Празнуваме езиковото многообразие

През тази година Европейският ден на езиците (26 септември) премина под мотото „Езиците за мир“. Изучаването на езици не е самоцел и винаги се осъществява в пряка връзка с опознаването на чуждата културата. Осъзнаването на езиковото и културното многообразие е път към разбирателство и устойчиво общо бъдеще.

Европейският парламент обяви 27 септември 2024 г. за Ден на многоезичието и организира поредица от онлайн семинари, които се проведоха на 27 и 28 септември. По време на събитията служители на ЕП запознаха участниците с работата на преводачите в европейските институции и отговориха на въпроса какво е да бъдеш устен или писмен преводач в епохата на ИИ. Наши учители се включиха в семинарите и регистрираха училището ни за участие в събитиeто за ученици, предвидено за 17 октомври. Тогава ще бъдат изтеглени и обявени и тазгодишните участници в състезанието по превод на ЕК “Juvenes Translatores”, за което училището ни ежегодно подава заявка. Нямаме търпение да разберем дали ще бъдем сред седемнадесетте училища, които ще представят България на високия форум през 2024 г.

Междувременно празнувахме езиковото разнообразие в часовете по чужд език и през трите дни, защото отличното представяне в състезания е резултат от ежедневните ни дейности. В часовете по испански език на г-жа Милена Градева учениците от Xa и XIб клас демонстрираха кулинарни умения и си размениха рецепти за ястия на испански език. Учениците от XIб клас, избрали профилирана подготовка по английски език, участваха в онлайн играта „Открий богатството на европейските езици“ в часа си с Богдана Калъчева. Учениците от XIа, XIб и XIIа клас премериха сили в многоезично състезание, организирано от учителите Богдана Калъчева и Павлинка Стефанова (английски език), Таня Христова (немски език) и Милена Градева (испански език). В първия кръг на състезанието участниците отговаряха на въпроси, свързани с езиковото многообразие и честването на Европейския ден на езиците. Във втория кръг всеки от класовете получи петдесет думи на различни езици (английски, немски, испански, италиански и френски), а задачата беше правилно да се определи принадлежността на думите към езиците. Първият кръг завърши почти при равен резултат, но след втория кръг XIIа се очерта като безспорен победител. Поздравления както за тях, така и за достойните им опоненти.

Благодарим на всички ученици за желанието, с което изучават избраните от тях чужди езици – английски, немски или испански! Гордеем се с постиженията Ви!