ЦАРИЦА РОЗА 2023 Г. АНТОНИЯ ЛАЛОВА РАЗКАЗВА ЗА СЛАВНИЯ КАРЛОВСКИ ГЕРОЙ ГАНЬО МАДЖАРЕЦА

Снимката е линк към видеото

Царица Роза 2023 г. Антония Лалова ни гостува днес. В предаването „Карловски сказания“ с нея припомняме кой е бил Ганьо Маджареца. Антония е от 11 А клас при СУ „Васил Левски“ Карлово Захарий Стоянов в “Записки по българските въстания” пише “За щастие карловското знаме се намираше при нас, но без дръжка. Намерихме набързо едно неокастрено дърво, на което Георги Икономов го привърза на две-на три, понеже нямаше гвоздеи да го заковем. Икономов държеше вече байряка посред двора и ние, с голи саби в ръката, скоро се намерихме при него.”

Това знаме апостолите Волов и Бенковски виждат при гостуването си през 1876г. в Карлово, в дома на Ганьо Маджареца. Ганьо Николов Маджареца се е славел като най-дисциплиниранияткуриер на вътрешната революционна организация в Тракия. В писмо до Любен Каравелов, Левски го нарича “тракийската поща”. Неговата къща е мястото, където Апостола многократно е намирал подслон. Заедно слагат началото на Карловския революционен комитет.

Маджареца е търговец на гайтани и непрекъснато е в движение. По този начин може да носи и предава писма, съобщения, вестници, оръжие и други. Левски е разчитал главно на него когато трябвало да изпраща писма до комитетите в областта. Знамето е ушито от дъщеря му, Мария. Левски лично избира модела модела и поръчва да бъде изработено за Карловския революционен комитет.

Идвайки преди Априлското въстание 1876 г. в Карлово, Георги Бенковски, Панайот Волов и Стефан Стамболов, нощуват в къщата на Ганьо Маджареца. Там те виждат и много харесват знамето на Карловския революционен комитет, затова дават заръка на дъщерята на Мария, да изработи същото за Четвърти революционен окръг. В навечерието на Великден знамето с извезани “Свобода или смърт“, е готово. На 4.04.1876 г. Ганьо Маджареца и Панайот Волов го носят в Панагюрище. По неговия еталон, Бенковски заръча на учителката Райна Попгеоргиева да ушие главното знаме на 4-ти революционен окръг.

Източник: ПБ Новинар