КОЯ Е РАЙНА КАСАБОВА? ГОВОРЯТ УЧЕНИЧКИТЕ ОТ СТИЛЯНА И НИКОЛ

Снимката е линк към видео

Предаването на ПБ Новинар „Карловски сказания“ днес е посветено на карловката Райна Касабова. За смелата българка, за нейният живот и дела разговаряме с учениците от 11 А клас Стиляна Димитрова и Никол Богданова от СУ „Васил Левски“ Карлово.

Карловката Райна Касабова е родена в града на Апостола на 1 юли 1897 г. , като зад тази забележителна личност се крият дълбоки корени. Нейният баща, Васил Касабов, е участник в Шипченската епопея, където губи едната си ръка. Кръстник на нейната майка Мария пък е самият Васил Левски, а като малка тя разнася комитетски писма. Цялото семейство е изпълнено с порив за свобода, затова съвсем естествен щрих е и историята на брата на Райна – Роман, който като ученик в 4 клас заминава да се бие за свободата на Македония в четата на Яне Сандански.

Райна е водена от копнежа си да даде своя дан за Родината си. Макар че новината за военната мобилизацията преди Балканската война я сварва едва 15-годишна, тайно от родителите си тя се записва на самарянски курс. Заедно с още стотици герои, потегля на югоизток, към Мустафа паша /днешен Свиленград/ , където трябва да бъде разположена полева болница. Там тя е запомнена като най-младата, най-сърцатата и смела, милосърдна сестра. По- късно тя става първата жена, участвала в боен полет в света.