КОЙ Е КАРЛОВЕЦЪТ ПАИСИЙ КАРАВЕЛОВ? ГОВОРЯТ УЧЕНИЦИТЕ ВЯРА ДЗИН И СТОЯН КАЛАМОВ

Снимката е линк към видеото

В подкаста „Карловски сказания“ учениците от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Вяра Дзин и Стоян Каламов ни разказват за Пайсий Каравелов.

Паисий Каравелов е български свещеник и общественик. Роден е на 20 Април 1891 г. в гр. Карлово и е кръстен със светското име Обрейко Антонов Каравелов. След 2-годишно обучение в Черепишкия манастир получава духовното си име Паисий. Той има трима братя и е най – големият.

Паисий взима участие в Балканската и Междусъюзническата война, както и в Първата световна война, където граната го ранява и той загубва дясното си око. Награден е с орден за храброст, медали и отличия. След войната намира пътя към религията и става свещеник в Сопотската църква «Св. Св. Петър и Павел», където служи до края на живота си.

След като се премества в гр. Сопот, Паисий бива многократно избран за общински съветник. Той председателства сдружението на военните инвалиди в Карловска околия и няколко години е бил член на Върховния съвет на военноинвалидите в София. Едно от най важните му деяния е приносът за ВМЗ Сопот ,като упорито е защитавал идеята „Военната фабрика да бъде построена именно в Сопот.”

Източник: ПБ Новинар