КОЙ Е ВИДНИЯТ УЧИТЕЛ И ОБЩЕСТВЕНИК БРАЙКО ХАДЖИГЕНОВ? РАЗКАЗВАТ УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ КАРЛОВО

Снимката е линк към видео

Днешният подкаст „Карловски сказания“ е посветен на видния учител и общественик Брайко Хаджигенов. За него разговаряме с ученичките от СУ „Васил Левски“ Карлово Рая Матеева и Габриела Койчева.

Момичетата от 11 А клас припомнят, че е роден през 1814 г. и е бъдещ просветител. Завършва ранното си образование в школата на Атанас Владос,а на двайсетте си години постъпва в училището на Райно Попович, където на старогръцки и новогръцки език се изучавали науки, каквито преподавали в Солун, Букурещ, Цариград. През 1836 е изпратен във взаимноучителната школа в Габрово, където да съответно да изследва взаимоспомагателната метода.

Впоследствие продължава учителската си дейност и в други населени места. През 1844 г. Карловското взаимно училище има сериозна нужда от учител, поради което карловци го склоняват да се върне в родния си град. Наред с работата си създава библиотека при училището.

Хаджигенов е носител на редица нововъведения, станали фактор за облагородяване на просветата. Едно от тях става факт, когато карловци научават новината за прилаганата взаимоспомагателна метода и скоро си построяват, през 1836 г., ново просторно училище.

Освен това се счита за основоположник на българската фолклористика, в чиито обхват се причисляват стари ръкописи, книги, народни песни, гатанки, пословици и поговорки, част от които да се отпечатат в списание ,,Любословие”. Наред с тях сред съкровищата му са антични монети и вещи от прастари времена. Всичко това той прави от „любородие“ както твърди в писмо до Неофит Рилски.

Благодарение на него Карловската училищна библиотека се превръща в първата обществена библиотека-средище на наскоро отпечатани книги у нас и в чужбина и списание „Любословие“.