обучение „Дизайн на иновативна образователна среда“

На 04.07.2023 год. (вторник) от 10:00 часа присъствено в STEM – центъра на СУ „Васил Левски“ – град Карлово ще се проведе обучение на тема: „Дизайн на иновативна образователна среда“ с лектор  от „РААБЕ“ ЕООД – град София. Темата е залегнала в плана за квалификационна дейност на училището. Групата за обучението е от 20 педагогически специалисти, изявили участие за квалификационния курс и попълнили онлайн заявление в платформата на обучителната организация.


Обучение „Тайните на успешната учебна екскурзия и ефективното планиране на „уроци на терен”“

На 05.07.2023 год. (сряда) от 10:00 часа присъствено в STEM – центъра на СУ „Васил Левски“ – град Карлово ще се проведе обучение на тема: „Тайните на успешната учебна екскурзия и ефективното планиране на „уроци на терен”“ с лектор Анна Йорданова – Кинева от „Евроклас консулт плюс“ ЕООД – град Пловдив. Темата е залегнала в плана за квалификационна дейност на училището. Групата за обучението е от 35 педагогически специалисти, изявили участие за квалификационния курс и попълнили онлайн заявление в платформата на обучителната организация.

Програма на обучението – тук


Обучение „Стратегии за ефективно взаимодействие между учители – ученици – родители. Модели за мирно разрешаване на конфликти в триадата. Ролята на емоционалната интелигентност за преодоляване на конфликти“

На 17 и 18 юни 2023г. в хотел „Сани“ – град Асеновград ще се проведе обучение на тема „Стратегии за ефективно взаимодействие между учители – ученици – родители. Модели за мирно разрешаване на конфликти в триадата. Ролята на емоционалната интелигентност за преодоляване на конфликти“. Ще участват 29 педагогически специалисти. Обучението ще се осъществи от обучителна организация ЧР „Рефлекс“ ЕООД – град Троян.


Обучение „Права, отговорности, средства и начини на въздействие и взаимодействие на учители, директори, педагогически съветници, местни комисии за борба с противообществените прояви, социални служби, Общини и НПО, съгласно ЗУПО и съпътстващите нормативни актове“

На 17 и 18 юни 2023г. в СТЕМ центъра на СУ „Васил Левски“, гр. Карлово ще се проведе обучение на тема „Права, отговорности, средства и начини на въздействие и взаимодействие на учители, директори, педагогически съветници, местни комисии за борба с противообществените прояви, социални служби, Общини и НПО, съгласно ЗУПО и съпътстващите нормативни актове“. Ще участват 20 педагогически специалисти. Обучението ще се осъществи от обучителна организация ЧР „Рефлекс“ ЕООД – град Троян.


Обучение „Проява на тормоз в училище. Превенция на тормоза и насилието между учениците“

В плана за квалификационна дейност в СУ „Васил Левски“ – град Карлово, в раздел – Продължаваща квалификационна дейност в училище е предвидена тема: „Прояви на тормоз в училище. Превенция на тормоза и насилието между учениците“.
Обучението ще се проведе на 03.06.2023г. /събота/ от 09:00 часа до 17:00 часа в онлайн среда с лектор от Институт за човешки ресурси – град София.
Групата за обучението е от 20 педагогически специалисти, изявили участие за квалификационен курс и попълнили заявление. Програма на обучението – тук

Обучение „Първа помощ и реакция при бедствия, аварии и катастрофи“

На 9 февруари 2023г. от 14.00 часа в STEM центъра на СУ „Васил Левски“ гр. Карлово, ще се проведе обучение на тема: „Първа помощ и реакция при бедствия, аварии и катастрофи“, организирано от Академия първа помощ – град София.  Обучението е в изпълнение на дейностите заложени в плана за квалификационна дейност на училището за  учебната 2022/ 2023 година. В обучението ще вземат участие общо 36 педагогически специалисти.

Обучението включва практически и лекционен курс, във връзка с:

  1. Особености на оказване на първа помощ:
  • какво трябва да има в аптечката;
  • изследване на пострадал
  • техника на издишване и сърдечен масаж
  1. Реакция при  бедствия:
  • Пожари (видове, опасности, реакция и евакуация, работа с различни гасителни средства);
  • Наводнения (видове, опасности, реакция и евакуация);
  • Земетресения (видове, опасности, реакция, евакуация);
  1. Реакция при  катастрофи:
  • основни протоколи за реакция
  • опасности и обезопасяване на периметъра и автомобила/ите
  • адекватна реакция и помощ
  • полезни средства в колата и как да ги употребим

Обучение „Безопасност на движението по пътищата в училище“

На 4 февруари 2023 г. /събота/, се проведе онлайн уебинар  на тема –  „Безопасност на движението по пътищата в училище“, организиран от РААБЕ – България, с лектор проф. д-р Росен Костадинов Алексиев.
Обучението е в изпълнение на плана за квалификационна дейност на СУ „Васил Левски“ гр. Карлово за  учебната 2022/ 2023 година – продължаваща квалификация. В същото взеха участие – 10 педагогически специалисти от СУ „Васил Левски“ гр. Карлово.
На уебинара бяха засегнати, следните проблемни области и обхвати:
– запознаване със съвременните предпоставки за пътно-транспортните произшествия с участието на ученици в тях и начините за тяхното предотвратяване.
– представяне на принципи, методи, форми и средства за подготовката на ученици от 1. до 12. клас по безопасност на движението по пътищата.
– разглеждане на конкретни ситуации от ежедневието на децата и поведението им в тях.
Актуалната значимост на обучението се свързва с потенциалното му бъдещо значение за учениците, с новите форми и програми, влезли в сила от 2018-2019 година за усвояване на знания и умения за самосъхранение, отговорност и дисциплина, за изграждане на етични взаимоотношения при движение по пътищата, за нова обществена култура по отношение на БДП. Учебно-познавателните дейности се фокусират върху придобиване на практически опит и лична безопасност на учениците, за адекватното им поведение като участници в движението в ежедневието им.


STEM обучение“ и „Екипна работа“ за учители от СУ „Васил Левски“ в IX ЛЯТНА УЧИТЕЛСКА АКАДЕМИЯ „УЧИТЕЛИ НОВАТОРИ“ – 13-16.07.22г. – БУРГАС

   

От 13 до 16.07.2022 г. в гр. Бургас се проведе IX ЛЯТНА УЧИТЕЛСКА АКАДЕМИЯ „УЧИТЕЛИ НОВАТОРИ“, която за поредна година събира учители и педагогически специалисти от цялата страна.

Преподавателите от СУ „Васил Левски“ – Татяна Дечева (ИТ), Пенка Богданлиева – Иванова (ИТ), Минка Мишевска (Математика), Ирина Найденова (ИТ), Павлинка Стефанова (Английски език) и Недялка Четинова – Стаева (Английски език) взеха участие в лятната академия. Ключовото в тази инициатива беше да се повиши квалификацията на педагогическите специалисти за прилагане на STEM концепцията в образованието. Тя е важна за провокиране на интерес към точните науки, развиване на математическо и инженерно мислене, формиране на логическо, алгоритмично и критично мислене – качества, необходими за успешна реализация на ученика в училище и в живота.
Семинарът имаше теоретична и практическа част. Формираха се теоретични знания за STEM концепцията в образованието. Учителите по чужд език от своя страна се обучаваха в изграждане на умения за екипна работа чрез използване на различни арт и творчески игри, които развиват не само въображението на учениците, но и тяхната емпатия, социални умения и творческа мисъл.

Учителите също така се пренесоха в света на науката по интересен и забавен начин чрез „ПланетУМ“, който е единственият по рода си научен център в Бургас. (http://bgports.bg/planetum)

https://www.facebook.com/BurgasScience


Квалификационни курсове през учебната 2019/ 2020 година – отчет


Обучение по проект BG05M20P001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ – 2019 година

От 2 до 4 юли 2019г. в хотел „Монте Кристо“ – град Благоевград 50 преподавателя от СУ „Васил Левски“ – град Карлово преминаха обучение по Дейност 1 „Подкрепа за професионално израстване и развитие на професионалните умения на педагогически специалисти чрез обучения, които завършват с присъждане на  3 квалификационни кредита, съгласно държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти” по проект BG05M20P001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Обучението е организирано от „Мениджър Консулт“ ЕООД , като по програма – Позитивна училищна среда първата група премина обучение на тема: „Емоционалната интелигентност и работа с родители. Ключът към трудните деца. Агресия, насилие, тормоз. Конфликтите и тяхното разрешаване“ , а по програмата  в тематично направление – Съвременни методи на управление, втората група премина обучение на тема: „Иновативните методи – път към качествено образование и преодоляване на пречките пред ученето. Техники за ефективно учене. Пирамида на ученето. Оценяване на резултатите от ученето, диагностика на личностното развитие и професионално консултиране“.