Посещение в Президентството на Р. България

На 17.05.2019 г. ученици от СУ „Васил Левски“ – гр. Карлово, техни учители и директорът на училището госпожа Мариана Манчева посетиха Президентството на Р. България и се срещнаха с президента господин Румен Радев. Групата включваше старшите посланици (госпожа Спаска Бистрашка и госпожа Богдана Калъчева) и младшите посланици на Европейския парламент към училището, победителите в Националната викторина „140 г. от създаване на Българската армия“ и техния ръководител госпожа Даниела Генчева.

Срещата с президента се осъществи в  Гербовата зала, от която държавният глава отправя обръщения и където посреща официалните си гости. Възможността да зададат лично въпросите си към господин Румен Радев донесе вълнение и удовлетворение на учениците. Учебна компания „Калиопа“ на Джуниър Ачийвмънт България (чиито членове са също и младши посланици на ЕП) получи честта да поднесе подарък на президента от името на групата – бонбони със сладко от рози и сувенир, изработен чрез техниката плъстене – националния флаг на България и флага на Европейския съюз.

Посещението завърши с обиколка на Президентската библиотека, която съхранява историята на президентската институция. Библиотеката помещава книги, речи, послания, протоколни подаръци от световни лидери и мултимедийни материали, които отразяват най-важните моменти от мандатите на държавните глави. В Президентската библиотека е възпроизведен и кабинетът на първия демократично избран президент на България Желю Желев, а освен това са изложени на показ ордените и медалите, връчвани за особени заслуги на български и чужди граждани.

Още снимки от посещението може да разгледате тук